меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 7.02.2018

Домат Бонсай: уникално дърво във вашия апартамент

Официална информация

Заявител и създател на сорта Gavrish Breeding Company LLC, Moscow Russia. През 1998 г. те са подали заявление за допускане в регистъра на развъдните постижения, а през 2001 г. сортът е вписан в регистъра под номер 9806059.

Комисията за регистрация разреши използването на сорта във всички региони на Руската федерация, а „Бонсай“ се препоръчва за ранно узряване, за отглеждане в стайни условия, на балкони и лоджии.

Характеристики и описание

Зреенето на плодовете на закрито започва в 95-97 дни след момента, в който всички посевни живи семена се отглеждат напълно.

Вегетативната форма на доматите не надвишава 50 cm, растението е детерминантен и е независимо образувано като стъбло.

Листовата пластина е средно голяма, тъмнозелена и леко набръчкана. Съцветието започва да се поставя върху листа 6-7, а по-нататък разделянето на листа вече не се случва. Съцветието е от междинен тип.

Плодове "Бонсай" кръгли, гладки, лъскави. Цветът е яркочервен. Масата на узрелите плодове варира в диапазона от 25-30 гр. Нарязвайки домат, можете да видите две гнезда на семена с малки семена.

Оценката на дегустацията от комисията е “отлична”. Тези, които са отглеждали домати от този сорт, са напълно съгласни с тази оценка. Доматите са приятни, не твърди и доста плътни. На вкус, плодовете дават възможност да се разбере, че това е най-вкусният домат, за който сте мечтали през цялата зима, но с Bonsay можете дори да си позволите лукса на вкус през януари.

Захарите и органичните киселини в плодовете са в много балансирано състояние и това прави вкуса много приятен.

Отглеждане на Bonsai домати ревюта, снимки, добиви могат да се разглеждат от първа ръка, но регистър на сортовете показва, че всеки храст произвежда 1 кг висококачествени плодове.

Болест и устойчивост на вредители

Тъй като доматът е предназначен за отглеждане на закрито, където температурата е стабилна и се поддържа влажност, няма условия за развитие на микроскопични гъби.

Нито един от тези, които вече са отглеждали сорт, не дават информация за някакви нюанси с болести и вредители.

Няма смисъл да се преработва инсталацията без видима причина, а поддържането на оптимални условия ще осигури на сорта силен имунитет.

Силни и слаби страни

За тези, които искат да украсят дома си и да имат реколта, сортът "Бонсай" е най-подходящ, предвид неговите предимства:

 • лесен за отглеждане;
 • годност за помещения, лоджии, балкони;
 • няма нужда от жартиери и опори;
 • голям вкус;
 • висококачествени подове с търговско качество.

Отзивите на производителите на зеленчуци и тези, които украсяват домовете си с тенджери с домати, вместо с цветя, са единодушни - сортът е отличен за вътрешни условия и няма недостатъци.

Характеристики на растящите сортове

При отглеждане на домати в една стая, трябва да имате предвид:

 • южен прозорец (на щипка, на изток);
 • гърне с капацитет най-малко 1 литър;
 • хранителна почва;
 • подсветка (ако отглеждането ще падне през зимните месеци).

Предлагат се същите изисквания за балкони и лоджии.В този случай обаче е необходимо да се поддържа температурата.

Оптималните условия за домати са температурите на въздуха през деня 22-24 ° C, а през нощта 16-18 ° C.

Ако с посоката на светлинните и температурни индикатори всичко е ясно, тогава пота трябва да бъде закупен. Растенията в стари саксии, кутии и други прибори изглеждат нелепо. Керамичният съд ще бъде най-добрият дом за домати, но ще работят и пластмасови саксии за цветя.

Вижте също: Домати "Кардинал": характеристики и описание на сорта

Подготовка на почвата

Хранителна почва може да се закупи в магазин за цветя или градински център. Универсалната почва е доста подходяща за отглеждане на домати. Подготвените от аграрните групи праймери имат редица предимства:

 • те са балансирани хранително;
 • имат балансирана киселинност;
 • съчетани с пропускливост;
 • структурирани по въздушна пропускливост;
 • не изискват допълнително обогатяване с торове.

Ако решите сами да направите почвена смес, тя трябва да се състои от:

 • пресен компост;
 • земя в градината (една, върху която не се отглеждат маслинови култури);
 • зрял хумус;
 • едър пясък.

Пропорциите на компонентите трябва да бъдат 1: 1: 1: 0.3. За една кофа от тази смес трябва да добавите 1 супена лъжица. лъжица суперфосфат и 1 супена лъжица. лъжица амониев нитрат. Сместа се приготвя предварително, за да даде възможност за узряване. Най-доброто време за стареене е 5-6 месеца (ние се готвим от есента, за употреба през пролетта). Ако тази възможност вече е пропусната, тогава поне 2-3 седмици.

Отглеждане на разсад

За да не се отглеждат разсад повече от необходимото се определя предварително с количеството, като се има предвид, че едно растение ще расте в един съд. Ако отглеждането се извършва на лоджия или балкон в същия контейнер, то разстоянието между растенията трябва да е 30–35 см. Въз основа на това трябва да се изчисли броят на семената за сеитба.

Чрез закупуване на семена е невъзможно точно да се изчисли колко от тях се засяват, тъй като не можем да сме сигурни в кълняемостта. За да се сеят точно (въпреки това е необходим резерв от 1-2), семената могат да се поставят върху чинийка, в която да се постави филтърна (тоалетна) хартия, напоена с топла вода. Трябва да поставите чинийката в найлонова торбичка и да я поставите на топло място.

След 2-3 дни живите семена ще се излюпят (ще покажат бял гръб), а не живите ще останат без корен. Необходимо е да се сеят само тези, които показват признаци на живот.

сеитба

За отглеждане на разсад не е необходимо да се сеят всяко семе в отделен голям съд. До плод, кълновете ще изглеждат самотни и нелепи. По-добре е да се сеят всички семена в един контейнер.

Попълваме саксията с цветя по следния ред:

 1. На дъното на саксията за цветя лежи дренаж (счупени парчета от керамика, експандирана глина);
 2. Пясък (слой 1 см);
 3. Почвената смес е 2/3 от височината на котела.
Земята е уплътнена. Разстелете семената по повърхността с разстояние между тях 2,5–3 см. Поръсете с почва 1,5–2 cm, спрей, поръсете с топла вода и сложете пластмасова торба.

грижа

Преди покълване, температурата трябва да се поддържа в рамките на 24-26 C ден и нощ. Стрелите ще се появят за 4-5 дни. Веднага след като всички семена растат, понижаваме температурата през деня до 18-20 ° C, а през нощта до 14-16 ° C. Създаване на прохлада ще помогне на разсад да не се простират и техните издънки ще бъдат набит.

В този момент е необходимо да има много светло помещение или допълнително осветление на издънки със специални фито лампи.

Поливането се извършва с топла вода (2-3 ° С над стайна температура). Поливането със студена вода може да доведе до гъбични заболявания, черни крака.

Водата за напояване е по-добре да се вземе дъжд, сняг или уреждане.

Най-добре е поливането да става сутрин, когато интензивността на биохимичните процеси в растителните клетки се увеличава.

Ако почвената смес е подготвена правилно, тогава няма нужда от превръзка по време на растежа на разсад.

Тъй като издънките растат, към тях постоянно се добавя почвената смес. По този начин, пота се запълва почти до върха.

Трансплантация на постоянно място

Обикновено разсадът се поставя във фаза на две истински листа. Въпреки това, когато се отглеждат на перваза на прозореца, по-добре е да се изчака моментът, когато храстите ще влязат в контакт един с друг с листа, и вече в този случай, растение в отделни саксии.

Контейнерите се пълнят по същия начин, както при отглеждането на разсад. Доматите поникнат извадени от общата саксия, ако е възможно, без да се унищожава земната стая.

В средата на саксията правим ниша и засаждаме доматен храст, като го удължаваме по листата на котиледоната. Поръсете коренището и сгънете почвата.

Поливането се извършва с топла вода, така че излишната вода със сигурност ще излезе в тигана през дренажния отвор.

Отглеждане в оранжерия

Ако разгледаме този сорт за оранжерия, тогава засаждането в легла не е печелившо, тъй като добивът не е висок и самата оранжерия ще бъде празна.

Засаждането на сортове в висящи саксии или на рафтове в оранжериите е друг въпрос изцяло.

Ако култивирането се извършва в саксии, те се окачват така, че на тавана да останат поне 60 см, тъй като сортът е стъбло и няма да виси.

Ако оранжерията е оборудвана със странични рафтове, в един или няколко реда, върху тях се поставят саксии с разсад или вече засадени растения. В този случай, трябва да вземете под внимание нюанса, че храстите от домати не трябва да докосват филма. Тъй като той може да образува кондензат, който е среда за развитието на микроскопични гъби.

Рафтовете също трябва да са здрави, това ще помогне да се избегне срив, защото тенджерите са с тегло най-малко 1,5 кг, а 10 саксии вече са 15 кг, което е важно за крехки рафтове.

Израснал на балкона

Ако балконът е изцяло остъклен и изолиран, тогава, като изберете бонзай домат, отглеждането на балкона може да започне през април. Разсадът трябва да се отглежда в същата саксия в условия на стаята, като се засява през март, след което се засаждат растенията в отделни саксии и се поставят на балконските подпрозоречни первази и рафтове.

Както и при отглеждането в оранжерии, можете да поставите саксии на балкона не само на первазите на прозорците, но и на монтираните рафтове, рафтове и висящи саксии.

Ако балконът е обърнат на юг, тогава трябва да се погрижите за засенчване, защото топлината влияе неблагоприятно на растението.

Вижте също: Най-добрите сортове домати за открит терен

грижа

Където и да се реши да отглеждат сортове домати "Bonsai", той ще се нуждае от:

 • напояване;
 • превръзка.
Поливането се извършва само с топла вода, за предпочитане сутрин. Земната топка трябва да бъде напълно напоена.

Многообразието на напояване се избира в зависимост от температурата, светлината, влажността. Листата ще помогнат да се определи оптималността. Ако са еластични, светли, тогава растението се чувства добре. Ако тургорът на листата се загуби, и те изглеждат privyashih, тогава влагата не е достатъчно.

Можете да определите влажността и земната кома. Докоснете пръста си по земята и след това го разгледайте. Ако частиците на земята са оставени на пръста, можете да изчакате малко с напояването, но ако пръстът е абсолютно чист, е необходимо поливане.

Топ дресинг

За успешни плодоносни и красиви растителни форми е необходимо наторяване с комплексни препарати.

2 седмици след трансплантацията в отделни саксии, доматите трябва да се хранят с азотни разтвори. За да направите това, разтворете 3 g амониев нитрат в един литър вода и налейте по 100 ml под всеки храст.

Второто хранене се извършва за 2 седмици. 3 g калиев сулфат трябва да се разтвори в един литър вода и 100 ml да се изсипва под всеки храст.

След още две седмици хранете отново. В един литър вода се разтварят 3 g суперфосфат и отново се добавят по 100 ml към всяка саксия.

Такова редуване ще помогне на растението да бъде силно, плътно и навреме, за да постави цветни четки.

Магазини за градинари предлагат универсални торове за хранене на растенията през всеки вегетационен период. Те са балансирани не само в макроелементите, но и в микро, което е много важно за отглеждането на домати в ограничено пространство.

Превръзките се осъществяват както в суха, така и в кристална форма и в течност. С помощта на тези лекарства, разтваряйки се и съгласно инструкциите, можете лесно да извършвате допълнително хранене и да постигнете обилно цъфтеж и плод на доматения храст.

Формиране и възможни нюанси

Доматът "Bonsai" се отнася до онези разновидности, които се образуват сами. Той не изисква вниманието ви. Няма нужда да се прищипва и връзва, както и да се монтират опори и всички видове скоби.

Вижте също: Домат "Черно клъстер F1" - имам ли нужда от градина?

Формата на растението, ако всички агротехнически мерки се изпълняват правилно, прилича на малко дърво, окачено с червени плодове. Обаче, ако осветлението не е достатъчно, храстите могат да достигнат до светлината и ще бъдат по-високи от генетично включените. В този случай, за да се избегнат счупвания на издънките, е необходимо да се установи опора и да се свържат разтегнатите процеси.

Отглеждайки "Бонсай", получавате красотата и реколтата.

Видео: 10 грешки при отглеждане на домати

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания