меню

Отглеждане на домати 23.07.2018

"Пиян" домати - как да се ускори процесът на зреене

Доматите в градината

Какви мерки не отиват градинари, за да получите добра реколта от домати. Например, използвайте алкохол за ускоряване на узряването. Това наистина работи! Не забравяйте да опитате!

Метод за пиян домат

домати в градинатаСъстои се от употребата на разтвор на етилов алкохол или обикновена водка. Много хора смятат, че са изобретили метод в хората, но всъщност учените са се занимавали с развитието и през годините.

Последните експерименти бяха проведени в Санкт Петербург. Учените от Института по хранителни технологии М. Кубли и С. Солдатенков, въз основа на опита на своите предшественици, които са предложили употребата на алкохол на зеленчукови лехи още през 1934 г., доказват, че подобна превръзка допринася за по-бързото узряване на плодовете. И не на последно място, това се случва равномерно.

В промишлен мащаб методът на „пияните“ домати не се разпространява. Това лечение отнема твърде много време и усилия. Но за малки парцели домакинства, и особено за тези, които растат домати на первази или на балкони, този метод е незаменим. Можете да опитате без съмнение. Резултатът определено ще ви хареса.

Как работи

Зрели доматиМетодът на "пиян" домат се инжектира в доматен алкохол. По време на научните изследвания е използван разтвор на етил с вода в крепостта 86-50%. Дозата "инжекция" също зависи от алкохолното съдържание. В хората за ускоряване те използват предимно водка. В един плод, точно в средата, се инжектира 0,5 ml.

Когато алкохолът попадне в доматите, всички жизнени процеси се активират и узряването се ускорява няколко пъти. Дори и да направите "убождане" за голям плодов домат, когато той е само с размера на орех, той все още ще достигне техническа зрялост за 7-10 дни. Вкусът на алкохола изобщо не се усеща. Доматите имат същия вкус като без него.

За кои сортове и кога да се използва методът "пиян"

Няма смисъл да се използва алкохол, за да се ускори узряването на доматите в нормалното лято и при стабилни метеорологични условия, освен ако наистина не искате да опитате собствената си реколта възможно най-скоро. Но в края на август-септември, когато вече е ясно, че яйчниците не достигат независимо желаната зрялост, както и когато се отглеждат в оранжерии и у дома, този метод е незаменим.

Интересно!

Сортовете могат да бъдат стимулирани с алкохол. Водка работи на най-малките, като Cherry, и на големи като Bull's Heart и др.

Използвайте само такова "пиянско" хранене е позволено само за здрави растения. Ако храстът е отслабен или има признаци на заболяване или увреждане на плода, такава инжекция само ще влоши положението.

Условия за ползване

реколта от доматиАлкохолът наистина ускорява узряването на доматите. Но, избирайки този метод за засаждане, не забравяйте да спазвате следните правила, за да не навредите на растенията:

  1. За да хранят домати, можете да вземете водка или алкохол разреден до сила от 40-45 градуса. Не се препоръчва самозагряване.
  2. Можете да използвате само стерилна спринцовка, повърхността на доматите, където ще се прави инжекцията, също трябва да бъде дезинфекцирана.
  3. Винаги носете стерилни ръкавици по време на работа. Ако донесете инфекция, не само плодът ще умре, но и всички съседни насаждения.
  4. Подхранването с алкохол се извършва веднъж!

Отзиви

Мария, на 38 години

Обичам да провеждам различни експерименти.Обичам да отглеждам градински култури през цялата година. За да направите това, купувам специални сортове, идентифицирах три големи перваза и дори започнах да мисля за отопление на балкона. Чувал съм за изстрела на водка отдавна, но някак си не се опитаха. Но през пролетта реши. До края на май на балкона ми се отглеждаха доста добри домати. Но тогава започна дъждовният сезон. Няма светлина и аз почти се отказах, когато внезапно си спомних за този метод. Въоръжете се с необходимите инструменти и започнете работа. Какво мислите? До 11 юни, точно до моя рожден ден, всички домати са узрели. Гостите бяха изненадани от естествения вкус, но в магазините до този момент се продава само едно подобие на домати и аз съм много доволен от резултата.

 

Надежда Петровна, 63 години

Баба ми използва водка за домати. Така тя спаси зелени плодове, които не са имали време да достигнат началото на студеното време. Аз правя същото. Искам да кажа, че медицинският алкохол не трябва да се разрежда до 45%. Ще бъде достатъчно и 35. И е много важно да не се превишава дозата. Нека бъде малко по-малко и узряването ще отнеме малко повече време, но ако превишите дозата, доматът може просто да изгният.

"Пияните" домати стават все по-популярни. Опитайте този метод и вие. Резултатът със сигурност ще ви хареса.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Доматите в градинатаДоматите в градината

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания