меню

Доматените сортове със снимки и описания 12.01.2018

Домат "Джудже": непретенциозен плодов сорт

Ще бъдете приятно изненадани да научите, че има сортове домати, които на практика не изискват внимание към себе си и въпреки това носят добра реколта от вкусни плодове.

Тези сортове ще се хареса на начинаещи - градинари, които току-що са започнали своето запознаване с тези растения. Те също ще се интересуват от градинари, които са натоварени с голямо количество работа в градината или просто мързеливи, предпочитайки да не полагат усилия, за да получат реколта.

Такива непретенциозни сортове включват ниско растящи домати с джуджета, с характеристиките и описанието на сорта, с които можете да се запознаете.

Интересна информация за сорта

Тази ранна зрялост съответства на името. Растение от определящ тип, т.е. с ограничен растеж, височината на храста достига 50 cm.

Класът е непретенциозен и устойчив на атмосферни условия, устойчив на студ. Използва се за отглеждане главно на открито, но може да се отглежда в оранжерии.

Храсти леко разтегнат с малко количество зеленина. Листата са лъскави, светлозелени, средни размери. Плодовете се изравняват, ядат плодове до 3 кг от храста.

Описание на плодовете

 • Средното тегло на плода 30-35г.
 • Повърхността на доматите е гладка. Формата е закръглена.
 • В фазата на зреене цветът е червен.
 • Вкусът е приятен.
 • Използва се за готвене за приготвяне на различни ястия, както пресни, така и в заготовки.
 • Добре съхраняван и транспортиран.

Болести и вредители

Сортът е устойчив на макроспороза, счита се за умерено резистентна към късна фибри. Въпреки това, при неблагоприятни метеорологични условия могат да възникнат някои вирусни и гъбични заболявания.

За да не се наранят растенията, трябва да спазвате правилата за сеитбообращение - т.е. да не се засаждат растенията на леглата, върху които са били засадени маслинови култури като картофи, патладжани и чушки в предишни сезони (2-3 години). Най-добрите прекурсори на доматите са краставици и зеле.

За да се предотврати, за да се избегне инфекция, използвайте биологични средства за защита - Fitosporin, Shining-1.

Правилното сеитбообращение ще ви помогне с контрола на вредителите на доматите - колорадски бръмбари, охлюви, бяла муха. Повечето от лятните жители, когато се появят тези вредители, пръскат растенията с народни средства, като чесън, горчица или ги вземат ръчно.

Вижте също: Домат "Orange Elephant": здрав и вкусен

Какво е голямо разнообразие?

Домат разнообразие джудже има много фенове, според техните отзиви и снимки на растения, тя е непретенциозен и удобен за отглеждане разнообразие. Всички, които са ги засадили, отбелязват другите му добродетели.

 • Доматът има ранен срок на узряване - първите плодове се появяват след 90 - 100 дни след поникването.
 • За храстите не е необходимо оформяне и жартиера.
 • Сортът има доста узряло време, броят на плодовете на храстите достига 60.
 • Доматът е непретенциозен и устойчив на външни неблагоприятни условия и повечето заболявания.
 • Плодовете не се напукват, универсални по приложение.
 • Добре поносимо съхранение и транспорт.

Това компактно растение заема много малко място и може да бъде засадено по пътеките. В края на летния сезон храстите могат да бъдат трансплантирани в отделен контейнер и да продължат да се отглеждат на балкона или верандата.

Тъй като растението е кратко, засаждането му в оранжерии не е икономично, тъй като добивът на културата на квадратен метър на оранжерия пада.

Характеристики на отглеждането на домати

Засяването на семена за разсад се започва през последните дни на март - в началото на април, така че растенията да не замръзват по време на засаждането. Растенията се считат за готови за засаждане на около 50 до 60 дни.

Семена и почва

Семената за повишаване на тяхната устойчивост към болести и подобряване на покълването, първоначално се третират с разтвор на калиев перманганат или Fitosporin в продължение на 20 минути, след това се измиват и в продължение на 5-6 часа се потапят в стимуланти за растеж или разтвор на лекарството Shining-1.

Земята за посев се приготвя предварително от дезинфекцирана градинска почва, смесена с минерални торове, торф, компост или биогумус. Сместа трябва да е лека и дишаща.

Вижте също: Доматени сортове за поликарбонатни оранжерии

Отглеждане на разсад

Засяването се извършва в кутия за разсад, която има дренажни отвори, за да се избегне застояла влага. Земята в тях се приготвя предварително, овлажнява се и се полива с лекарството „Сияние“.

Разстоянието между семената при сеитба 2-3 см, по-горе, те са пълни със слой земя с дебелина 5-7мм. Кутиите са плътно затворени, но те не са запечатани и се съхраняват на топло място до появата на издънки - близо до батерии или в кухнята.

При първото появяване на кълнове разсадът се поставя върху первази или под лампи с изкуствена светлина, за да се избегне разтягане.

През следващите две седмици растенията се съхраняват при по-ниска температура (за охлаждане), за което са изложени на затворени лоджии или веранди. През цялото това време почвата се държи влажна, но в никакъв случай не се излива.

След охлаждане температурата се увеличава, осветлението се поддържа на максимум 11-12 часа. Ако разсад не растат добре, те се хранят допълнителни торове за разсад.

Когато се появят няколко истински листа, растенията се гмуркат - седят в отделни чаши или в по-големи кутии за разстояние най-малко 15 cm.

Трансплантация в почвата

Доматите се засаждат на открито, когато земята се затопля и заплахата от нощни замръзвания изчезва. Въпреки устойчивостта на студени щраквания, те не търпят отрицателни температури.

Растенията се засаждат в открито поле доста плътно - в редовете между дупките остават 30-40см, а между редовете - 40-50см. Компост, пепел и минерални торове се добавят към кладенците преди засаждане. Растенията са обилно напоени и покрити от изгаряния, ако времето е слънчево.

Вижте също: Най-плодовитите, сладки сортове домати

грижа

Растенията са непретенциозни и не изискват жартиери и образуването на храсти. В следващите дни грижата се състои в поливане с изсушаване на почвата, хранене и плевене.

Подхранването се извършва след дъжд или поливане. И първите две - три седмици от азотсъдържащи билкови настойки и след появата на първите плодове се въвежда торене с калий и фосфор.

Постепенното узряване на плода ще позволи събирането на реколтата в рамките на 3-4 седмици.

Видео: Грижа за доматите. Първи важни стъпки

 

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 1,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания