меню

Препарати и торове 3.12.2018

Ние реанимираме и лекуваме почвата

ръце в земята

В различни климатични зони, градинарите се чудят как да подобрят и възстановят почвата на вилата без риск от разрушаване на плодородния слой. Ключът към успеха ще бъде ранна декларация за "диагноза".

Почвата постепенно губи свойствата си. Първоначално реколтата е намалена, а след това - след всяко поливане, земната кора покрива кора. Производителят, който пренебрегва описаните симптоми, рискува да убие почвата. След 1-2 години почвата ще стане неструктурирана. За да се сведе до минимум вероятността от такова развитие на събитията ще помогне бързо предприетите мерки.

Определяне на причината за проблема

Разрушаването на почвата от I етап се придружава от фин мирис на гниене. С течение на времето към него ще бъде добавена мухъл. Първата и най-очевидна причина за проблема са действията и бездействията на градинаря:

 • прекомерна употреба на химикали;
 • твърде често копаене;
 • твърде честото използване на торове;
 • грешен избор на хумус и т.н.

В отделна категория има причини, които се дължат на неправилния избор на земеделски практики. Градинарите използват наложени им технологии. Ботаниците препоръчват първо да проверят как една или друга опция е съвместима с определен тип почва.

Етап II разрушаване на почвата - резултат от пряка човешка грешка. Градинар, който изкопава земята на парцел, обръща малки буци земя. От страна изглежда, че няма нищо ужасно.

Всъщност, човек унищожава добри бактерии. След всеки "преврат" те попадат по-дълбоко в земята. Колкото по-малко кислород получават бактериите, толкова по-бързо ще умрат. Не се учудвайте, че плодородният слой е станал по-малък. Вторият проблем, който е провокиран от човешки действия, е свързан с унищожаването на земните червеи. Колкото по-често градинарят изкопава сюжета, толкова по-вероятно е да изсече всички земни червеи. Колкото по-малко от тях, така и отново почвата се чувства по-зле.

Съвет!

Необходимо е да се използва оборски тор в изключителни случаи. Той е търговец на инфекции, а не на хранителни вещества. Процесът на гниене в купчина е резултат от човешки действия. В природата няма нищо подобно. Дори и с малко количество тор, внесено в почвата, състоянието му се влошава.

Купчините трябва да бъдат по-малко

Природата е подредена така, че в нея няма нищо излишно. Веднага след като срутването на купчината от тор се прекрати, изкуствените токсини, които се съдържат в него, са "изветрени". След известно време червеите ще дойдат в почвата, която е наситена с оборски тор. Благоприятните бактерии се локализират в телата им. Веднага щом бактериите реагират с оборски тор, резултатът няма да отнеме много време. Биологично активната "каша", която ще свърши, не може да бъде класифицирана като "безопасна". Ботаниците наричат ​​получената почва в почвата. Не може да се използва за селскостопански цели.

Скоростта на "трансформация" на почвата след такава реакция не може да се нарече стабилна. Много зависи от обема на входящия кислород. По правило отрицателните промени се локализират в повърхностния слой. Колкото по-опасни са веществата в него, толкова по-бързо ще придобие тъмен нюанс. При градинаря на място почвата е богата на гнилостни микроби. За момента те са в „спящо“ състояние.Веднага щом ситуацията стане благоприятна, те ще “влязат” в активната фаза. Производител, който злоупотребява с тор, рискува собственото си здраве. Патогенната флора ще проникне през следващата реколта.

Вижте също:

Есенна подготовка на високи легла за зимата

Есента е време, когато градинарите се занимават с възстановяване на плодородието на земята. Всеки има свой собствен подход, но една цел: всяка ...

В природата всичко е различно

В естествени условия процесът на ензимно разлагане на органични вещества протича по различен начин. Катализаторът е останките от листа и трева. Те се сравняват с естествения мулч. В резултат на това не възниква опасно загниване. Намаляване на риска за собственото си здраве и „здраве” на почвата ще спомогне за следните препоръки:

 • отказват да използват оборски тор;
 • ако не успеете, тогава трябва да спазвате предпазните мерки;
 • тънък слой тор е изложен на мястото, така че да не нарани кореновата система на зеленината;
 • малината и касисът са по-малко податливи на отрицателните страни на оборския тор;
 • в продължение на няколко дни разлаганият тор се разгражда ензимно - процес, който ще се катализира от микрофлората, съдържаща се в почвата;
 • ако градинарят се въздържа от нанасяне на химикали, тогава той ще има безопасен и висококачествен хумусен тор на парцела.

Органичната мулч е безопасна алтернатива на оборския тор. Изборът тук не е ограничен. Единственото предупреждение е да се използват "дебели" слоеве. Препоръчителната дебелина е 4-5 см и повече. В резултат градинарят ще получи добра реколта без риск от развитие на патогенна флора.

Съвет!

Забранено е съхраняването на тор в голяма купчина. При всякакво време ще стане огромна биоопасна бомба.

Изборът на подходяща мулч

Залагайте на материали от органичен произход. Следните опции са популярни:

Най-лесният начин да намерите дървени стърготини, които са евтини. Скептиците ще кажат, че повечето от горните варианти ще доведат до увеличаване на киселинността на почвата. Всъщност всичко зависи от метода на приложение. Мулчът се поставя върху повърхността на почвата и не се погребва. Вторият нюанс - окислителният процес се задейства от техните гъби. Те се съдържат в почвата. Може да се каже, че окислението е естествен процес.

Веднага след въвеждането на стърготини или други мулч, червеи и микроби ще започнат „хранене”. Биолозите са установили, че изброените градинарски асистенти не се интересуват какво да ядат. Единственото "но" - крайният продукт от дейността на микробите и червеите ще бъде опасно или безопасно вещество. Резултатът зависи от избора на градинар. Ботаниците препоръчват да се направи избор в полза на процеси, които се случват в естествени условия.

Вижте също:

Грешен компост, типични грешки

За да получите силни храсти от домати и богата реколта, препоръчително е да използвате компост. Това е естествен тор, ...

Практически съвети за градинарите

След анализиране на основните причини, които подкопават здравето на почвата, можете да продължите да намерите начини за решаване на проблема:

 • Желателно е градината да се държи под “калайдисване” - достатъчно е да се коси всичко веднъж на шест месеца, какво расте там, за да се получи висококачествена почва;
 • плевелите се отстраняват не повече от 1 път на всеки 8 месеца;
 • представители на зърнени култури и детелина косят без оглед на дати;
 • тревата, косена, оставена на мястото - ще служи като питателна храна за полезни бактерии и червеи;
 • на парцела са оставени до 4 малки парцела земя, върху които се намират полезни за градинарите растения - с течение на времето те ще разпространяват семената в прилежащата територия, което ще подобри състоянието на почвата;
 • леглата на някои култури са ограничени от дъски или шисти от легла с други култури - обикновените съвети намаляват вероятността за стъпване върху една част от насажденията, докато обработват друг.
Съвет!

Пространството между редовете, поръсени с 5-сантиметров слой пясък или дървени стърготини - да се движат около градината ще стане по-лесно.

Подходяща грижа за почвата

Градинарите, които имат прекалено глинеста почва на място, допринасят за биокомпост. Препоръчителната доза е 1 кг за всеки 1м2. Пригответе го както следва:

 • изберете парцел от градината, който се намира в сянка;
 • тук се образува биофабрика;
 • смесвайте органични вещества с глинеста почва в съотношение 2 към 1;
 • Към сместа се прибавят 500 ml вода;
 • до 30 червеи - изберете тор и дъжд;
 • купчина, покрита с плътна кърпа.

Задачата на градинаря е да подпомага дейността на биологичната фабрика. Става дума за добавяне на земя и органична материя. Тя се прави само отстрани, а не отгоре. В резултат на това червеите и полезните бактерии ще бъдат удобни през цялата година.

Когато се отглеждат зеленчуци

Активната растителност често води до ускорено изсъхване на почвата. Няколко практически съвета ще спомогнат за забавяне на процеса:

 • между редовете се изсипва дебел слой дървени стърготини - проста манипулация, която премахва необходимостта от често поливане;
 • няколко десетки земни червеи и ливадна земя се събират в гората;
 • донесете ги на мястото и ги поставете равномерно на мястото, където има слой от мулч;
 • няколко часа по-късно естествените помощници на градинаря ще населят парцела.

По-нататъшната работа ще поеме полезните бактерии и червеи. Задачата на градинаря е да не се намесва в тях. След 1-2 месеца няма да останат следи от патогенни микроорганизми на мястото. Естеството на начина за решаване на много проблеми по своему. Ключът към успеха ще бъде здравата почвена микрофлора.

Градинарите, които безсмислено използват селскостопанска техника, рискуват да унищожат плодородния слой. Прекомерното торене и копаене, неправилното поливане, използването на пестициди е малка част от факторите, които водят до тъжни последствия. Вниманието към детайлите ще помогне да се предотврати развитието на необратими промени. Веднага след като градинарят усети миризмата на гниене или е видял следи от плесен, трябва незабавно да предприемете действие.

Струва си да се започне с използваните вещества. Хумус - източник на проблеми за зелени площи и живи същества. Той съдържа прекомерен брой патогени на смъртоносни заболявания. Второто правило - разчитат на добри бактерии и червеи. Асистенти от естествения градинари бързо ще разрешат много проблеми, без да рискуват човек. При избора на червей предпочитание се дава на местното население. Внесените червеи са по-малко ефективни за възстановяване на почвеното здраве. Третото правило се отнася до използването на тор, който е чужд на природата. Вместо гореспоменатия източник на "зараза", предпочитание се дава на безопасен процес на ферментация.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 3,00 от 5)
Зарежда се ...
ръце в земятаръце в земята

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания