меню

Съвети 8.06.2019

Сода с градинска и зеленчукова градина: 10 начина за успешно използване

Натриев бикарбонат или сода, която ни е позната, е хранителна добавка, с помощта на която ще бъде възможно да се подготвят не само въздушни хапки и кексчета. Този продукт може да се използва не само в ежедневието, но и в страната. В тази статия ще разгледаме 10-те най-полезни начина за използване на сода в градината и градината.

От гниене на грозде

Използвайки натриев бикарбонат, можете да запазите лозата от сиво гниене. Заболяването се проявява с кафяво петно, което всъщност е източник на микроскопични вредители.

Можете да се отървете от неприятностите чрез пръскане. Разтворът се приготвя от 4 супени лъжици. л. сода и кофи (10 л) вода. За по-добро разтваряне на веществото, течността трябва да се загрее до стайна температура. Инструментът се нанася 1 път на 2 седмици.

Прахова мана

Мелата роса е нападение, което засяга не само храсти, но и:

  • краставици;
  • тиквички;
  • скуош;
  • зеле.

За борба с болестта използвайте разтвор, приготвен от 10 литра вода и 4 супени лъжици. л. (без пързалки) питейна сода.

И двата компонента трябва да бъдат добре смесени, а след това полученият агент да обработи всички листа, които са белязани от появата на гъбата.

За да се предотврати късна фибри

Сода разтвор помага за предотвратяване на късна болка - заболяване, което се проявява чрез гниене на листа и плодове на куче, както и ягоди, ябълки и декоративно рициново масло.

Осигурена е седмична употреба на обикновено лекарство, състоящо се от 3 супени лъжици. л. натриев бикарбонат и вода (10 литра) - можете да забравите за коварната болест по растенията. Инструментът ще помогне дори при лоши метеорологични условия, които стават причина за поражението на вредните гъбички.

Контрол на плевелите

Изкореняване на тревата и други нежелани плевели на сайта можете със силен разтвор на сода. Пропорциите за средствата - 4 супени лъжици. л. сода за 1 литър вода. Полученият разтвор трябва да се напръска с млада трева, едва видима на повърхността на почвата, и след това да се повтори процедурата за 2-4 седмици.

От охлюви върху зеле

Неприятните ненаситни охлюви и красивите пеперуди от бяло зеле завинаги ще забравят за растенията във вашата градина, ако поръсите със сух материал върху ровове и дупки, както и долните листа от зеле.

Прах бързо унищожи съществуващите песнии в същото време не вреди на градинската култура.

За намаляване на киселинността на почвата

също кисела почва Можете да се върнете към нормалното със сода - земята и алкалите ще влязат в естествена реакция. Веществото може да се използва:

  • през есента преди копаене;
  • пролетта в кладенците при засаждане.

За да регулирате нивото на рН, като прах се използва сода.

От листни въшки

След като на растенията видите клъстери от "слънца", след това започнете борба с листните въшки, За да направите това, пригответе разтвор от 4 супени лъжици. литър сода и 10 литра вода при стайна температура.

Полученият инструмент обработва засегнатите листове върху краставици, тиквички, цариградско грозде или грозде. Ако след един ден вредителите останат на растенията, тогава трябва да повторите пръскането след 3 дни.

Подправка за домати

Питейната сода, която се използва за готвене като бакпулвер, може да бъде превръзка за домати, За да се увеличи броят на яйчниците и да се ускори узряването на плодовете, продуктът се използва по два начина.

За напояване се приготвя разтвор с концентрация 3,5%, а за листно подхранване (пръскане) силата на веществото трябва да бъде около 0,5%.

Борба срещу мравки

Натриевият бикарбонат в суха форма върху мравки действа по същия начин, както и върху охлюви и гъсеници. За да изплашат малките вредители се нуждаят от много малко хранителна добавка. Прахът трябва да бъде разпръснат на места, където се натрупват насекоми и където преминава видимата им част от пътеката. След първата процедура мравките ще бъдат значително по-малки.

Обработка на семена

С помощта на разтвор на сода може да се дезинфекцира и събуди семената на растенията. Пропорциите за получаване на "растежен еликсир" са 5 g сух прах (приблизително 1 tsp) и 1 l вода.

Семената се съхраняват в препарата 5 часа и се правят непосредствено преди сеитбата.

С помощта на евтини и абсолютно безопасни за хората и околната среда средства можете лесно да изненадате себе си и съседите си с отлична реколта от зеленчуци, плодове и грозде и да забравите за вредители.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 2,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания