меню

Препарати и торове 14.10.2018

Зеленка като тор и защита

обработка на домати

Отглеждани на екологично чисти градински домати, без химикали - това е радост за всеки градинар. Диамантено зелено, въпреки името, е най-икономичното средство.

И това, което е важно - безопасно и доказано лекарство. В леглата се използва като тор, както и за защита срещу различни заболявания. Пръскането трябва да се извърши предварително, докато растенията са все още здрави.

Свойства на Зелените

Брилянтно зелено, популярно Зеленка е бързодействащ антисептик. Мощен антибактериален и противогъбичен агент. Има също антимикробни свойства, има фунгициден ефект. Наличието на медни съединения в разтвора го прави универсално средство за защита на кучетата. В крайна сметка, доматите се нуждаят от този химичен елемент.

Ползите от активните вещества

Такава позната и достъпна Zelenka, голям помощник за градинари. Зеленчуците, ако не се обработват навреме, започват да нараняват. И, разбира се, искам да получа екологично чиста реколта от моята градина. В този случай диамантената течност е най-подходяща.

Съставки:

 • етилов алкохол - 99%;
 • брилянтен зелен разтвор - 1%.

Разбира се, лекарството няма да бъде панацея за всички болести, но като се използват дадените по-горе препоръки, можете да избегнете някои проблеми при отглеждането на домати. Финансовите разходи обаче ще бъдат минимални.

Какво се използва

За да получите реколта и да защитите растението от болести, извършвайте обработка. Дезинфекция, превенция на инфекция от патогенни организми на здравословен зеленчук са основните задачи на преработката на домати. Превенцията е основната цел. Необходимо е да се извърши процедурата на пръскане не когато растението е вече болно, а предварително, започвайки от момента на покълналите разсад. Ако всичко е направено навреме, получете желания ефект.

Зеленка неутрализира такива бактерии и микроорганизми като:

 • гнилостни бактерии;
 • дрожди;
 • спорове за краста.

Третира такива болести при растенията:

 • късна болест;
 • Copperhead;
 • брашнеста мана;
 • маслинено петно;
 • бактериален рак на растенията.

Лекарството е доказало своята ефективност в борбата срещу коренните видове гниене, които засягат доматите. За предотвратяване на плужеци и други земни червеи, също е желателно доматите да се поливат със слаб разтвор на брилянтно зелено.

Методи за използване при отглеждане на домати

Раните и фрактурите в храстите на доматите заздравяват, а растението не се влошава, ако се смаже с брилянтно зелено. Увреждането на растенията върху стъблото трябва да се третира по същия начин като раната на човека. Преди да откачите флакона със зелен разтвор, по-добре е да носите ръкавици, в противен случай ръцете ви със сигурност ще бъдат оцветени, без значение колко внимателно се опитвате.

Важно е!

Устицата на растенията се намира на долната страна на листа, а при пръскане разтворът трябва да попадне в тази част. Така необходимите вещества се разпределят в цялото стъбло.

пръскане

Процедурата трябва да се извърши вечер, когато слънцето вече е залязло, или сутрин - до настъпването на топлината. Трябва също да проверите прогнозата за времето, за да не очаквате дъжд. В противен случай водата ще измие от листата цялата „свършена работа“. И пръскането ще трябва да се повтори.Вятърът също не е желателен. При пръскане по време на ветровито време, разтворът не се утаява върху храстите на доматите.

поливане

Phytophthora гъбички не се страхува от зимата и може да остане в земята до следващата година. За да се застрахова, можете да използвате разтвора за дезинфекция на почвата, където доматите растат или където са засадени за следващия сезон. През есента, след прибирането на реколтата, земята трябва да се изхвърли с тази смес: 50 ml брилянтно зелено, разредено в кофа с вода.

Топ дресинг

Направете хранене на всякаква почва. И в оранжерии и отворени легла. Магическата течност с диамант насища земята с калий, мед и флуор. Помага за подобряване на поминъка и добива на домати. Струва си да се обърне внимание на дресирането на почви с повишена влажност. Доматите не толерират застоялата вода в почвата.

Доказани рецепти

Фитофтора е ужасен враг на доматите. Дори и младите разсад могат да се разболеят. Той се появява като тъмно кафяви петна по листата и стеблото. За сезона доматите се напръскват с разтвора няколко пъти. Също така, можете периодично да поливате почвата. По-добре е да правите това вечер или сутрин.

Етапи на пръскане:

 1. Когато размерът на разсад достигне 10 cm.
 2. След трансплантация на открито място.
 3. Когато се появи яйчника на цветята (началото на цъфтежа)
 4. Две седмици след трансплантацията, пръскането се повтаря, докато плодовете узреят.

За да приготвите разтвора, водата трябва да бъде леко затоплена до 40 градуса, така че всички компоненти да се разтворят. Хапчетата се натрошават на прах и първо се разреждат в малко количество вода, след което се комбинират с другите съставки.

Рецептен номер 1

 • вода - 10 литра;
 • Зеленка - 45 капки.

Рецепта номер 2

 • чаша мляко;
 • бутилка зелени;
 • една кофа вода.

Рецепта номер 3

 • 10 литра вода;
 • 20 мл зелен материал;
 • 10 таблетки трихопол.

Рецепта номер 4

 • 2 литра вода;
 • 2 литра серум;
 • 20 капки зеленчуци.

За най-добър „залепващ“ ефект на който и да е разтвор към листата на доматите, към всички смеси може да се добави един от следните компоненти:

 • 0,5 чаша захар;
 • Of пръчка със сапун (втрива);
 • 5 супени лъжици. лъжици течен сапун.

Грешки при използване на брилянтно зелено

По-добре е да се предотврати заболяването, отколкото да се лекува. Ето защо, като практикувате няколко рецепти, редовно ги използвате и ги редувате в обработката на доматите, можете да избегнете неприятните последици.

Грешки при спрей

Високата концентрация на брилянтно зелено във вода вместо полза може да повреди доматите и да причини изгаряне на раните по листата на растенията. Особено се отнася до младите разсад.

Също така, количеството течност, останало в културата, може да причини изгаряне, ако има прекалено голяма част от листата след обработката. Пръскането трябва да бъде като мъгла - с много фина дисперсия. За това е по-добре да използвате специални пръскачки.

Грешки при поливане

Сухата почва, излята с концентриран разтвор, ще стане пагубна и растенията ще започнат да се свиват. Ако това се случи, си струва да поливате земята добре, като добавяте влага към почвата.

Ако листата вече са пожълтяли и се завъртат, те трябва да бъдат отстранени.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
обработка на доматиобработка на домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания