меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 30.08.2018

Суха гниене на доматите: как да се борим, какво да лекуваме

суха гниене на домати

Много е важно да се извърши предсеитбена подготовка на почвата и семената, тъй като те могат да съдържат инфекции, които провокират заболявания. Една от опасните болести на доматите е сухото гниене, тя може да унищожи по-голямата част от културата, плодоносна инфекция се случва дори и при съхранение на доматите.

Признаци на

Първите симптоми на заболяването са малки сухи петна по листата, по-късно те се увеличават и покриват цялата повърхност на листата. Появяват се петна, включително и на дръжката, след което все още се засягат незрели плодове. Малки петънца се образуват на доматите в областта на стъблото, те могат да бъдат или светлокафяви, или почти черни, те са признак на умиране на тъкан. В местата на лезии върху доматите се появяват светлокафяви пукнатини. При висока влажност курсът на заболяването става по-сложен и площта на лезията се увеличава.

причини

За да се провокира развитието на болестта може да греши грижата за доматите. Болестта може да засегне растенията в различни периоди на вегетация. Що се отнася до причините за заболяването, може да има няколко:

 1. Топлина и голям брой изпарения, оптимални условия за развитие на гъбички.
 2. Повишената влажност на въздуха също е причина за заболяването, особено ако растенията растат в оранжерията.

Причинителят на заболяването е спорите на гъбичките, при благоприятни условия, те се размножават бързо, първо засягат кореновата част на разсад, ако не се лекуват, преминават към листата и плодовете. Също така бъгове, които се хранят с доматен сок, могат да разпространят инфекцията.

Важно е!

Засегнатите плодове не трябва да се съхраняват, след събирането им трябва незабавно да бъдат преработени.

лечение

Колкото по-скоро се открие болестта и се вземат необходимите мерки, толкова по-малко пагубни ще бъдат последствията и ще бъде възможно да се спаси по-голямата част от културата. С значително поражение народни средства не могат да направят, и трябва да се прибегне до химически наркотици.

Сред градинарите в борбата срещу сухото гниене е особено популярно лекарство, наречено "Квадрис", което се използва за профилактични цели и в ранните стадии на заболяването. Това е концентриран разтвор, преди употреба се разрежда с топла дестилирана вода, стриктно спазвайки пропорциите, посочени в инструкциите за употреба. Получената течна разпръсквана посадка, лекарството ще осигури надеждна защита на растенията на 21 ден.

Ако са засегнати голям брой растения, по-добре е да закупите по-силен продукт, например Ridomil Gold. Доматите се третират с 0,25% разтвор, след 7-14 дни процедурата се повтаря, но с други лекарства. Перфектно "Окси" или "Браво".

предотвратяване

За да се защитят доматите от болестта е необходимо да се извърши агротехническа профилактика, тя включва:

 • сеитбообращение;
 • дълбоко изкопаване на почвата през есента;
 • дезинфекция на почва и семена;
 • своевременно отстраняване на вредители;
 • спазване на напояването;
 • редовно проветряване на оранжерията;

Необходимо е също така да се направи богата на калий превръзка и да се предотврати недостигът на хранителни вещества в почвата. По време на засяването, 1% разтвор на Trichodermine се прилага върху кладенчетата в размер на 3 ml на храст. По-късно в профилактичните цели можете да провеждате листно третиране със същото лекарство.

Устойчиви сортове

Сред разнообразието от домати има сортове, които са устойчиви на болестта. Избирайки ги за засаждане, градинарят ще се освободи от ненужните проблеми. Устойчивият имунитет към заболяването имат:

 • Sanka;
 • Лян;
 • лъч;
 • Алекс;
 • Aurora;
 • Златен куршум;
 • Надявам се,

заключение

Сухата гниене на доматите е често срещано явление, трудно е да се борим, но все пак е възможно. За това са разработени огромен брой специални инструменти, които могат да бъдат закупени в специализирани магазини. Колкото по-скоро се идентифицират симптомите и започне лечението, там резултатът ще бъде по-благоприятен.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания