меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 12.01.2018

Характеристики и описание на хибридния домати F1


Как да се простират периода на плодните домати, да се използват пресни зеленчуци, не само през лятото, но и през есента? За да се реши този проблем, животновъдите предлагат хибриди с по-късна зрялост, устойчиви на много болести, предназначени за отглеждане в оранжерии. Тази група включва доматите Добри f1, които, според прегледите, също имат чудесен вкус. Запознайте се с характеристиките и описанията на този сорт.

Най-важното при доматите

Домат "Добро f1" със средна зрялост - плодовете се появяват четири месеца след покълването, предназначени за отглеждане в оранжерии. Растението е неопределено, мощно, високо до 180 см. Листата са големи, тъмнозелени на цвят. Добив: до 13 кг домат се отстранява от 1 кв.

Описание на плодовете

 • Тегло на плода 140 - 170 g.
 • Плътта е сладка, мека, приятен вкус.
 • Плодовете се изравняват, имат плоскообразна форма.
 • Повърхността е гладка.
 • Цветът на зрелите плодове е червен.
 • Използва се предимно за приготвяне на салати и други ястия, пресни, за консервиране.
 • Доматите са добре запазени.

Болести и вредители

Като хибрид, доматият Dobry f1 има висока устойчивост към много заболявания - фузариум, вирус на тютюнева мозайка. Въпреки това, като всички домати, податливи на други болести, включително и късната болест. Като профилактично средство за борба с него, използвайте "Fitosporin" или лечение с медикаменти, съдържащи мед.

За да се намали вероятността от инфекции в оранжерията, препоръчва се всяка есен да се лекува:

 • Изчистете парниковата зона от растителни остатъци.
 • Стените, рамката на оранжерията, всички инвентар за полезност за дезинфекция с разтвор на домакински сапун.
 • За обработване на земята в оранжерия с биологични продукти - "Fitosporin", "Radiance -1" или химически средства - калиев перманганат, бордоска смес.
 • Почвата се отглежда с вар, доломитово брашно.
 • Сеят билки - горчица, фацелия.

Прилагането на тези мерки през есента ще намали броя на вредните бактерии, които активно се размножават при благоприятни условия. Обработката на почвата също ще помогне за контролиране на ларвите на вредителите, които обитават оранжерията.

Доматите са засегнати от следните вредители: охлюви, паякови акари, колорадски бръмбар. За да се бори с тях с масово вид, има много химикали, но обикновено градинари предпочитат народни средства - инфузии от глухарче, чесън, лют пипер.

Вижте също:Домат "Pervoklashka": универсален, с лечебни свойства

Силни и слаби страни

Доматът от този сорт идва в плода, обикновено малко по-късно от повечето му събратя, но неговите положителни качества трябва да се отбележат:

 • Висока доходност.
 • Период на растяване.
 • Резистентност към болести - Fusarium и вируса на тютюневата мозайка.
 • Възможността за дългосрочно съхранение на плодове.

Домат "Добър f1", съдейки по прегледите и снимките на растения, които се предлагат от тези, които са го засадили в оранжерията, могат да дадат плод за дълго време, а срокът на годност на узрелите плодове достига 30 дни.

За съжаление, късно плодните при липса на оранжерия е недостатък, тъй като доматите нямат време да произвеждат пълна реколта на открито.

Недостатъците на някои градинари включват и необходимостта от прекарване на времето върху сламата и образуването на растения в оранжерията.

Характеристики на отглеждане

За да получите богата реколта от домати "Good f1", разсадът е по-добре сами да растат, при спазване на следните правила.

Провеждане на предсеитбена обработка на семена:

 • За дезинфекция се използва разтвор на калиев перфманганат, времето на експозиция - 20 минути, след което се измива.
 • За да се подобри кълняемостта, те се накисват в стимуланти за растеж, като Appin, Zircon за 6 часа.

Почвата за разсад на доматите се приготвя лека и насипна, от смес от градинска почва, компост и пепел. В случай, че почвата в градината е глинена и тежка, се добавя торф. Алтернативно, може да се използва кокосов субстрат.

Градинската земя за разсад трябва да бъде предварително обработена, за дезинфекция, печене във фурната или замразяване.

Вижте също:Розов уникален домати F1: уникален във всички отношения

Отглеждане на разсад

Третираните семена се засяват на разстояние 2-3 см във влажна почва, поръсена с пръст отгоре и леко уплътнена. Контейнерът за семена е покрит с вестник или пластмасово фолио (незапечатан) и поставен на място с комфортна (24-25 градуса) температура.

Появата на разсад трябва да се спазва - веднага щом започнат да се появяват първите примки - те се пренасят в най-осветеното място.

Следващият етап на грижа за разсад - в рамките на две седмици - е много отговорен, тъй като е необходимо да се поддържа максимална осветеност за 11-12 часа на ден и температурни условия: през нощта - около 14 градуса, дневно време - около 16 градуса.

След охлаждане температурата се увеличава с 5-7 градуса. Растенията се поливат внимателно, земята трябва да е само леко влажна. С появата на няколко истински листа, доматите се спускат в отделни чаши или големи кутии по обем, като между тях има разстояние от поне 20 см.

През цялото оставащо време преди засаждането разсадът трябва да бъде добре осветен, а грижата се състои от умерено поливане и хранене (1-2 пъти за целия период). Растенията се считат за готови за засаждане в оранжерията за 45-55 дни. Не можем да позволим растежа и разтягането на разсад.

Засаждането в оранжерия обикновено започва с началото на постоянна топлина, когато заплахата от нощни замръзвания свърши. Разстоянието между растенията в един ред при формирането на 1-2 стъбла, 50 cm е достатъчно.

Под разсад подготвят кладенци, правят компост, пепел, сложни минерални торове, напоени. След засаждането растенията отново се поливат, корените се покриват с пръст, опорите се поставят, тъй като в бъдеще растението ще се разтегне и ще трябва да бъде вързано.

 

Важно е!

При засаждане на разсад могат да се използват само напълно изгнили компост или тор.

 

Ако има заплаха от нощни студове, желателно е да се осигурят допълнителни дъги и покривни материали, като спанбонд, за да се запазят трансплантираните разсад.

Грижа за растенията в оранжерията

Отглеждането на домати в оранжерията има редица характеристики. Доматите предпочитат висока влажност на почвата и в същото време ниска влажност на въздуха в оранжерията. За да се постигне такъв ефект в оранжерии, все по-често се използва земя с трева, дървени стърготини или други материали, които предпазват почвата от изпарение и предотвратяват проникването на плевелите.

Вижте също:Домат "Orange Elephant": здрав и вкусен

За да се чувстват комфортно растенията в оранжерията, трябва:

 • Редовно проветряване на оранжерията за сметка на листа и врати на прозореца (без да се създават едновременно чернови).
 • Поливайте растенията веднъж седмично. Разрешено е да се извършва поливане само под корен, без да се навлажняват листата, за да се избегнат слънчевите изгаряния.
 • Редовно извършвайте плевене, разхлабване на почвата.
 • Мулчиране с косена трева или плевели.
 • Образуване на растения в един - два стъбла.
 • Събиране и подрязване на долните пожълтели листа.Тази процедура се извършва сутрин, така че раните да могат да изсъхнат през деня.
 • Храните домати през първите две до три седмици със зелен тор - разтвор на инфузия на лопен и ферментирала трева (разтворът се приготвя в съотношение 1:10).
 • След появата на плодовете, торенето с азотни торове се намалява, добавят се минерални торове.

 

Важно е

Всички видове превръзки се извършват само след поливане на растенията в оранжерията.

 

Растенията в оранжерията отнемат много повече хранителни вещества от почвата, отколкото на открито, така че трябва да внимавате тяхното развитие много внимателно, като добавите необходимите микроелементи, ако е необходимо.

И тогава любимите ви растения ще ви благодарят за голяма реколта.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания