меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 1.09.2018

Ръсти кърлеж на домати, как да се отървете от?

на домати

В случай на увреждане на засаждането на домати с ръждясали кърлежи, тя може да пострада до половината от реколтата. Вредителят е особено опасен за растенията в оранжерията, тъй като расте целогодишно в условия на оранжерия, бързо увеличава населението. В открити легла се появява през пролетта, представляващи най-голямата заплаха в горещо и сухо лято.

Характеристика на вредителите

Доматено ръждясали кърлежи - смучещ вредител, който получи името си за ръжда-кафяв цвят. Може би жълта сянка. Не е лесно да се открие вредителят, защото яйцата му са прозрачни и размерът на възрастното насекомо е малък: дължината на женското тяло е 0,25 mm, а на мъжката - 0,12 mm.

Вредителят се разпространява от вятъра, което му позволява да се разпространява върху големи площи. Инфекцията може да възникне и чрез инвентаризация на вода или градинар и облекло.

Внимание!

В допълнение към доматите, той засяга пипер, картофи, патладжани, както и декоративни маслинови - петуния, физалис и др. Но доматите са любимата култура на вредителя.

Най-благоприятни условия за растеж на колония от кърлежи са температурите на въздуха + 25 ... + 27 ° C и ниската влажност на въздуха - 30-40%. В такава среда целият цикъл на развитие на насекомото отнема не повече от седмица. При по-ниски температури (около 20 ° C), вредителят се нуждае от 2 седмици. При дъждовно време активността на кърлежи спира. Насекомото зимува върху плевелите и растителните остатъци.

Симптоми на увреждане на домати:

 • в долната част на растението се образуват кафяви петна по листата и стъблата;
 • върху храста, който се разпространява отдолу нагоре, се появяват сребристи петна, които постепенно придобиват ръждясал оттенък;
 • листата стават кафяви и сухи;
 • стъблото става сиво, напукано;
 • растежът на храстите се забавя;
 • с поражение по време на цъфтежа има капка цветя;
 • плодовете се мръщят, придобиват бронзов цвят, растат малки.

При значителна лезия кожата на доматите става груба и се напуква. Повредените плодове не са подходящи за храна.

Премахване на ръжда

Ако се намери вредител, той трябва да се третира с химикали. Препоръчва се да се променят лекарствата с оглед на способността на кърлежите да развият резистентност към активни вещества.

Ефективни средства:

 1. Лекарства на базата на диметоат - "Фосфамид", "БИ-58", "Акцент", "Рогор". За обработка на домати се приготвя разтвор с ниска концентрация - във водата кофата трябва да се разреди 10-20 мл от веществото.
 2. Подходящи са същите акарициди и инсектоакарициди, които се използват в борбата с акарите, но при по-високи дози (10-15% повече) - „Ателлич“, „Неорон“, „Фуфанон“, „Вертимек“, „Карате“, Омайт, Борнео.
 3. Продукти, съдържащи сяра (Tiovet Jet, колоидна сяра, Cumulus) в концентрация 0.05-0.08%.

Пръскането трябва да се извършва 2 пъти с прекъсване от 7 дни. Тъй като вредителят е неуязвим за химикали в яйчната фаза, е необходимо повторно пръскане, за да се унищожи втората вълна от насекоми. Последното химическо третиране се извършва 2-3 седмици преди събирането на плодовете (съгласно инструкциите на препарата), освен това изключва обработката по време на цъфтежа на доматите.

Като народни средства за борба с кърлежите, инфузии от чесън, хрян, лук от лук, билки (пелин, жълтурчета, лайка, глухарче, невен), картофени върхове, тютюневи листа се оказаха много добри.Домашните рецепти са ефективни в началния етап на лезията, като профилактично или адювантно средство.

Съвет!

Когато ръждясали акари се появяват при засаждане на затворена земя след прибиране на реколтата, тя трябва да се опушва с оранжерийна сяра. За да направите това, изгорете 200 g сяра на всеки 1 m3 оранжерийно пространство и не оставяйте подслон за 5 дни.

предотвратяване

Превантивните мерки се препоръчват преди всичко на жителите на южните райони, в горещото лято, както и при отглеждането на домати в оранжерията.

Основни събития:

 1. Сеитбообращение. Засаждането на домати и други зеленчукови култури трябва да се обърне на всеки две години с редица краставици, зеле и тикви.
 2. Контрол на плевелите. Първата стъпка е да се премахне тревата от семейство Solanaceae (куче, допир), тъй като те също се превръщат в местообитания за кърлежи.
 3. Есенни почистващи легла. Необходимо е да се почистят върховете на доматите, остатъците от плодовете и да се копаят.
 4. Засаждане устойчиви сортове. В момента не съществуват еднозначно устойчиви на вредители разновидности (според Н. Ромуалд, кандидат по биологични науки). Относителната стабилност е показана от “Новица”, “Финиш”, “Титан” и “Волгоградец”. Отбелязва се също, че сортовете домати, които имат предимство по листата, са по-привлекателни за вредителя. Чуждите сортове, например „Аризона“, „Рио Гранде“, „Вита“, „Червена звезда“, „Микадо“, „Джина“ и др.

Постепенно се увеличава разпределението на ръждясалите кърлежи. Беше забелязано заразяване с вредители на засаждане на домати и други растителни култури в райони, където преди не се появи кърлеж. Поради това, минималната превенция в оранжериите и районите на средната зона трябва да бъде възприета от всички градинари.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания