меню

Доматените сортове със снимки и описания 7.02.2019

Високи домати Phytophorus устойчиви гиганти

доматен гигант, устойчив на късна фибри

Опитните градинари се отглеждат в области десетки домати, които се различават по цвят, размер, време за събиране. Сред любимите - най-големите индетерминантни сортове домати, които са засадени на открито, в оранжерии, тунели. Плодовете им са месести, сочни, вкусни в салати, пресни. Благодарение на животновъдите, индианците от началото и средата на падежа, наддават на тегло и зрели дори в суровия климат на повечето региони на Русия.

Специфичност на неопределените домати

Доматите, включени в тази група, се отличават с неограничен растеж. Височината на храстите може да надвишава два метра, като същевременно се създава комфортна среда, всяко растение може да образува до 40 четки.

В климатичните условия на повечето руски райони в оранжериите се отглеждат неопределени сортове и хибриди. Те цъфтят и узряват по-късно от определящите видове, тъй като първите четки се заплитат след около деветия или единадесетия лист. Растенията са взискателни за хранене, трябва да се образува храст, задължително жартиери.

Съвет!

За получаване на големи копия на доматите се образува и четка.

За такива "гиганти" осигуряват добро осветление, голяма площ на хребетите, системи за капково напояване. В този случай неопределените сортове обилно дават плодове и да радват големи плодове.

Домати големи за открит терен

На хребетите на открито, високи сортове се отглеждат по-рядко. За да ограничите растежа притиснете върха (в началото на август), премахване на плодове в етап на техническа зрялост.

Най-добрите сортове и хибриди:

 • Кралят на гиганти - нараства до 1,7 метра, устойчив на температурни крайности. Плодове с месеста каша, малък брой семена, до 500 грама;
 • Руският размер F1 е силен хибрид, висок. Изисква премахване на страничните процеси, обикновено в един ствол. В свободни съцветия - 3-5 плода с добър вкус. Теглото на всяка от тях е 400-500 грама, но такива домати се образуват само при условие, че се полагат подходящи грижи. При нормализиране на яйчниците се получават плодове 900-1000 грама;
 • Bear paw - този сорт е включен в каталога на Държавния регистър от 2005 г., непретенциозен и плодотворен. Получават се плодове с тегло 400-450 грама добър доматен аромат. По-често се отглеждат в едно стъбло, тъй като при този метод доматите стават по-големи. Подходящ за сокове, готварски лечо, както и за прясна храна.

Домати големи за оранжерии

За отглеждане в заслони избират не само ранните, но и високите среднеперки, както и средно късните сортове. През дълъг вегетационен период те успяват да придобият желаното тегло, да натрупат захар и необходимото количество сухо вещество.

Мазарин

Мазарин

Признати от мнозина сорт мазарини с големи плодове. Ярко червени домати растат до 300 грама, имат сладък вкус и аромат.

Мазарини се хвалят за добив, ниска чувствителност към гниене, фузариум, фитофтора. Повечето от реколтата има време да се формира преди появата на инфекции.

F1 чанта

Плодотворната кубоидна форма ще изненада този плодотворен хибрид. Растенията са високи, до 1,8 метра. Изискване за поливане, пълно захранване.

Съвет!

Клонове с четки задължително свързани с опорите.

Плодовете са месести, около 300-400 грама, розово-червен цвят. Може да се съхранява до месец и половина, да не се напуква.

Краснобай Ф1

оратор

Прегледите на този домат са противоречиви, но градинарите са единодушни по един въпрос: плодов хибрид, плодоносен. Те спорят за вкуса, като един като домати, други смятат, че вкусът е среден.

За да получат сладките плодове с голям размер, трябва да работим усилено. Хибридът се нуждае от добро хранене, осветление. Плодовете растат до 350-400 грама, различават се по отношение на качеството на съхранение, годността им за транспортиране.

Изненада на Андрей

доматен гигант

Препоръчва се за оранжерии, въпреки че в средната зона често се отглежда директно на леглата на парцела. Тя расте под два метра, но дава малко количество плодове.

Тегло - 400-500 грама, общ добив - 3-4 кг на храст. Отличава се с отличен вкус, месно съдържание. Подходящ за сокове, за сосове, за салати.

Малинов гигант

Също така върху соковете и салатите ще се получат плодовете на този голям домат. Домати с малинов гигант леко оребрена, червено-червена, под 400-500 грама.

Бушът е висок и силен, до 1,8 метра. Първата четка идва след 9 листа, обикновено най-големите плодове се образуват в нея. Те произвеждат семена на компанията "Руска градина", "Аелита-агро", "Плазмени семена".

Доматите са големи за южната част на страната

Сортове за тези горещи зони трябва да издържат на суша, в противен случай плодовете ще бъдат стандартни размери.

Тайната на баба

тайна на баба

Подреди тайна на баба в южните райони дава добри резултати по билата. Растенията са високи два метра, с месести домати. С тегло - 400-600 грама, сладко. Киселото липсва.

Предимства на доматите:

 • сладък вкус;
 • големи плодове;
 • високи добиви;
 • ранна реколта (юни);
 • устойчивост на суша;
 • силен имунитет към инфекции.

Емералд Ябълка

изумрудена ябълка от домати

Сортът от култури с интересно име привлича цвета на плода. Те са в неговата зряла форма ярко зелено, с лимонов оттенък. Бушът расте до 1, 7 метра, от растение събира до 10 кг домати.

Малко е обект на болести, подходящ е за дълги превози.

възхитителен

доматен гигант изчезва

В групата с домати от говеждо месо, този сорт се отличава с отличния си вкус, плътна месеста пулпа със зърно и голямо тегло. Доматите около 600 грама, при образуването на четка растат до 1,2 кг.

Производственият и устойчив на болести домат расте добре в условията на отработените газове. Плодовете не се напукват, с малки камери за семена, много ароматни.

Големи сортове домати за средната лента

Ако е възможно, градинарите от този район отглеждат високи сортове в приюти. Това дава възможност да се получи културата до късна есен, оставяйки плодовете да узреят точно на храстите.

Bull сърце

сърце

Любимият на много градинари е ценен за голямото тегло на плодовете и сладкото месо. Отнася се с представители на класиката на домат, различава се по съпротива срещу фитофтор.

Доматите 500-600 грама се образуват в долния слой, малко по-малко върху горните четки. Сортът е впечатляващ вкус, добив. Не отстъпва на новостите от селекцията и винаги на върха на любимите градинари от домати.

Меден салют

меден поздрав

Този сорт е включен в групата на средно късни домати. В Москва, тя расте добре по хребети, разширяване на височина от 1,8-2 метра.

Ярко оранжево-розовите плодове могат да достигнат тегло от 600 грама, но средната е 400-450 грама. Вкусът е много сладък, с подчертани медни нотки.

Съвет!

Меден салют, изискващ редовно поливане. В случай на нарушение на режима, доматите се спукват.

100 паунда

100 паунда

Клас "100 лири" изненадва крушовидните домати с тегло 400-450 грама. Характеристики:

 • неограничен растеж на храста;
 • в средата на средната зона се препоръчва култивиране в приюти;
 • плодове от универсална цел;
 • висока устойчивост на късна фибри.

Реколтата е готова за прибиране на реколтата за около 110 дни. Храстът задължително син.

Големи плодови домати за Северозапад, Урал и райони на Сибир

В тези райони се настаняват неопределени сортове в приюти. Опитайте се да изберете зонирани домати, устойчиви на неблагоприятните фактори на местния климат.

име описание Характеристики на плодовете Резистентност към заболявания уговорена среща
Pudovik Височина на растението - 1,5 метра. Нуждаете се от жартиера, опори (колове, пергола). Поддържайте 2 барела Под формата на сърце, с тегло до 500 грама. Месото е месесто, сочно Устойчив на фитофтора Тип салата. Подходящ за сокове, сосове, пасти
Трима дебели мъже На храст, висок един и половина метра, те са вързани в 4-5 четки. Премахването на пасинките е задължително. отглеждани в приюти Плодовете се характеризират с висока плътност и високо тегло. Средно - 600 грама. Висока плодов набор, дори при неблагоприятни условия Малко податливи на болести Подходящ за салати, пресни храни. Сликовете се използват за консервиране (не губят форма)
Абакански розово Мощно растение с неограничен растеж. Отглеждани в едно стъбло за производство на големи домати. Плодовете са подобни на доматите Bull heart. Ярък червен цвят, тежи около 450-500 грама Устойчив на фитофтора, гниене Доматите отиват в салати, правят сок, лечо
Алтайски мед (оранжев) Indet средна височина (един и половина метра), с четки от 5-6 плода Домати закръглени, кехлибарени цветове. Месото е ароматно, сочно, с характерни медни нотки. Съберете 5 кг от храста Нуждае се от превантивни лечения. Средна резистентност към фитофтора В прясна форма сокове и сосове също са вкусни. Домат цвят - жълтеникаво оранжево
Розов слон В оранжерията храстите достигат почти 1,7 метра. За зреенето на плодовете се изисква жартиера. Доматите са кръгли, леко оребрени. Отглеждат до 400 грама, вкусът е отличен устойчив На салати, приготвяне на всякакви продукти от домати. Добре е за нарязване

Също така положителни отзиви на градинари от северните райони получиха големи домати Гъс яйце, Biysk роза, Гордост на Сибир.

Неопределените сортове с едри плодове винаги са в центъра на вниманието на летовниците. Избирайки подходящ сорт за вашия регион, дори начинаещ градинар ще може да получи отлична реколта от вкусни сочни плодове.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
доматен гигант, устойчив на късна фибридоматен гигант, устойчив на късна фибри

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания