меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 29.08.2018

Бактериален домати

Бактериалното петно ​​се среща често на открито и много рядко в затворена почва. Патогенната бактерия Pseudomonas syringae провокира заболяването. За щастие, с навременното откриване на болестта, тя може да бъде излекувана.

Симптоми и причини за инфекция

Засяга бактериални заболявания листа и плодове на домати. Заболяването започва с появата на малки мазни петна по листа. Диаметърът им не надвишава 2 милиметра. След известно време едва забележими петна от маслинен цвят стават тъмнокафяви. Ако не лекувате домати, пъпките ще растат по цялата плоча на листата. След това, листата започват да се свиват, умират и падат. Плодовете се оцветяват само в крайния стадий на заболяването.

Причини и благоприятни условия за развитие на бактериална петна:

 • причинител на болестта може да проникне през рани по листата, пукнатини по стъблата, издънки, през кореновата система;
 • развива с висока влажност и рязко понижаване на температурата;
 • заразени семена, много често срещана причина за проявление на болестта;
 • пренасяне на патоген от насекоми от болни растения.

Лечение и профилактика

За лечение на домати е необходимо при първите прояви на болестта. Най-добре се справят със заболяването:

 1. "Fitolavin-300". Разтворът за третиране се приготвя на базата на 20 ml от лекарството и 10 литра вода. Напръскването се извършва два пъти, с честота 2 седмици.
 2. "Fitosporin". Приготвяне на работен разтвор: вземете кофа с вода, разтворете в нея 5 грама прах. Спрейте на всеки 10 дни, докато симптомите изчезнат напълно.
 3. Разтвор на база меден сулфат или Бордоска смес. Всяко средство, съдържащо мед, ще помогне за лечението на растенията от болестта. Разтворът на базата на меден сулфат се приготвя на базата на 100 грама от веществото и 10 литра вода. Приготвяне на бордоската смес: разтворете 100 грама меден сулфат и 120 грама негасена вар в кофа с вода.
Важно е!

Разтвори на основата на съдържащи мед вещества се прилагат не повече от 2 пъти на сезон. Не превишавайте концентрацията на лекарството, за да не изгорите листата на растенията.

Устойчиви сортове

Изберете сортове, устойчиви на бактериални заболявания. Тези домати включват хибриди:

 1. "Харизма F1".
 2. "Вологда F1".
 3. "Firebird F1".
 4. "Урал F1".
 5. "Boheme F1".
 6. Спартак F1.
 7. "Виртуоз F1".

Превантивни мерки

За да не се губят сили при третирането на домати от бактериални петна, да се предприемат следните превантивни мерки:

 • накисват семената преди засаждане в: един процент калиев перманганат или разтвор на базата на "Fitosporin", "Fitolavin-300";
 • дезинфектирайте градински инструменти, които използвате за грижа за доматите;
 • разтворен дезинфекционен разтвор грунд. Най-добре е да се използва биологичното лекарство "Fitosporin" (10 литра разтвор на 1 m²).

Също така не забравяйте да спазвате режима на поливане и своевременно да захранвате доматите. Колкото по-стабилни са доматите, толкова по-малко вероятно е растението да се поддаде на атаките на различни вредни бактерии.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания