меню

Отглеждане на домати 12.07.2018

Как да запазите доматите пресни за дълго време?

Как да запазите доматите пресни за дълго време?

Как да съхранявате събраните плодове? В крайна сметка, дори ако реколтата е здрава, неправилно съхранение в рамките на няколко дни може да съсипе най-вкусните и красиви плодове. Доматите се считат за нетрайни култури, следователно, за да запазят външния си вид и вкус, е необходимо да се поддържат определени комфортни условия.

Функции за съхранение

Той отглежда реколтата в зависимост от времето на зреене. Доматените сортове могат да бъдат ранозрели и да узреят до средата на лятото, има по-късно сортове, в които зреенето започва едва в средата на август. В допълнение към периода на узряване, сортовете домати се различават по качеството на плодовете. Най-устойчиви сортове, които могат да се съхраняват за дълго време, са Розов мед, Альонушка, Хрустик, Оранжева топка.

Месови сортове със захарен пулп са най-лошите. Те бързо ферментират и вече не са подходящи за консумация. Малко незрелите плодове се съхраняват за няколко дни по-дълго от зрелите, тъй като плътта все още достига пълна зрялост. Прекалено зрелите домати се консумират веднага, те няма да останат дълго време.

Оптималната температура за съхранение на доматената култура е в диапазона 12-18 градуса. При ниска температура плътта замръзва, на висок, напротив, гние. Ето защо, можете да сложите реколтата в мазето, мазето или хладилника. Стаята трябва да е влажна и тъмна.

Подготовка и съхранение

За удобство има подробен план за правилното съхранение на доматите:

  1. Съберете практически узрели плодове с ярък цвят в оранжерия или оранжерия. Пулпът трябва да е твърд на допир. Не забравяйте да инспектирате плода за вдлъбнатини и пукнатини. Ако повърхността на кожата е повредена, такъв случай веднага ще изгният и зарази други плодове.
  2. Когато се изберат желаните зеленчуци, те се избърсват със суха кърпа и се поставят в един ред в дървена кутия с дупки или плетена кошница. Много е важно доматите да не се измиват с вода, тъй като влагата допринася за появата на гниеща пулпа. Вентилацията също е предпоставка, циркулацията на въздуха е просто необходима за зеленчуците, в противен случай те ще се задушат.
  3. Кошница или кутия с култура се спускат в мазето или мазето. Така, зрели домати могат да се съхраняват до 2 седмици. Можете да поставите кутията в хладилника, но далеч от други зеленчуци и плодове.
  4. Когато доматите се събират, те се превръщат на всеки 3-4 дни, така че да не се натрупва влага между съседни плодове. Внимателно завъртете доматите, за да не увредите кожата и да не оставяте вдлъбнатини върху самия плод.

Важно е!

За съхранение се избират само здрави домати, без признаци на фитохора, гниене, брашнеста мана и други заболявания.

Съхранение на зелени плодове

Когато се отглеждат на открито, доматите често се откъсват, без да се чака пълното им узряване, когато плътта и кожата им са все още зелени. Като цяло, зелените домати се съхраняват много по-добре и по-дълго от плодовете, достигнали зрялост. Доматите се събират и поставят за узряване в кошницата.Горната част е покрита с кърпа. Кошницата трябва да се постави на топло място, така че температурата в помещението да не падне под 20 градуса по Целзий. В това състояние доматите узряват обикновено за 2-3 седмици.На всеки 3-4 дни доматите се преобръщат в противоположната страна, за да се промени цвета по цялата повърхност на кожата.

Някои градинари поставят зелени домати, за да узреят на слънчев перваз. Процесът под действието на слънцето е по-интензивен, а зеленчуците достигат зрялост след 1,5-2 седмици. На перваза на прозореца се поставят хартиени кърпи по цялата дължина и доматите се поставят в един ред и се оставят да се изчервяват. Не забравяйте за 2-3 дни да превърнете доматите от едната страна в друга. Когато доматът се запече, той се изважда от прозореца и се съхранява в хладилник или у дома.

 

Внимание!

Ако плодовете лежат на перваза на прозореца, тогава прозорецът не може да се отвори, в противен случай зеленчуците ще замръзнат малко.

 

Съхранение при стайни условия

доматиЗрелите зеленчуци се съхраняват слабо при температури над 22 градуса. Тъй като пулпата съдържа голямо количество сок и захар, топли условия създават благоприятна среда за началото на ферментацията. Доматите с тънка кожа и месеста каша се съхраняват при стайна температура за не повече от 2-3 дни. Ако доматът има плътна пулпа и дебела кожа, срокът на годност се увеличава до една седмица. Във всеки случай, за да се изключи възможността от отравяне от застоялите зеленчуци, не се препоръчва доматите да се съхраняват при стайни условия.

Други методи за съхранение

За да запазите всичко добро и вкусът на доматитеопитни домакини прибягват до алтернативен метод - замразяване. Когато са замразени, вкусът и хранителните вещества в пулпа са напълно запазени, а самият метод е прост и отнема много малко време. Можете да замразите абсолютно всяко разнообразие. Сортовете с плътна пулп дори след размразяване перфектно запазват формата си и запазват апетитен вид. Размразените домати могат да се използват за приготвяне на различни ястия, сосове, паста, сокове. Възможно е да се замразят както плодовете, така и изрязаните сегменти.

Доматите се измиват под вода и се нарязват на 4-6 части, ако размерът е голям. В найлонова торбичка се поставят филийки, така че да не се допират. Изпратете опаковката със съдържанието във фризера за 3-4 часа. Когато времето изтече, проверете резените. Ако са добре замразени, те се изсипват в един дълбок контейнер и се изпращат във фризера. Срокът на годност на замразените домати е най-малко 1 година.

 

Внимание!

За размразяване на доматите в никакъв случай не използвайте микровълнова или гореща вода. Процесът на размразяване трябва да се извършва естествено.

 

Ако прекарате малко време, можете да направите удобен препарат под формата на доматено пюре, който след това можете да добавите към задушено, пържено месо или зеленчуци, използвани за пържене в супи. Плодовете се усукват в месомелачка и се изсипват в малки пластмасови бутилки. След това бутилките са замразени. Когато имате нужда от заготовка, тя се изважда от фризера, изважда се правилното количество и се изважда отново за съхранение във фризера.

Ако доматите започнаха да се влошават

Основното нещо е да забележите във времето тъмни петна или гниене, образувани върху кожата или в пулпа. Незабавно заразеният домат се отстранява от останалите, след което се оценява засегнатата област. Плодовете, развалени на няколко места, не могат да бъдат изядени, може да настъпи отравяне. Ако зеленчукът току-що е започнал да изгнива, трябва да изрежете мястото за интерес с нож и след това да изсипете вряла вода върху доматите. Сега е безопасно да се яде.

Когато се съхранява правилно, доматите запазват вкуса и апетитния си вид. Няма нужда да пренебрегвате този процес, защото ако нарушите условията, тогава цялата култура може да умре и ще бъде невъзможно да се спаси.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 3,00 от 5)
Зарежда се ...
Как да запазите доматите пресни за дълго време?Как да запазите доматите пресни за дълго време?

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания