меню

Отглеждане на домати 3.12.2018

Стайни домати: зимна реколта

домати на перваза на прозореца

Доматите могат да се отглеждат не само през пролетта и лятото, но и през зимата. Засадете доматите на прозореца, след което се гарантира голяма реколта през цялата година, независимо от климата в региона. Отглеждане на домати през зимата у дома е малко по-различно от оранжерията, има нюанси.

Какви са най-добрите сортове за засаждане на перваза на прозореца и как да се грижи за тях, подтикнати от съветите на опитни фермери.

Избор на време за сеитба

Няма конкретен срок за отглеждане на разсад у дома, тъй като можете да засадите семена по всяко време. Тя зависи само от това, кога искате да приберете реколтата. Ако планирате да вземете домашно домати в средата на зимата, тогава зърната трябва да бъдат засадени през есента. При сеитба на семена през пролетта, реколтата може да се събира в началото на лятото. Засадете семената у дома си по всяко време, удобно за вас, най-важното е да наблюдавате правилното засаждане и грижа за растенията.

Приготвяне на семена

Уверете се, че сте обработили зърното преди засаждане. Обработката позволява да се подобри качеството на посадъчен материал, да се увеличи процентът на покълване на семената. Можете да се справяте в 2 етапа:

 • накиснете семената в леко подсолена вода за 10-15 минути. Тези, които плуват смело ги изхвърлят - те са празни;
 • поставете за 20-25 минути в слаб разтвор на калиев перманганат за дезинфекция. Калиев перманганат намалява риска от вируси и инфекции, така че разсадът определено ще бъде здрав.

Понякога градинарите използват различни стимулатори на растежа за третиране на семена. Те намаляват периода на поникване, така че разсадът се появява по-бързо от обикновено.

Внимание!

Семената трябва да се приготвят в деня на засаждането.

Изберете капацитет

Първоначално засадете всички семена в голям плитък контейнер. След това, когато разсадът расте, той трябва да се потопи в отделни чаши с номинален обем от 400-500 мл. Първоначално можете да засеете зърното в отделни пластмасови чаши, но вземете малък обем: 100-200 мл ще бъде достатъчно. Материалът за контейнера трябва да бъде тънък, пластмасата е най-подходяща. Не забравяйте да направите дупки на дъното на контейнера, така че водата да може да се отцеди. Преди да напълните контейнера с пръст, поставете дренаж на дъното му. Отводняването премахва излишната влага от растенията, не позволява на почвата да се кисели.

Ние избираме почвата

За да растат домати у дома на перваза на прозореца през зимата трябва да изберете питателна почва. По-добре е да вземете земята с неутрално рН, свободно и питателно. Покупка на земя в магазина, можете да донесете от вилата. Колкото по-богат ще бъде съставът на почвената смес, така и бъдещите ви разсад ще бъдат по-великолепни. Пригответе питателна почва, ако ще отглеждате домати у дома през зимата, така че смесете:

 • 1 част от речния пясък;
 • 2 броя обикновена земя;
 • 1 част торф.

Вместо торф, можете да добавите хумус или копка земя. Ако вземете земята от вилата, преработете я: калцинирайте във фурната за няколко часа или я оставете през нощта. При високи или ниски температури бактериите ще умрат.

Започваме да кацаме

Напълнете контейнера или чашите със засаждане на почвата почти до върха. В градински магазини можете да си купите торфени таблетки: те са удобни за отглеждане на домати на перваза на прозореца, защото те не заемат много място. Намокрете почвата внимателно с пулверизатор и след това поставете семената на земята с отвор от 1-2 cm. Поръсете семената с тънки слоеве на почвата или леко стиснете с пръст зърното в земята.

Веднага след засаждане, покрийте контейнера с филм или капак, но не забравяйте да оставите малко място за достъп на свеж въздух, в противен случай семената ще се задушат. Поставете контейнера с разсад на прозореца или наблизо масата. В помещението, където има контейнер със семена, температурата не трябва да бъде по-малко от 22 градуса, за предпочитане 24-26 градуса топлина.

В допълнение към температурата на разсад трябва да се грижи правилно, а именно:

 • забравете да проветрите стаята след отстраняване на доматите от перваза на прозореца;
 • след 2 седмици започва бавно отстраняване на капака или филма;
 • осветявайте разсад, ако го отглеждате у дома през зимата;
 • разрежете разсад, ако растенията пречат на развитието на другия.

В началния етап на трудностите с кълняемостта на семената практически не възниква. Ако зърната бяха здрави, то след няколко седмици зърната ще се превърнат в красиви растения, които трябва да бъдат подбрани.

Внимание!

Не поставяйте кутията за семена на слънчев перваз. Ярката слънчева светлина може да унищожи разсад.

Извършваме първия подбор

Първият подбор може да се направи, когато вторият лист вече е оформен на стъблото на растението. Бъдете изключително внимателни, тъй като разсадът е все още много крехък, особено кореновата система. Притегнете земята може да бъде пинсети или игла, за да получите корените. За бране вземете чаша, пълна с пръст, направете в нея малка дупка за корените и преместете растението там. Копайте корените с грунд, изсипете. Веднага след бране, храстът може да изглежда малко погълнат, не е голяма работа - само за няколко дни той ще придобие сила и ще се утвърди на ново място.

Трансплантация на постоянно място

Когато отнеме 2-3 седмици от момента на първото гмуркане, трябва да приготвите саксия за постоянно отглеждане на домати. Обемът на пота зависи от избраните сортове домати. Така за разнообразие от ампели, обемът на гърнето трябва да бъде около 5-6 литра, а за разнообразие от джуджета - малък капацитет от 2 литра. За зимата засаждане годни и пластмасови кутии, те са удобно поставени на перваза на прозореца.

Трансплантацията на постоянно място не се различава от пикап. Гърнето се пълни с пръст и се трансплантира в него е пораснало растение, погребат се корените и се залива почвата. Няколко храсти могат да бъдат засадени в един съд, ако сортът е джудже, в други случаи е нежелателно да се засаждат повече от 1-2 растения в контейнер.

Грижа за младите растения

След пресаждането поставете саксиите на южната страна на къщата. Доматите могат да се отглеждат точно на перваза на прозореца през зимата, но не забравяйте да покриете прозореца. Препоръчително е да не се превръщат саксиите, растенията не обичат промяната. Ако е възможно, поставете над разсад на лампата, за да осветлите храстите вечер. Поливането на младите разсад е важно, но не трябва да бъде твърде често. Оптималното количество на поливане на седмица -2-3 пъти, не повече. Преди поливане винаги проверявайте почвата за сухота, можете да я напоявате само когато земята е изсъхнала на 5 см дълбочина.

Подхранването при отглеждането на домати е желателно, особено при растенията се приемат минерални торове. След един месец оптималното количество торене е 3-4 пъти. Интервалът между тях трябва да бъде около седмица, малко повече. Торове правят мокър метод, желателно е да се прилагат коренови превръзки.

Когато храстите станат по-големи, пасищата започват да се образуват от стъблото.Pysynki щипка, в противен случай яйчниците ще бъдат малки. На един храст достатъчно, за да оставите 4-6 четки. Puff с ръце, но не забравяйте да носите ръкавици - доматен сок е отровен и дори може да предизвика алергична реакция.

По време на цъфтежа леко се разклащат храстите от домати, поленът ще падне върху съседните съцветия, така че яйчниците ще бъдат по-големи. Ако времето позволява, можете да вземете редовна четка с акварел и да съберете цветен прашец от цветя, след което да го прехвърлите на други съцветия.

Съвет!

Ако имате вентилатор у дома, включете го в мрежата и насочете потока на въздуха към цъфтящите разсад. Опрашването ще се случи много по-бързо и по-добре.

Защита от домати срещу болести

Дори когато растат домати на перваза на прозореца през зимата, възможността за заразяване с вируси и болести не е изключена, така че превенцията е по-добре да се направи, тогава инфекцията ориз ще изчезне. Основният враг на доматите е фитофтора. За да се предпазят храстите от късната болест, не е нужно да се злоупотребява с поливането, не забравяйте да източите водата от тавата. Високата влажност, застоялия въздух в помещението създава благоприятни условия за фитофтори, така че не забравяйте да отворите прозореца в помещението, където се намират разсадът.

За превантивни мерки, пригответе защитен разтвор и след това го напръскайте върху растенията. Съставът е както следва:

 • 100-120 г мляно чесън;
 • 5-6 кристала калиев перманганат;
 • 3 литра чиста вода.

Разредете разтвора в буркан, след което го изсипете в спрей. Напояват ги разсад 1 път в 7 дни преди цъфтежа. Достатъчни са 2-3 процедури. Разтворът е безопасен за самите храсти и за плодовете.

Грижа за възрастни растения

Качеството на културата зависи от грижите за растенията. Доматите от стаята ще узреят в по-големи количества, ако доматите се отглеждат правилно: вода, фураж и семен ориз. Грижата за стайните домати не е сложна, но изисква малко обучение и знания.

светлина

Необходимо е слънце за зеленчуци. Ако отиваш растат домати в апартамента през пролетта или лятото можете да си направите саксии директно на балкона, лоджия. Поставете саксията за култура на южния или източния прозорец. Не можете да поставите растенията от северната страна, разсадът ще расте бавно. Твърде яркото слънце има лош ефект върху листата на доматите. Ако сте видели кафяви петна по листата, растението е изгоряло на слънце, незабавно преместете тенджерата на сигурно място.

Внимание!

Оптималната продължителност на деня за доматите трябва да бъде от 14 до 16 часа.

температура

За възрастни домати е желателно температурата да се поддържа на 20-25 градуса по Целзий. По-висока температура не трябва да се повишава, топлината на доматите не може да се движи. Изключете отоплителните радиатори у дома, те пресушават въздуха твърде много. Опитайте се да отворите прозорците в стаята, но преди да извадите растенията от проекта. През нощта доматите могат да се поставят на пода, където температурата е по-ниска от горната.

влажност

Когато зимните растения трябва да се пръскат, защото им липсва влага. Използвайте конвенционална спрей бутилка: пръскайте чистата хладна вода върху листата поне няколко пъти седмично. Ако у дома има овлажнител, поставете го до саксията, в която отглеждате реколтата. Въпреки това, не прекалявайте с прекалено мокрене. Студеният въздух и високата влажност могат да привлекат черна и друга гъбични заболявания.

поливане

Оптималният процент за поливане на възрастни храсти се разглежда 1-2 пъти седмично. Необходимо е да се полива само дестилирана студена вода с ниска твърдост. Препоръчително е водата да се филтрира, за да се отстранят вредните хлорни съединения от водата. Водата растенията се нуждаят от корена. Не позволявайте на почвата да изсъхне, поради липсата на влага в почвата, храстите започват да изпускат листата и дори самите домати.

Топ дресинг

Когато се отглеждат в апартамент през зимата, доматите на прозореца могат да бъдат хранени с хранителни вещества за по-голям добив.За да развиете кореновата система, използвайте коренния стимулатор "Корневин" .Препаратът се разрежда според инструкциите и се напоява на младите растения 2-3 седмици след разсаждане в гърне на постоянно място. Второто хранене може да се направи след 2-3 седмици. Преди цъфтежа, така че стъблото е наситено с полезни микроелементи и да получи зелена маса, вземете азотен тор. Nitroammofosk има отличен ефект. Трябва да приготвите тор в следните пропорции:

 • 2 g нитроамофоски;
 • литър чиста вода.

Разреден тор изсипвайте разсад под корена. след седмица хранене отново. Азотните торове не трябва да се хранят с повече домати. По време на цъфтежа и плодните зеленчуци се нуждаят от калий. Вземете прах от калиев сулфат и го разредете в размер на 1 g на литър вода. Калиев добавка може да се направи корен и листен начин.

Съвет!

Броят на всички превръзки не трябва да надвишава 4 пъти.

Маскиране и обвързване

Земеделските производители твърдят, че pasynkovanie не се изисква за вътрешни домати: растенията растат миниатюрни, не са склонни към разклоняване и образуването на нови издънки. Това не винаги е така. Най-често, щипка и щипка стреля все още се нуждаят, в противен случай добивът ще се влоши заедно с качеството на плода. Можете безопасно да премахнете най-ниските листовки: те стават недоекспонирани, няма полза от тях. Затегнете горната част на стъблото, когато тя е по-дълга от необходимото. Стеблото не забравяйте да се обвърже с опората, така че да не се счупи.

Когато издънките са засадени, отсечете клоните, старите листа. Трябва да погледнем към храста, който не се е сгъстил много. Подрязването е най-добре да се направи рано сутрин, след което ще бъде по-малко стресиращо за растението. Парчетата могат да се третират със слаб разтвор на калиев перманганат, за да се предотврати инфекцията.

Болести и вредители

Неопитни градинари се интересуват дали е възможно да не се преработват зеленчуци от болести и вредители, тъй като те растат у дома? Разбира се, че не. У дома има други стайни растения, които могат да бъдат носители на инфекции. В допълнение към болестта на растенията може да се развие от излишък на влага в почвата, подкисляването му. Преработката отнема малко време, но реколтата определено ще бъде здрава.

Вземете лекарството Fitosporin за профилактика на вирусни и гъбични заболявания. Той има широк спектър от ефекти върху вирусите, не уврежда растението. Разредете "Fitosporin" трябва да бъде в съответствие с инструкциите в инструкциите, а след това напояване на разсад. В допълнение към „фитоспорин“, обикновеният калиев перманганат е подходящ за преработка: вземете 2-3 кристала на вещество на литър вода и ги разтворете. Полученият разтвор се оросява с листа от домати 1 път в 2 седмици.

Ако почвата внезапно започна да се окислява, тогава е възможно появата на доматен вредител - бяла муха. Доломитовото брашно или натрошената креда трябва да се добавят към земята. Веществата неутрализират излишната киселина и правят почвата неутрална. Самата мухи може да бъде унищожена от всеки инсектицид. Инсектите бързо ще изчезнат и няма да се появят повече.

Съвет!

Винаги третирайте насекоми и болести след 7-10 дни.

Общи проблеми

Когато правите всичко правилно, разсадът се развива много бързо: листата придобиват зелен цвят, изглеждат сочни, яйчниците се формират активно. Въпреки това, често се случва, че разсадът сами сигнализират за проблеми. Изведнъж на листата се появяват петна, петна, изсъхват, цветята могат да паднат. За да елиминирате причината, трябва да откриете неговия произход. Ето най-често срещаните грешки, които самите градинари правят:

 • неправилно хранене или липса на такова. Липсата на азот засяга листата, веднага става жълта, а след това напълно спада. В този случай, трябва да се хранят доматите с азотни торове. Ако на листата се появиха дълбоки бръчки, тогава разсадите очевидно бяха препълнени с калций. В този случай просто трябва да спрете храненето и след това да използвате калиеви соли;
 • неправилно поливане.Разсадът често се полива, в резултат на което кореновата система започва да изгнива. Ако все още не е напълно изгнили, има шанс да се спасят растенията: спрете да поливате, оставете земята да изсъхне добре;
 • инфекция на разсад с вируси и вредители. Земеделският производител не е отглеждал семена и почва преди засаждане, но в него са останали скрити вируси или ларви на насекоми. Погледнете отблизо земята. Ако върху него или на листата има ларви, има насекоми, а след това незабавно предприемат действия. Ако не искате да използвате фунгицидни и инсектицидни препарати, използвайте народни средства. Повечето насекоми отблъскват бульона от лук, просто напръскайте инфузията върху листата.

Не оставяйте растенията без надзор, проверявайте състоянието на разсад всеки ден. Ако забележите някакво отклонение и предприемете незабавно действие, то бъдещата реколта няма да го засегне.

Сортове домати за отглеждане на закрито

Купете специални сортове за домашно отглеждане на домати. Храстите се сгъстяват. те няма да отнемат много място във вашия апартамент, и ще бъде много удобно да се грижат за тях. За отглеждане на домати на перваза на прозореца през зимата най-добрите класове са:

 • Чудо на балкона, Височината на един възрастен храст не надвишава 60 см, плодовете се образуват бързо: 90 дни след засаждането на семената. Вкусът на доматите е сладък, масата на един домат не надвишава 60 г. Добивът е 2 кг плодове от храста;
 • дъбче, Височината на храста не надвишава 60 см. Доматите са големи, с тегло до 100 г. Необходимо е изкуствено опрашване, но устойчиво на вируси и гъбични заболявания;
 • Ruby Red Много красив сорт с компактни храсти. Доматите са малки. всяка с тегло 50 грама. Цветът на кората е тъмно червен с лъскав блясък. Вкусът е сладък;
 • Бял пълнеж. Височината на растенията е 70 см. Срокът на узряване на плодовете е 85 дни. Големи домати с тегло до 130 г. Кожата е плътна, предпазва месото от увреждане;
 • Bonsai. Буйните храсти имат миниатюрен размер - до 30 см. Плодовете са малки. тегло не надвишава 30 г. Добивът на растение е 1 кг плодове;
 • Микрон НК. Най-малкото разнообразие от вътрешни домати. Височината на храстите не надвишава 20 см, а теглото на плода е 15 гр. Идеално за зимно отглеждане, защото сортът не се нуждае от много слънце;
 • Пигмей. Периодът на узряване на домати е кратък. рядко надвишава 85 дни. Плодовете растат червени на цвят със сладък вкус. Доматено тегло - 20-25 g.

От разнообразието от вътрешни сортове, изберете този, който най-добре отговаря на вашите условия. Отглеждане на домати у дома е много удобно и не изисква специални умения. По време на зреенето можете да вземете пресни домати за салата и да ги натрошите в чаша. Ако отглеждате домати през зимата, ще спестите част от бюджета, защото през зимата зеленчуците са много скъпи в магазина, а качеството на закупените домати е много по-лошо от това на домашните.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания