меню

Отглеждане на домати 24.02.2019

Ние отглеждаме домати без допълнителни усилия и разходи

домати

Причината, поради която градинарите използват прости методи за отглеждане на домати без допълнителни усилия и разходи, е липсата на време. Особено остър е за младите семейства с малки деца.

Ако опростите всички процеси: сеят семена, бране, разсаждане в земята, можете да спестите много време. Новачки градинари нямат достатъчно средства за изграждането на оранжерии и оранжерии. Те получават първия си опит като отглеждат зеленчуци, плодове и плодове на открито. Кандидатствайте за отопление легла импровизирани или евтини закупени материали.

Опростете простото

Бихме искали да опростим градината ни работи не само млади, но болни хора, пенсионери. Тук ще бъде полезна изобретателност, фантазия, съвети на "мързеливите" растениевъди. Тези градинари знаят как да направят най-простите методи още по-лесни. Следвайки техните препоръки може значително да се намали времето за засаждане и грижи за разсад. Спестете сила за други по-важни семейни задължения.

Избор на семена

Да предположим, че един градинар е решил сам да отглежда разсад от домати. Има огромен брой сортове и хибриди на домати. Те се различават по различни начини: по отношение на узряване, цвят на плодовете, добив, методи за грижа за разсад и за възрастни растения. Ако градинарите са просто все още се учат на "основите" на растителната продукция, трябва да изберете семената на тези сортове, с които ще бъде по-лесно да се работи. Те не трябва да създават ненужни проблеми. Затова ние избираме сортове за следните характеристики:

 • условия - за отглеждане на открит терен;
 • отношение към болестите - висока степен на резистентност към много заболявания на доматите;
 • дати на зреене - ранни или средни;
 • грижа - не изисква отстраняване на пасинките;
 • структура - храсти с ниска или средна височина, т.е. не изискващи жартиери за опорите;
 • добив - среден или висок.

От подбора на редица сортове домати със сигурност ще има такива, които отговарят на всички тези изисквания. Градинарите ще бъдат освободени от много проблеми. Закупуването на семена е лесно:

 • купуват в магазин или на пазара;
 • Доставка на поръчки чрез интернет;
 • подгответе се;
 • заемам от роднини, приятели, познати.
Внимание!

Срокът на годност на семената на домати не трябва да надвишава 2-3 години. При хибридите такова съхранение не е предвидено. Семената им се събират през есента и се засаждат на разсад още през януари-март на следващата година.

Подготовка на почвата и седалката

Младите градинари често нямат достатъчно пари за закупуване на готови оранжерии, а не достатъчно опит, за да ги направят сами. Отглеждат домати в открити легла. Можете да опростите тази задача:

 1. Копайте земята и оформете леглата по-добре през пролетта. По това време е лесно да се почисти градината от суха трева. Съберете го в една купчина и го изгорете.
 2. Земята през април-май е мека и еластична. След зимата горните буци на почвата се разпадат почти без усилия. От инструментите ще са необходими само лопати и гребла. Няма нужда да мотикувате района и да премахвате дори силни плевели, както се прави през есента.
 3. Има няколко стъпки, които трябва да направите: изкопайте парцела, предназначен за засаждане на домати, изравнете го с рейк, разбивайки буците земя.Изкопайте дупки на разстояние 50-70 см един от друг и до 80 см между редовете.
 4. Химичните торове и органичните вещества правят малко във всяка ямка. Това се прави, за да се намалят разходите за закупуване и транспортиране на скъп органичен тор (тор).

При новите крайградски зони почвата е тежка, трудно е да се копае на ръка и отнема много време. На такива земи, за да се улесни трудът, е по-добре да се използва механизирана оран с трактор и култиватор. Дупките могат да бъдат направени със сонда.

сеитба

При сеитба семена на домати може да намали времето и разходите.

 1. Не купувайте готови глинени смеси в магазините, а сами ги подгответе от 3 части градинска почва, 1 част от хумус и пясък.
 2. Използвайте удобни инструменти за контейнери: стари пластмасови кутии, бутилки и чаши, торбички от полиетилен.
 3. Направете прости стъпки: напълнете контейнерите с субстрата, 2-3 пъти с почивка в 1 ден, хвърлете го с разтвор на калиев перманганат, водороден пероксид или фурацилин. Посейте семената в канавките с дълбочина 1-2 cm или ги очертайте в насипно състояние. Поръсете отгоре с слой от 1 см. Затворете контейнера с пластмасова обвивка или стъкло, поставете топло място.

След 7-10 дни, когато се появят първите издънки, отстранете полиетилена и поставете разсад по-близо до светлината.

фехтовка

Някои градинари напълно изключват тази манипулация от процеса на отглеждане на разсад от домати. Те засяват семената незабавно в доста обемисти контейнери (до 3-5 литра). За безопасност може да се постави в контейнер с 2-3 семена от домати.

Ако все пак е необходимо да се направи бране, опростете това действие:

 • Поставете всички отделни чаши на ниска тава. Така че ще бъде удобно да се излее субстратът;
 • напойте земята веднъж с гореща вода (температура около 70 ° C);
 • След 1-2 часа, когато земята се охлади, направете яма във всяка чаша. Внимателно пренесете кълновете с бучка земя на ново място. За да стабилизирате разсад от домати, натиснете с пръсти субстрата близо до крака;
 • напойте растението с топла вода с добавка на подобрител на растежа.
Внимание!

Избирането на издънки се извършва след появата на 2-3 листа на храст. Няма нужда да отлагате твърде много. Корените на разсад ще започнат да растат бързо, попълнете цялото пространство в земята и плетеницата. Впоследствие те са много трудни за разделяне.

Трансплантация в земята

Доматите са засадени на открити легла през май-юни, когато няма риск от връщане на пролетни мразове. Ямките се приготвят една седмица преди трансплантацията. Почвата, от която се нуждаят, за да се хвърли силен разтвор на дезинфектанти за 2-3 дни преди засаждане на разсад.

Най-простият метод е прехвърлянето на храсти от бившия резервоар в подготвени кладенци:

 • първите напоени разсад;
 • Нарязани пластмасови чаши или чанти;
 • извадете храст заедно с буца земя;
 • разположена в ями с лек наклон на юг;
 • заспиване растение леко уплътнен земята близо до корените.

Последната стъпка ще бъде поливане и мулчиране. За мулч е по-добре да се използва слама, дървесна кора или дървени стърготини. Тези материали задържат добре влагата и дълго време близо до храсти от домати. Ето защо честотата на поливане може да бъде намалена до минимум (веднъж седмично).

Внимание!

Кората и дървените стърготини трябва да се варят с вряща вода за дезинфекция. Когато се охлади, можете да ги разширите не само до храста, но и да покриете цялата доматена градина.

Топ дресинг

Основната част от необходимото количество тор се прилага по време на пролетно засаждане. Доматите се хранят 3-4 пъти на сезон (1-2 пъти месечно). За да намалите времето за тази операция, комбинирайте го с поливане. Една добра храна ще бъде "говорител" на крава или птичи тор.

Ако няма такива добавки, можете да накиснете обикновената прясна трева във вода. Сложете цевта на слънчево място. Издържат преди ферментацията (7-10 дни). Безплатен тор е готов - можете да ги напоите не само домати, но и други градински култури.

поливане

Надежден и ефективен се счита за метод на капково напояване на зеленчукови култури.Въпреки това, не всички градинари са в състояние да изгради такава система. Купете готови части е просто, но не печеливши. Разбирани градинари са намерили по-евтин начин непрекъснато да доставяте разсад с вода.

Нужни са ни празни 1.5 или 2-литрови пластмасови бутилки с отрязано дъно. През зимата могат да се събират достатъчно:

 • В кориците са направени 2-3 малки пробиви с игла за шиене;
 • затворена бутилка е заровена в градина с домати между храстите (1 капацитет - за 3-4 растения) с врата в земята;
 • водата се излива на върха. За да не се изпари влагата дълго време, те я покриват с отрязано дъно.

Такава система ще осигури вода за разсад на домати за дълго време. Колкото по-голям е обемът на бутилката, толкова повече градинарите не могат да се тревожат за поливане. Това опростява процеса и намалява времето, което градинарите прекарват на чести пътувания извън града.

Внимание!

Можете да използвате бутилката за няколко сезона. Няма нужда да ги оставяте в земята за зимата. След края на сезона те се изваждат от земята, измиват и почистват дупките. Можете да съхранявате в плевня или в селска къща.

Премахване на доведен син

Стъпка - допълнителна кост, която постоянно се появява на храстите на доматите през целия вегетационен период. Премахнете доведените деца необходимо, но не непременно всички. В сортовете домати, които първоначално не се нуждаят от премахване на пасинките, те също съществуват. Получете по-добри семена от такива сортове и хибриди. Те имат тези stepchildren не растат толкова активно, колкото други домати.

Това ще отнеме само 1-2 пъти, за да се огледат храстите, да се премахнат издънки до 10 см. Растението ще спре да губи вода и хранителни вещества върху растежа им. Ще образуват повече плодове яйчници.

жътва

Доматите узряват неедновременно. Трябва да премахнете плодовете от 2-4 парчета от храста в даден момент. Градинарите използват един начин. Щом първите домати започнат да се изчервяват, те издигат целия храст от земята. Направете това по следния начин:

 • грабнете долната част на растението;
 • внимателно, но с малко усилие те издърпват храста от земята с 5-10 см.

Той не боли доматите, но малките корени ще се счупят. Разсадът на енергия няма да бъде изразходван за възстановяване и растеж на нови корени. Всичките им сили се активират върху плодовете. След 7-10 дни всички домати по храстите ще станат червени, с няколко изключения от най-малките и най-зелени плодове.

По това време можете да прибирате само по един подход. Можете да ядете най-зрелите домати, да правите зимни препарати от тях. Кафявите плодове се изпращат на топло и тъмно място за узряване. Пестеливите градинари не оставят дори зелена дреболия. От него се приготвят различни консерванти и дори конфитюр.

Прости и прости методи за отглеждане на домати спестяват време и пари. Без ненужни проблеми на открито можете да отглеждате много плодове с добро качество и вкус. Ако не разполагате с достатъчно време, за да завършите малките части в грижата за растенията, трябва да сте умни, за да ги опростите. Всичко е във вашите ръце.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
доматидомати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания