меню

Отглеждане на домати 16.10.2018

Трябва ли да давам домати?

Нормализира доматите

Градинарят провежда разпределение на броя на доматените плодове на всеки храст, като се вземат предвид климатичните особености на района, подбраната растителна разновидност и скоростта на узряване, размера на ръката за възрастни и броя на плодовете на всеки. В случаите, когато летовникът расте по непознат досега вид, се обръща внимание на честотата на разположението на четките и пълнотата на яйчника. Запишете периода, за който доматите достигат техническа зрялост и 100% узряване. След като събере фактите, човек ги анализира, за да направи практически заключения в началото на юли.

Времевият фактор решава много

Как да давате доматиСравнението е ключът към разбирането на значимостта на процедурата за разпределение. Основата за вземане на степента на узряване през юни и юли. При условие, че оценката е извършена правилно, до края на юли степента на узряване на доматите ще се увеличи с почти 1/3 в сравнение с предходния месец. Игнорирай обрязването не си струва. През август, по един или друг начин, ще трябва да премахнете всички незрели зеленчуци. Тя ще извлича само хранителни вещества от храста. Скептиците казват, че можете да подхранвате растението с голямо количество тор, за да ускорите развитието на малки издънки. Този аргумент няма научна основа.

Важно е!

Това е многократно доказано dozreyut само тези домати, които достигнаха техническа зрялост на храст или, както казват жителите на лятото, станаха „кафяви“.

Внимание към детайла

Оптималното време за подстригване е средата на юли. Подрязване подлежи на традиционни и ранни сортове. Научно е доказано, че дори ранните зрели домати са физически неспособни да произвеждат повече от 6–9 четки за едно лято. Дадената стойност трябва да се спазва. Средното време, необходимо на плода, за да завърши формирането му е най-малко 35-40 дни.

За да определите кога трябва да захванете върха, можете да го направите по следния начин. Вземете под внимание климатичните особености и общото здравословно състояние на храста. Ако преди началото на есента студено време остава 35-40 дни или повече, тогава можете спокойно да щипка върховете. Бушът престава да расте във височина. Сега всички сили се изразходват за ускорено узряване на плодовете.

Всяко действие трябва да бъде проверено.

Градинарят първо провежда инспекция на храста, след което решава дали да премахне отделните му елементи. На първо място, отсече всички съцветия, на които плодовете не се появи. W style = "text-align: left; нюанс на ory - четките, върху които някои от плодовете са изцяло оформени, а други - остават в ранна детска възраст, трябва да бъдат отстранени, в противен случай храстите ще загубят жизненост. Той ще бъде изразходван за поддържане на неузрелия плод.

Обръща се внимание на дължината на четките. Принципът на действие е както следва. Ако в началото четката вече е образувала няколко домати, макар и средни, а след това ембрионите идват, то последният може и трябва да бъде безопасно отстранен. Не си тръгвай доведени деца, Те се формират на ръцете. Премахване на съцветия, които не са вързани.

Важно е!

Гардънър напуска яйчника, който според неговите изчисления ще стане технически зрял до настъпването на студеното време.

Два общи вида развитие на домати

Преди да режете, обърнете внимание на преобладаващия механизъм на развитие на разсад - вегетативен и генеративен.Ботаниците напомнят, че разделението е много условно, защото много зависи от условията, в които растат плодовете. Възможно е да се определи какъв вид разсад се основава на визуални признаци.

Вегетативен тип развитие Генеративен тип развитие
Мощна дръжка. Визуално много по-висока.
Листата са дълги. Листата са компактни.
Яркозелен цвят. С увеличаването на размера на плодовете храст забавя растежа на височината.
Горната част на главата завършва с листа с извита форма. Тъмно зелени къси листа.
Писинки са добре развити. Короната на храста е винаги тънка.
Дълги съцветия края стреля и 1-3 цветя. На къси пискюли се намират до 3 цветя.
Плодовете бавно се изливаха. Горната четка се намира на разстояние повече от 15 см от върха.
Цветовете се характеризират с ясно изразен жълт цвят. Плодовете са вързани едновременно.
Горното съцветие се намира на височина 15 cm.

Поради факта, че при разсад с вегетативен тип развитие всички сокове са насочени към развитието на листа и корени, не може да се получи добра реколта. Нормацията в подобна ситуация ще бъде безполезна. В храстите с генеративен тип развитие всички сокове са насочени към развитието на плодове, но корените са лишени от повечето хранителни вещества. За да се предотврати загубата на реколтата ще помогне редовното хранене.

Нормализира доматите

Летният обитател не бива да допуска доминиране на едно легло от растения с един от двата изброени вида развитие. Преди да купите семена, проучете информацията върху опаковката. Производителят определя индивидуалните изисквания за клас. Вторият факт, който трябва да се вземе предвид, е климатът. Например, в региони с високи нива на влага, сортовете с генеративен начин на развитие се държат като техните вегетативни партньори.

Важно е!

На закрито е необходимо да се осигури доматите с оптимално ниво на температурата в рамките на +15 +18 С. Ако няма техническа възможност за изпълнение на проекта, изборът се прави в полза на сортове с механизъм за вегетативно развитие.

Нормиране на броя на доматите - задължителна процедура, чрез която летовникът увеличава вероятността за получаване на добра реколта. Преди да започнете резитба, се обръща внимание на разнообразието и климатичните особености. Манипулацията се извършва в началото на юли. Всички дълги издънки и тези, върху които доматите се развиват неравномерно, подлежат на отстраняване. В допълнение към резитба прибягва до агрономически методи за регулиране на броя на доматите. Става дума за създаване на температурен фон на ниво + 15 + 18 С, ниво на влажност най-малко 65 и най-много 80%. Отделно следете нивото на влага в почвата. Колкото по-ниска е тя, толкова по-голяма е мощността на растението върху растежа на кореновата система. В резултат на това плодовете не получават веществата, необходими за пълния растеж.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Нормализира доматитеНормализира доматите

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания