меню

Съвети 27.04.2019

Всички комари са тук! Капан!

Капан за комари

Топли летни вечери в страната често развалят досадните комари. Тяхните болезнени ухапвания и непрекъснато бръмчане те карат да търсиш спасение в къщата или да ги унищожиш с импровизирани средства. Можете да се отървете от тези насекоми с помощта на капани. Те могат да бъдат направени самостоятелно и инсталирани директно в къщата или на улицата. Такива устройства имат прост дизайн, но действат много ефективно.

Най-проста лепкава капан

Всички капани за комари работят с физиологията на тези насекоми. Комарите са привлечени от топлината на човека, миризмата, излъчвана от потните жлези, въглеродния диоксид и влажната среда. За да направите най-простия капан, от който се нуждаете:

 • плътна хартия или парче картон;
 • 100 ml рициново масло;
 • 3 супени лъжици. л. захар;
 • 0,25 чаша терпентин;
 • 5 супени лъжици. л. вода;
 • 0,5 чаши колофон.

Как се прави:

Първо, пригответе разтвор за насекоми с примамка. За да направите това, смесете захарта с вода, докато кристалите се разтворят. Сместа се нагрява, докато се сгъсти, като непрекъснато се разбърква. След това останалите съставки се добавят към горещата течност и се смесват добре, за да образуват лепкава и плътна маса.

Получената стръв се нанася с тънък слой върху хартия, предварително нарязана на ивици. Тези домашни капани са разположени на верандата, на места за почивка, близо до прозорците или на входа на къщата. Доколкото капаните за пълнене се променят на пресни.

Капачка за пластмасови бутилки

Празните контейнери за напитки често намират употребата си в домакинството. Подходящ е за производство на капани за комари. Направете такова устройство може да бъде няколко минути.

За производството на капани се изисква:

 • 1,5 л пластмасова бутилка;
 • тъмна тъкан или тежка хартия;
 • скоч;
 • ножици;
 • 50 грама захар;
 • 200 ml вода;
 • 5 g дрожди.

Как се прави:

За да се направи капан, горната част на бутилката се отрязва, чиято дължина е най-малко 1/3 от общата височина на бутилката. Нарязаното парче се обръща и вкарва в останалата основна част. Мястото на фугата се фиксира чрез залепваща лента. Можете да направите два отвора в горната част и да преминете въжето за дръжката. Тогава конструкцията може да се окачи на тавана.

За запълване на капана се приготвя сладка стръв. Водата се загрява до +30 градуса и в нея се разтварят захар и дрожди. Течността се излива в долната част на капана, така че нивото му да е под врата. Извън дизайна е увит с тъмна кърпа.

Скоро, затворената течност започва да ферментира и разпространява аромат, който привлича кръвосмучещи насекоми. Нахлуват насекоми, но не могат да се върнат през тесния шия. Ферментацията на течността продължава няколко дни Когато свърши, стръвта се заменя с нова.

Важно е!

Рецептата стръв не може да се променя. Ако водата е студена, ферментацията няма да започне или ще продължи бавно. Когато твърде много захар или дрожди произвеждат много пяна, разтворът се издига и напуска бутилката.

За производството на друга проста версия на капан ще се изисква пластмасова бутилка и малко слънчогледово масло. От празния контейнер отрежете шията и смажете вътрешната повърхност на слънчогледовото масло. От двете страни на резервоара можете да направите дупки и да преминете през тях въже. Такъв капан може да се постави близо до входа или да се окачи по-високо.

Електрически капан

Такива устройства за унищожаване на комари често се срещат в магазините. Но можете да го направите сами. Дизайнът на такъв капан е малка лампа с разделително дъно. Периодично се отстранява и изхвърля от натрупаните насекоми. Ролята на стръвта в такава лампа изпълнява лампа с нажежаема жичка. Привлечени от светлината си, насекомите летят през мрежата, която се зарежда и умират.

За да направите капан, ще ви е необходимо:

 • модул за високо напрежение;
 • енергоспестяваща крушка;
 • превключвателя;
 • мека тел от алуминий;
 • батерия.

Процедура за производство на капани:

 1. От двете страни на основата на лампата се пробиват 2 отвора. В една от тях поставете алуминиева тел и фиксирайте края. След това се навива на лампа в спирала. С второто пробиване направете същото.
 2. Един от краищата на телта, излизащ от луковицата, е свързан с рана от алуминиева тел и плътно навит.
 3. Останалите проводници от крушката и алуминиевия проводник са свързани към модула за високо напрежение, който преди това е бил свързан с превключвателя и батерията.
 4. На модула се поставя лампа с високоволтова намотка, която осигурява съответствие на проводниците и осъществява контакт.

След включване на устройството светва крушка, в светлината на която бързат насекомите. Когато влязат в контакт с жиците, увити около лампата, те получават електрически разряд и умират. За събиране на насекоми включва тава от голяма пластмасова обвивка.

Електронен капан от опаковката

За производството на такива устройства ще се изисква:

 • тетра опаковка от сок или млечни продукти;
 • парче дебел тел;
 • голямо парче марля;
 • лепило;
 • ножици;
 • малък вентилатор с захранване от батерии;
 • малка фенерче или крушка.

Производствена процедура:

От тетрапак отрежете отгоре с капак и дъно. Останалата част ще служи като орган за капана. Използването на парче тел вътре във вентилатора е фиксирано по-близо до един от краищата на корпуса. Нейните остриета са разположени така, че въздушният поток да е насочен навън.

От марля нарязани кръг с диаметър от 50 см и се придържайте към ръба, където има вентилатор като чанта. В горната част на тялото са направени дупки от противоположни страни и в тях е вкарана жица, за да се направи дръжка. Към нея е прикрепена електрическа крушка или фенерче и фиксирана с жица. За окачване направете контур на дръжката.

След включване на лампата и вентилатора, капанът се окачва близо до прозореца или входната врата. Комарите летят в светлината и попадат в торба с марля, затегната с въздушна струя от вентилатора. От там те не могат да избягат и да умрат.

Съвет!

Ако има много комари, полезно е да се използват няколко капана наведнъж или да се комбинират различни видове устройства за улавяне. Понякога примамката, която винаги е действала безупречно, престава да привлича насекоми. В този случай можете да замените съставките. След известно време се препоръчва да се върнете към оригиналната версия.

В заключение

За да се отървете от кръвосмучещи насекоми, използвайте различни капани. Всички те са ефективни по свой собствен начин. Изберете конкретна опция, за да вземете предвид броя на насекомите и площта на стаята. Може да се нуждаете от няколко различни капани.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Капан за комариКапан за комари

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания