меню

Доматените сортове със снимки и описания 7.02.2019

Кои са най-сладките сортове домати?

най-сладките сортове домати

Опитните градинари се опитват да засадят домати на мястото, които се различават по отношение на бране на плодове, височина на храстите, цел. Сред фаворитите - сладки сортове домати, отглеждани на открито или в оранжерии. Разработени са десетки видове от тази култура с високо съдържание на захар и сухи вещества в плодовете. За да се получи най-добрият резултат, е необходимо да се вземе предвид растящият регион, характеристиките на самия сорт или хибридната форма.

Характеристики на сладки домати

Те не спорят за вкусовете, така че може да е трудно да се категоризира определен домат като сладък плод. Повишено съдържание на захар - характеристика, включена генетично, и в описанието на сортовете често се посочва процентът на захарта, съдържанието на твърди вещества.

Но дори и сортът да е сладък, при „излизането“ неговите плодове могат да бъдат кисели. Под влияние на климатичните фактори, условията на отглеждане. Сладки плодове от домати узрели на хребети, които са достигнали степента на биологична зрялост на храстите, а не по време на зреенето. Доматите, които се отглеждат в облачно и хладно лято, когато им липсва слънчева светлина и топлина, имат по-лош вкус.

Ако имате нужда от сладки домати, вземете сортове, както и осигурете растения с пълна грижа. Спазвайте нормите за напояване, мулчирайте почвата, ако е необходимо, доведен син и винаги пръскайте от гъбички и вируси.

Сладки домати за засаждане на открито

За засаждане на хребети животновъдите предлагат непретенциозни сортове, които дават добиви дори и в неблагоприятно лято.

Апетитно тъмно

сладки сортове домати

На храсти до един и половина метра домати узряват кафяви домати. Сортът е плодотворен, с дълъг период на освобождаване на плодове.

Съвет!

Доматът толерира лек студ и е устойчив на ниски температури.

Растението образува рубинено-оцветени плодове с ясно изразен цвят на благородно червено вино. Вътре - сочно, захарно месо, пречупване с капчици влага. По тегло - 400-500 грама, узряват през 110-115 дни.

Розов мед

сладки сортове домати

Известни сортове, отглеждани в различни региони. Подходящ за легла, заслони, но по-добър вкус в плодовете на растенията под открито небе. Розов мед се отнася до средни ранни домати, дава до 4 кг на квадратен метър.

Красиви домати с цвят на малина, с форма на сърце, със сладка пулпа. Отглеждат до 400-500 грама, при образуването на яйчниците - до един килограм. Образува се в 1-2 стъбла, в зависимост от условията на отглеждане.

Bokele F1

сладки сортове домати

Във височината храстите на този хибриден домат растат до един метър, няколко листа. Плодовете узряват по приятен начин, изненадващо със своя колоритен цвят. Розова кожа с перла, захар сладък пулп отвътре. Доматите като топки, средно тегло - 100 грама. Хибридът е придирчив към поливането.

въглероден

доматен въглерод

Разнообразие с интересно име и красиви домати с цвят на шоколад. Домат от групата на индианците, висок, с изобилие плод. Домати с тегло до 300 грама, сладък вкус. Формата е закръглена, леко сплескана, с тъмна област близо до стъблото.

Съвет!

В каталозите доматите често се срещат под друго име - Carbon.

Сладки плодови домати за засаждане в оранжерии

В приюти по-трудно да се домати с високо съдържание на захари. Препоръчително е да се даде плодове напълно узряват на храстите, премахване в състояние на биологична зрялост. Забележка градинари сортове Мед салют, индийско лято, златен Кьонигсберг.

 • Медът е спасен - около 115 дни ще трябва да изчакате доматите да бъдат събрани от този високопродуктивен сорт. Индетерминантният домат образува големи плодове с форма на сърце с ярък меден цвят. Тегло - 300-600 грама. Кашата не се чувства кисела, вкусът е сладък, плътен. Високите растения изискват жартиери, задължително формоване. Производителност - 5-6 кг на храст.
 • Сладка целувка - сорт череша, с череши. Те тежат само 20 грама, събрани в четка. Буш високо в оранжерията - до един и половина метра. За добра реколта растенията на дорника водят до 2 или 3 стъбла. Доматите са смъртоносни, се използват в заготовки, както и за пресни храни.
 • Ясният F1 Falcon, хибрид от селскостопанската фирма Gavrish, дава отлична реколта в оранжерии (кофа от домати от храст). Плодовете са кръгли, леко плоски, 180-200 грама, червени. Пулпата съдържа голям процент ликопен, захари. Особеността на хибрида: образуването на големи домати се появява на всички нива на храста.

Сладки домати за Мидланд

Подходящ за отглеждане на сортове с различни срокове на узряване, но средно и късно е желателно да се отглеждат в оранжерии.

 • Pandarose F1 - средно-ранен домат, се откроява със своя растеж, вкусни големи плодове. От групата на неопределени хибриди тя образува ярко розови домати при пълна зрялост. Тежат около 200-250 грама, не се пукват дори при продължително съхранение, транспортиране.
 • Голям розов F1 - домат от "Сибирската градина", в плодовете - високо съдържание на бета-каротин. Домати наситено розов цвят, с малки камери за семена. Пласт от целулоза, ронлив, нарязан - захар. По тегло - 300-500 грама, растат до 700 грама. Периодът на зреене е около 100 дни. Изисква сложни превръзки през втората половина на вегетационния период.
 • F1 смарагдов скъпоценен камък - храсти от този домат растат висок с красива ажурна зеленина. 3-4 четки се оформят с кремове с малки домати. Първо, доматите са зелени, докато узряват, цветът леко светва, кехлибарената плът започва да свети. Съдържанието е сладко, с приятен аромат на плодове.
 • Южен тен - домат принадлежи към групата на новите сортове, той се отличава с малък брой стъпала, висока необратимост. Растенията растат в оранжерии до 1,7 метра, а когато се отглеждат на хребети без подслони - до 1,5 метра. Плодовете са под формата на цилиндри, плътни, с пълно узряване на богато кехлибарено-оранжев цвят с коралов блясък по страните. Претеглят се 180-200 грама. Месото е месесто, сочно, ниско семе.
 • дата - Видове четки от групата череши. Храсти растат високи, до 1,5-1,7 метра в оранжерии. Сладки домати са малки по мащаб, само 18-20 грама. Плътта е плътна, сладка. Този домат е обичан от децата, изядени като бонбони точно от храста. Доматеният сорт Феник перфектно понася кратки периоди на охлаждане.
 • Ягуар - ранен хибрид, готов за прибиране на реколтата за 85-90 дни. Доматите са кръгли, подравнени, с едва видими ребра. Теглото не надвишава 180-200 грама. Под плътна червена кожа сочна плът. Хибрид със сладък вкус, който е много устойчив на ниски температури и не променя вкусовите характеристики поради липса на топлина. Той е ценен за резистентност към болести: към фузариум, фитофтора.

Сред сортовете с високо съдържание на захар са Pink Spam, Tanya, Pink Berets.

Домати от сладки сортове за отглеждане в северозападната част

Подходящи са средно-и средно-сезонни сортове, които имат време да достигнат зрялост в кратко северно лято.

Pudovik

Pudovik

Домат пудовик претеглянето на пуд е трудно да се расте, но до 700-800 грама е напълно възможно дори и за начинаещите градинари. Сорт с отличен добив, с големи малини.

Месената каша се пълни със захар, а вкусът е сладък мед.

Домати Пудовик е сорт за салати, въпреки че соковете и сосовете са не по-малко вкусни и богати. Събиране на плодове - до 4-5 кг от храст.

Зелено грозде

доматено зелено грозде

Оригиналните домати със зелено-жълт цвят ще угодят на премахването на сладостта на пулпа. Сортът е включен в групата на чери домати, различни високи храсти, необичайни плодови вкусови плодове.

Засадени в оранжерии, като се има предвид, че височината на растенията - 1,5-1,8 метра. Нуждаете се от формоване, задължителни опори. Доматите са малки, 20-25 грама, плътни и ароматни. Подходящи са за салати, за декорация на ястия.

японско дърво

доматен Рай

В северните райони този домат се отглежда в един или два ствола. Плодовете са готови за прибиране на реколтата през 110-115 дни, за пълно узряване ще отнеме още 12-14 дни.

домати сортове закръглена, с твърда кожа. Цвят - оранжев, с тегло почти 300 грама. При оформяне на четка и премахване на цветя в четката се получават големи домати с тегло 450-500 грама.

Нижни Новгород kudyablik

kudyablik

Подходящ за засаждане направо на леглата, тъй като е непретенциозен, устойчив на неблагоприятни атмосферни фактори. Сорт от групата на ранното узряване, щамбови, с изобилие плод. Домати с гладка кожа, кръгли, оранжеви.

Съвет!

Плодът съдържа голямо количество бета-каротин.

Сладко момиче

На нисколистни храсти узряват в няколко сложни четки с голям брой домати. Средно тегло - 16-20 грама.

Дългите плодове са покрити с тънка кожа, цвят - червен. Броят на плодовете в ръцете - 14-18 броя. Бушът е нисък, не е необходимо да се премахват доводите.

Сладки домати за Урал и райони на Сибир

В тези райони с тежък климат градинарите отглеждат и сладки домати. Препоръчително е да се засадят средно-ранни или средно-сезонни видове, които ще имат време да съберат желания процент сладост и да зреят за кратко лято.

Сладка поничка

доматен сладък домат

Сорт от селекционери на Сибир, рано, с кехлибарени кръгли плодове. Доматите тежат около 130-150 грама, пулпата е сочна, сладка. Бушът е компактен, средно листа. Във всяка от тях се образуват четки с 4-8 плода. Разнообразие от универсална цел.

Златни куполи

доматени златни куполи

Доматите под формата на големи сърца ще зарадва този сорт на всеки градинар. Производителят е агрофирма Сибирска градина.

На храстите растат големи, жълти домати с червени щрихи. Обикновено се премахват плодовете в 300-400 грама. Празнувайте отличен вкус, гъвкавост. Вкусно при ецване, в салати, за сокове.

Viagra

домати

Сортовете с тъмнокафяви или кафяви плодове се считат за екзотични в градините. Този сорт е включен в Държавния регистър на Руската федерация през 2008 г. и е устойчив на различни заболявания.

Домати с много плътен пулп, високо съдържание на захар. Кората на плода е кафяво-кафява. Претеглете доматите около 100 грама. Основната дестинация - салати.

Съвет!

Плодовете на Виагра съдържат антоцианини, придаващи на доматите пъстър цвят.

Велик воин

Доматът е велик воин

Ранен сорт, принадлежащ към неопределени видове. Зрели големи, с изразени червени домати. Особеност на сорта: наличието на зелени петна около стеблото.

Съберете около 110 дни, доматите тежат 200-250 грама. Кожата е дебела, вътре е месеста плът. Зрелите плодове незабавно се преработват, тъй като доматът бързо губи отличния си вкус.

Картофена малина

сладко разнообразие от домати

За райони с високорисково зеленчукопроизводство се предлага домат с интересното наименование Картофена малина. Сладки плодове имат ярък цвят, високо съдържание на захар. По тегло индивидуалните екземпляри достигат до 800 грама, при средно 400-500 грама.

От храст около един метър висок те събират 4-5 кг. Задължителни растителни жартиери.

Абакански розово

сладко разнообразие от домати

месест плодове сортове "Абакански розово" страхотни салати, подходящи за бебешка храна. Домати с червена кожа и розова плът с тегло 300-500 грама.

За съхранение, сортът не е подходящ, зрели плодове се консумират веднага за храна. Домати във форма приличат на плодовете на известните сортове Bullish heart.

Храсти високи, изисква оформяне (обикновено 1-2 стволови). Пасинките се отстраняват навреме, в противен случай храстите ще се разтегнат, добивът ще намалее.

Сладки пръсти

сладки пръсти

Доматите с високо съдържание на захар в пулпа са подходящи не само за салати. Малки плодове от овална форма на този клас са вкусни в запазването.

Сортът е устойчив на студена и късна болест. Отглеждат се по хребетите, също плодове в оранжерии. Буш с малка височина (до 40-50 см), с голям брой листа. При премахването на пасинките не е необходим стандарт за грижа. Доматите продълговати, с малък "нос", тежат 60-80 грама.

Кратките летни и сурови климатични условия не са пречка за градинарите. Правилно избират сортове домати за собствения си сайт и им осигурявате грижи, дори в трудни климатични условия, можете да получите реколта от сладки плодове.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
най-сладките сортове доматинай-сладките сортове домати
Коментари по статията: 1
 1. Елена

  Забравихте за вида череша "Киш-миш" за открит терен. Това е най-сладкото разнообразие на цялата череша

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания