меню

Доматените сортове със снимки и описания 1.12.2017

Описание сортове домати "Баба тайна"

Но съгласни, без значение колко добри са доматите, основното за нас е техният вкус и универсалната цел на масата. Не всички зеленчуци могат да бъдат вкусни в същото време сурови и обработени. Доматите са вкусно осолени, пресни, под формата на сок и сос. Но за да се получи отлично ястие, е важно не само да вземете всички домати, но и да изберете правилно сорта. Домат "Баба тайна" разгледайте днес. Много летни жители практикуват отглеждането му в оранжерията, а мненията за него остават много добри.

Вижте също: Сортове домати от сибирска селекция със снимки и описания

Общо описание

Сортът е продукт на сибирските развъдчици. Тя се появи сравнително наскоро, вписана в регистъра през 2007 г. Оттогава той е покорил сърцата на много градинари и са му оставали верни през всичките тези години. Каква е тайната му?

И то не съществува, тъй като вече на пръв поглед към храстчето може да се разбере защо сортът „Баба тайна” е любим домат, а прегледите за него са верни. Въпросът е в плодовете, които са поразителни по своя размер. Ако културата се отглежда в съответствие с всички условия, плодовете могат да достигнат маса повече от килограм, а диаметърът им да е повече от 12 см. Средното тегло надвишава 600 грама, което е впечатляващо.

Но това не са всички положителни качества на сорта, тъй като е устойчив на болести и може да се отглежда в оранжерийни условия във всички региони на страната. Можете да засадите сорт на улицата, но след това резултатите няма да бъдат толкова високи.

Плодовете са не само големи, но и много вкусни и ароматни. Много домакини ги използват, за да приготвят различни вкусни ястия - от сосове до сандвичи от домати. Плодовете не губят положителните си качества, витамини и вкус по време на топлинна обработка.

Вижте също: Домати "Интуиция" преглежда снимките доходност

Характеристики и описание на сорта

 • Независим сорт. Храстът става силен и висок до 180 см. Затова се изисква жартиера за пергола или въжета.
 • Буш не се прилага за стандартни типове.
 • Стъблото се отличава с дебелината си, а листата на храста не образуват много, което позволява на културата да узрее добре и равномерно. Листата нямат мъх.
 • Храсти за оптимален добив трябва да бъдат притиснати в точката на отглеждане. Четки с плодове върху него са осем парчета.
 • Сортът има мощна коренова система, която се нуждае от свободно пространство, но в същото време коренът не се задълбочава.
 • “Тайната на баба” се отнася до домати със средни периоди на зреене. Така, можете да съберете първата реколта от 110-115 дни след поникването.
 • Високо устойчив сорт към мозайка, фитофтор, брашнеста мана.
 • Може да се отглежда в оранжерия, в оранжерия и на улицата, но в първите два случая добивите ще бъдат по-високи.
 • Плодовете са гъста и месеста каша, което им позволява да се транспортират далеч и да се отглеждат за продажба.
 • Цветът на кожата е пурпурен или розов.
 • Плодовете имат богат вкус и аромат, малко семена, оребрени на повърхността.
 • Цел салата. Най-добре е да се яде прясно, да се използва за ецване, но плодовете не са много подходящи за сокове.
 • Производителността е висока. Един храст може да произведе до 10 кг плодове.
 • Класът обогатява дългия период.

Доматът "бабината тайна" и неговото описание на сорта показват много положителни качества, но има и някои незначителни недостатъци, но те възникват, като правило, поради неправилна грижа. Така че, плодовете могат да започнат да се напукват по храстите, защото влажността в оранжерията е висока. Също така, в много редки случаи, доматите могат да навредят, но това е отново при неспазване на компетентните селскостопански практики.

Вижте също: Най-добрите сортове домати за поликарбонатни оранжерии

Отглеждане на сортове "Баба тайна"

Разсадът започва да сее през първото десетилетие на март. Засаждането се извършва в земята на торф, смесена с хумус и пясък. Можете да си купите готови почви или да използвате по-удобен метод - това са торфени таблетки, които съдържат оптималния състав на хранителните вещества, и изключват етапа на изтъняване на разсад.

сеитба

Семената се погребват на дълбочина 2 см и се оставя разстояние от 2 см. Това е предмет на засаждане в общ контейнер. След това излейте водата при стайна температура от спрея. Тъй като все още има малка вероятност от заболяване, по-добре е семенният материал да се третира в калиев перманганат, да се използва "циркон" или "апин". Култури след засаждане на покриващ филм.

фехтовка

Когато разсадът се повиши, след това на етап 1-2 от тези листовки те се гмуркат в отделни чаши. И най-добрият вариант е торфените съдове. Въпреки че доматите лесно понасят трансплантацията, все още е по-добре да се минимизират манипулациите с кореновата система, за да не се възпрепятства растежа и развитието. И торфените саксии ви позволяват да се приземите в земята с тях.

Трансплантация в почвата

Трансферът към оранжерията се извършва, когато разсадът е навършил 50 дни. По това време почвата вече трябва да бъде добре затоплена и подготвена. Тъй като храстите ще бъдат мощни и високи, планирайте предварително разстояние най-малко 50-60 см всеки и всяка друга и подкрепя. Към въжетата или решетъчните фиданки се връзват веднага след засаждането.

Ако парникови се използва редовно, и периодично култури са болни в него, тогава е по-добре да се замени почвения слой с нова или хвърли вряща вода с калиев перманганат. Само след това, растение разсад. Дренажният пясък и лъжица минерални торове се изсипват в дупките. За да не се разболеят растенията, те също могат да се напръскат с биологични препарати.

поливане

Поливането на разсад се провежда редовно, но почвата не трябва да се овлажнява и не трябва да има висока влажност в оранжерията, в противен случай, както е споменато по-горе, съществува риск от заболяване и напукване. Затова винаги разхлабвайте почвата и проветрявайте оранжерията след поливане и дъжд. Внимавайте за бъгове, които могат да летят и да навредят на разсад.

Съвет!

Този сорт изисква бране и оставяне само на едно стъбло. Точковият растеж може да се притиска до желаната височина. Подхранването може да бъде органично и минерално. За сезона ще трябва 2-3 оплождане. От органични продукти, видът на доматите „Баба тайна”, според мненията, е популярен с лопен, отпадъци, плевелни инфузии, компост. Но не прекалявайте с подправка, така че зелените да не започнат да растат, а плодните се забавят. Ако сте направили всичко както трябва, храстите ще дадат плод до замръзване.

Ето такава тайна на баба. Сега знаете за неговите тайни и можете спокойно да засадите през новия сезон.

Видео преглед сортове "Баба тайна"

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания