меню

Доматените сортове със снимки и описания 25.01.2018

Домат "Мистерията на природата": достоен за всяка градина

Ние сме свикнали със стандартните монохроматични домати - розово, червено, жълто, дори кафяво. Но понякога се случват наистина прекрасни открития - домати с напълно необичаен вид - цветът изглежда жълт, но понякога и розов. Същото може да се види и в ембрионалния участък.

Тези уникални характеристики принадлежат на доматите "Мистерията на природата". Запознати с характеристиките и описанието на сорта, ще видите, че той може да заеме полагащото му се място в нашите градини, а мненията и снимките само потвърждават това.

Класът принадлежи към среднеранния, узрява през 110-115 дни от момента на издънките. Развъждан е за употреба в капризни сибирски условия и поради това е устойчив на внезапни промени в температурата. Отглеждайте я в оранжерии и под заслони.

Най-важното при доматите

Мощна средневетвиста форма на храст в 1-2 стъбла. Pasynkovanie и жартиери растения за подкрепа. Листата са светлозелени на цвят. Добивът на домати "Мистерията на природата" до 17 кг на кв.м.

Доматите узряват постепенно, 5-6 плода се образуват във всяка четка след 8 листа и имат следните характеристики:

 • Формата е плоска.
 • Цветът на зрелите плодове е жълтеникаво-розово, на отрязаното - жълто с малинови пръски.
 • Теглото варира от 200 до 700g.
 • Месото е сочно и сладко, кожата е тънка.
 • Използва се за готвене за готвене на салати, различни ястия, сосове и лечо.
 • Имате диетични свойства.

Болести и вредители

Подобно на повечето соленовидни растения, доматеният сорт „Мистерия на природата” е чувствителен към редица заболявания - мозайка, фитосанитарна болест, върхово гниене и др. Източници на болести са най-често заразените семена и почва, понякога насекомите са носители на инфекция.

За доматите, особено тези, които се отглеждат в оранжерията, превантивните мерки за контрол на болестите са особено важни. За да предотвратите болести по растенията, трябва:

 • За да се направи предварителна обработка на семена.
 • Дезинфекцирайте конструкцията на оранжерията и почвата вътре в нея.
 • Следвайте правилата за сеитбообращение.
 • Дръжте въздуха в оранжерията сух.
 • Унищожете болните храсти.
 • Третирайте растенията с фитоспорин или бордоска смес.

Много летни жители прилагат народни средства за борба с болестите - пръскане на инфузии от чесън, пелин, смесени с пепел.

Вижте също: Характеристики на отглеждане на домати "Червена гвардия"

Най-видимите вредители на листата от доматени вредители са колорадският бръмбар, листна въшка, бяла муха. За борба с тях в малки райони използвайте възпиращи агенти, екстракти от пипер, разтвор от брезов катран с добавяне на течен сапун.

Подземни вредители, като бръмбари, жични червеи могат да бъдат открити, когато почвата се копае. Превантивна мярка срещу телесни червеи е есенната оранжерия в оранжерията с доломитово брашно или вар.

Силни и слаби страни

Според мненията на градинарите за домати "Мистерията на природата" можем да заключим, че има цяла армия от фенове на това разнообразие.

Предимно посочват:

 • Производителността.
 • Големи плодове.
 • Добър плодов вкус.
 • Устойчивост на температурни промени.

Недостатъците на сорта включват тяхната чувствителност към заболявания, както и необходимостта от формиране и връзване не само на стъблото на растението, но и на ръката му.

Отбелязани са и склонността на плодовете към пукнатини и лоша преносимост поради тънка кожа.

Характеристики на отглеждане

Подготовка за разсад

Времето за засаждане на разсад за всеки регион е много индивидуално, така че градинарят е по-лесно да се съсредоточи върху оптималната възраст на разсад от домати за засаждане в земята - 55-60 дни. Като се вземат предвид тези термини, те започват да сеят семена.

За да не се наранят растенията по време на целия вегетационен период, трябва да се извършат редица подготвителни работи:

 • Семената се третират в разтвор на калиев перманганат в продължение на 20 минути.
 • Изплакнете с вода.
 • Накиснете в разтвор на микроелементи или пепел за 5 часа.
 • Подгответе земята за разсад от смес от градинска почва, компост, пепел. Дезинфекцирайте с разтвор на калиев перманганат или нагрявайте при висока температура.
Обработените семена от домати се засяват в кутии с навлажнена почва в 2-3 см и се покриват със слой от пръст (5-7 мм). Кутиите са покрити с фолио и поставени в стая с температура от 24-26 градуса.

Вижте също: Описание на ранозрелия сорт домати "Катя Ф1"

Издънките се появяват след 4-5 дни, след появата им, кутиите се излагат на светлина, като не позволяват на разсад да се извади. При недостатъчна естествена светлина се използват флуоресцентни лампи. Поливането може да се извършва само с топла вода и много умерено (почвата трябва да е леко влажна), за да се избегне болестта на черния крак.

През първите две седмици разсадът се подлага на втвърдяване при по-тежки температурни условия: 15-16 градуса - през деня и 12-13 градуса - през нощта. След това повишете температурата до 24-25 град.

С появата на истински листа, доматите се засаждат (гмуркат) в отделни контейнери или по-просторни кутии на разстояние 15-20 см между растенията. В зависимост от състоянието на посадъчния материал, той се захранва с минерални торове с микроелементи (като Малише) 1-2 пъти за целия период.

Растенията, приготвени за засаждане в почвата, имат силна коренова система, силна дръжка и 5-6 листа.

Грижа за доматите в земята

Сортът "Мистерията на природата" първоначално е бил отглеждан за суровите климатични условия на Сибир, но успешно се отглежда в средната лента и не само в оранжерии, но и на открито.

В случай на пролетни мразове е препоръчително да се запасите с допълнителен покриващ материал - филм, спанбонд, дъги, които ще помогнат за защита на разсад.

За здрави растения, а оттам и високи добиви, при избора на място се вземат под внимание насажденията от предишни години. Най-добрият предшественик на доматите са корените - цвекло, моркови, както и краставици и бобови растения.

При отглеждане на растения в оранжерия почвата в нея се приготвя предварително - през есента се третират с дезинфектанти, вар, оздравяват, засаждат горчица или фацелия. Ако през последните години доматите растат в оранжерията, желателно е да се промени земята в нея.

Чрез засаждане разсад започват в началото на устойчива топлина. Растенията се засаждат през 45-50см, в тях се внасят компост, пепел и минерални торове. Преди засаждане на кладенци обилно напоени. Разсад се препоръчва да се засадят вечер, ако времето е горещо и слънчево, растенията pritenyuyut. След засаждането растенията се поливат отново, поставят се в подкрепа.

Следната грижа за растенията включва:

 • Поливане на растения 1-2 пъти седмично под корена, като се използват специални резервни резервоари или капково напояване (за напояване се използва топла вода). Когато поливане се избегне получаване на влага на листата, тъй като в горещите дни, влага капки може да доведе до изгаряния на растенията.
 • Топ-дресинг веднъж на 2 седмици със зелен тор - разтвор на билкова инфузия или инфузия на лопен, след формирането на плодовете се добавя тор с минерални торове. Препоръчително е да се хранят след силно поливане.
 • Плевене и разхлабване на леглата с растения.
 • Мулчиране на почвата със слама, плевели или трева, за да бъде влажна. Мулчирането не пробива плевелите и ви позволява да поддържате почвата в хлабаво състояние.
 • Образуване на храсти v1-2 стъбло, pasynkovanie. По-ниските листа при растежа на растенията постепенно се отстраняват - по 2-3 наведнъж. Жартиера се извършва не само стъблото, но и масивните четки с плодове.
 • Проветряване на оранжерията с помощта на врати и вентилационни отвори, докато е необходимо да се избягват течения.
 • Контрол на външния вид на растенията. Когато се появят първите признаци на заболяването, болните храсти се разрушават, а останалите се третират с фитоспорин или с препарати, съдържащи мед.

Вижте също: От какво зависи вкусът на доматите, как да се получи ароматна реколта?

При отглеждане на домати сортове "Мистерията на природата", в оранжерията създава благоприятни условия за получаване на опъната във времето на реколтата. Това ви позволява да получите домати дори с началото на есенните мъгли и студени щраквания.

Видео: Грижа за доматите. Първи важни стъпки

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания