меню

Отглеждане на домати 27.07.2018

Добавете йод към превръзка за отглеждане на по-големи домати.

йод за домати

Подхранването на основата на йод е отличен заместител на синтетично произведените торове. Използването му ще увеличи цялостната стабилност и добива на доматите.

Веществото е безвредно за всички живи организми, които ще бъдат в контакт с третираните растения. Сместа е придобила своята популярност благодарение на лесната си употреба и общата наличност.

Полезни свойства на йод за домати (когато трябва да се направи хранене)

йодПоложителни свойства на йод за домати:

 • подобряване на обмена на кореновата система на доматите. Подобряване на абсорбцията на хранителни вещества;
 • увеличаване на добива. След преработка доматите започват да образуват допълнителен яйчник, плодовете стават големи;
 • унищожаване на болести от гъбичен произход;
 • повишена устойчивост на неблагоприятни атмосферни условия;
 • ускоряване на узряването на плодовете.

Основното използване на разтвор на основата на йод подсказва началото на прилагането на горната превръзка от периода на разсад. Това ще позволи да се достигне до разсад. Вторият път, когато водата или спрей доматите трябва след трансплантация в градината, когато разсад се утвърди (15-20 дни след разсаждане). През този период, просто започнете процеса на начинаещи.

Градинарите препоръчват храненето на домати с йод не повече от веднъж на всеки две седмици. След образуването на плодовете може да се пръска отново, за да се увеличи броят на новите яйчници, както и да се ускори процесът на узряване на вече установените домати.

Признаци на йоден глад

Дефицитът на йод, както и всеки друг дефицит на микро или макро елементи, може да се види от външни промени, които настъпват с растенията. Недостатъчното количество йод се определя от редица симптоми:

 1. Листата на доматите стават бавни, стъблата стават тънки и слаби.
 2. Растението е подложено на атака от късна фибри, коренна гниене и върхово гниене.
 3. Яйчникът се образува слабо, а ако е закопчан, много се разпада. В този случай няма да бъде възможно да се събере богата реколта.
 4. С рязката промяна в метеорологичните условия (топлина или студ) растенията започват да увяхват, растежът се забавя драстично.
Полезна информация!

Доматите могат да се хранят не само с медицински йод, но също и с вещества, съдържащи йод. Те включват: дървесна пепел, хумус, фосфорно брашно.

Подхранване на база йод (методи)

Направете разтвор на база йод по два начина: корен и листна маса.

Корен метод

коренен методТя включва въвеждането на разтвор на основата на йод директно в почвата, където растат доматите. Добре за кореновото хранене реагира разсад. Направете разтвор след появата на първите листа на разсад. Пръскането на разсад е неефективно, тъй като на практика няма листа, така че няма да могат напълно да абсорбират полезните елементи. За коренно хранене:

 • смес на основата на йод и вода. Приготвяне: в три литра вода при стайна температура се разтваря капка йод. Преди вземане на течност, за един ден, се изсипва разсад с топла вода. Получената течност се добавя в 50 ml на едно кълнове.

Превъзходната обработка се препоръчва при производството на плодове да се произвежда повече, за да се активират силите при образуването на големи плодове. Разтворът се приготвя от топла вода в обем от 10 литра и три капки йод. Разходът за един храст е 0,5-0,7 литра;

 • подхранване на основата на вода, дървесна пепел, йод и борна киселина. Приготвяне: Сварете пет литра вода, добавете фунт от смлян дървесен прах към праха, разбъркайте. Настоявайте два часа. След това, сместа от пепел се довежда до 10 литра с чиста вода, изсипва се във флакон с йод, изсипва се десет грама борна киселина, разбърква се до пълното комбиниране на всички компоненти. Оставете да се влива за един ден. Преди употреба концентрираният разтвор се разрежда отново. В десет литра вода се разтваря един литър от приготвената смес.

Листов метод

Това е пръскане на зелена маса от домати. Обработката трябва да се редува с други превръзки на доматите. Има няколко рецепти за листна обработка на домати:

 • смес на основата на мляко, вода и йод. Приготвяне: изсипва се чаша мляко в литър вода, капват се 5 капки йод, разбърква се. Изсипете разтвора в пръскачка. Един литър е достатъчен за пръскане 6 m². Използването на листно хранене през сезона се препоръчва 2-3 пъти, не по-често, за да не се увредят доматите;
 • разтвор на базата на серум, пероксид и йод. В кофа с вода, разтворете един литър суроватка, три супени лъжици пероксид, четиридесет капки йод. Потреблението при възрастни растения е един и половина литра на 10 m². Нанася се по време на пъпките;
 • смес от йод, брилянтно зелено и вода е средство за лечение на гъбични заболявания. В десет литра вода се разтварят 40 капки йод и брилянтно зелено. Растенията трябва да се лекуват при първите прояви на късната болест, горната гниене.
Важно е!

Преработката на домати с разтвор на йод се извършва рано сутрин, когато слънцето все още се издига, или вечер, когато е почти нагласено.

Предпазни мерки от опасното предозиране с йод

Използването на йод като тор носи собствените си рискове за растенията и хората, ако не се спазват основните предпазни мерки.

 1. Йодът трябва да се добавя стриктно според рецептата. Ако увеличите дозата, можете да изгорите листата на доматите, и в резултат - неизбежната смърт на растенията.
 2. Не е необходимо да се мисли, че ако нанесете връхната основа често, доматите ще стават още по-големи и по-силни. Излишъкът от йод може да доведе до деформация на стъблата, листата и плодовете. Йодът е микроелемент, което означава, че за нормалното му развитие е необходимо малко количество. Ето защо, използвайте корен и листно хранене не повече от три пъти на сезон.
 3. При използване е необходимо да се спазват предпазните мерки. Покрийте устата си с респиратор, за да избегнете вдишване на йодни пари. Защитете очите си с плътно прилепнали очила.

Отзиви

Според отговорите на анкетираните градинари, те извършват кореновата обработка само за разсад. Възрастните домати са по-добре да се напръскат. Повечето от тях използват смеси на основата на йод не като превръзка, а като средство за защита срещу гъбични заболявания (фитофтори, върха гниене). Също така, градинарите използват пръскане на смес на база йод, за да ускорят узряването на плодовете. Три капки йод се разтварят на литър вода, плодовете и листата се пръскат, когато доматите стават „млечни“.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 оценки, средно: 3,33 от 5)
Зарежда се ...
йод за доматийод за домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания