меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 11.01.2019

Какво да правите, ако разсад от домати падне?

пада и избледнява

Ако разсад от домати падне и избледнее в основата - това разстройва растениевъдството. Най-често срещаният проблем с разсад е в неправилна грижа и неподходящи условия за младите растения.

Но, доматите могат да започнат да изсъхват и поради прекомерно внимание или болест. За да са здрави разсадът, е необходимо да се спазват агротехническите норми и своевременно да се забелязват предвестниците на проблемите.

причини

Отглеждането на домати, използвайки метода на разсад, не е трудна задача, която могат да направят дори неопитни земеделски производители. Засяването се извършва в определен период - когато температурата и количеството светлина вече са достатъчни за нормалното развитие на доматите (края на февруари, първите дни на март). Разсадът също се нуждае от своевременно поливане, но трябва да се внимава почвата да не е твърде мокра. Отглеждане на домати разсад не е трудно, за това е необходимо да се спазват следните условия и да се подготвят такива материали:

 • подходяща повърхност - маса, перваз;
 • почвена смес;
 • семен материал;
 • контейнери за разсад.
Внимание!

Но, когато разсадът на доматите започне да избледнява и пада, това показва, че някои от ключовите условия на грижа не са изпълнени или растенията стават болни. Има редица причини, които водят до такива последствия - да се определи факторът, който провокира влошаването на младите домати, не е трудно.

Неподходяща почва

Култивираните домати от семената започват да падат и не е добре да растат и изсъхват най-често поради неправилната почвена смес. Кисела и гъста почва води до пожълтяване, падане и увяхване на разсад в основата. В допълнение към неподходяща земна смес, причината може да бъде, че почвата съдържа патогени или вредители. Това се случва, когато почвата не е предварително дезинфекцирана. Има няколко метода за дезинфекция - разливане на земята с леко розов разтвор на калиев перманганат или гореща (90 ° C) вода, печене на почвата или замразяване. Тези манипулации трябва да се извършват дори при закупуване на почвена смес.

Плътност на кацане

Причината за честотата на поява след неправилно набрана или недезинфектирана почва. Удебеляването на засаждането води до смърт на младите растения, тъй като доматите са тясно и кореновите им системи не могат да растат нормално. За да избегнете такъв проблем, трябва да следвате разстоянието между разсад. Разстоянието между редовете трябва да бъде 5 cm, а между отделните копия в реда трябва да бъде около 2 cm.

Ако сгъстяването на засаждането вече е настъпило, разсадът се нуждае от подбор, в противен случай доматите ще умрат. В края на бране, свободните коридори трябва да бъдат поръсени с дървесна пепел или пясък - като част от предотвратяването на черния крак. След бране младите домати за известно време остават бавни. Това състояние е норма, когато летаргията на младите домати продължава не повече от 2-3 дни.

Вижте също:

Защо домати разсад стане люляк?

Дори опитни градинари се сблъскват с проблеми при отглеждането на разсад от домати. И една от тях е промяната на цвета ...

Доматите попадат и изсъхват след бране

Неправилно изпълнени бране - обща причина за падането и доматите води до влошаване на багажника и листата, които избледняват и падат. За да предотвратите такива последствия, следвайте правилата за избор. Основните точки на манипулация, които не позволяват увреждане на разсад и предотвратяване на евентуални увреждания на кореновата система и стъблото, са следните:

 1. Разсадът се гмурка след появата на първите три истински листа.
 2. За да образувате силен корен, трябва да притиснете централния най-издължен корен до една трета от дължината.
 3. По време на трансплантацията дупката трябва да е дълбока и широка - така че корените да не се увиват.
 4. Съставът на почвата трябва да бъде правилен - киселинните почви с лошо съдържание във въздуха за доматите не са подходящи.
За справка!

За отглеждане на домати с разсад е по-добре да не се използват обикновени контейнери, а индивидуални торфени таблетки, кубчета или саксии. Този капацитет не е необходим, за да се отстрани и отглежданият разсад се засажда на постоянно място с него.

Ако кореновата система на домати е била сериозно повредена по време на пикап, застойът и падналата разсада ще умрат - не е възможно да се спаси растението с такива наранявания. За предотвратяване на смъртта по време на бране и пресаждане, разсадът се изважда от контейнера за трансплантация заедно със земните буци, а няколко часа преди манипулацията се изливат редици млади домати.

Неправилен режим на поливане

Когато котиледоната изсъхне и падне, това показва преливане. След бране, необходимостта от влага в младите домати намалява - не е необходимо да се полива разсад за 2-3 дни. За да се предотврати излишната влага, се препоръчва потапяне в прозрачни контейнери с отвор за дрениране в дъното и в стените. Това не само ще ви позволи да контролирате нивото на влага на почвената смес, но и да подобрите степента на насищане на земята с кислород, тъй като пластмасата е херметична. Доматите са влаголюбиви растения, но е важно да не се препълва, тъй като поливането води до следните последствия:

 • кореновата система започва да гние;
 • стъблото и листните остриета избледняват;
 • разсадът спира растежа и развитието;
 • къдриците на листата и пожълтяват;
 • има мухлясала миризма.

Според резултатите разсадът пада и умира. Възможно е да се спасят растенията след преливане, но трябва да се вземат мерки на етапа на окачване на листата. Необходимо е да обърнете контейнера с разсад и да проверите отвора за оттичане - неговото наличие, както и факта, че не е блокиран. След почистване на дренажа, излишната течност ще се влее в тигана и младите растения ще се възстановят.

Вижте също:

Заздравяване на разсад от домати

Доматите са една от културите, които обичат топлината и се страхуват от замръзване. За да се избегне ситуация, в която ...

Липсата на поливане също води до смърт на разсад от домати. Когато почвената смес е суха и в насипно състояние в контейнера с млади растения, доматите попадат и изсъхват в основата поради липса на вода. Поливането на доматите трябва да бъде редовно, умерено изобилно. Всяко следващо овлажняване на почвата се извършва изключително след изсъхване на горния слой на земята. Необходимо е да се произведе “сухо напояване” - ежедневно разхлабване на почвата преди напояване, така че земята да се напълни с кислород и кореновата система на младите растения да може да бъде наситена с нея.

Внимание!

Ако почвата е суха, веднага се изсипва растенията е забранено. През деня, нека да поливаме в размер на 1 супена лъжица. на 1 растение. В друго изпълнение, разсадът ще изсъхне поради излишната влага.

светлина

Доматите могат да поникнат поради липса на осветление. Симптомите на недостатъчно интензивен светлинен източник са също удължени и изтънени стъбла и листни плочи. Доматите се нуждаят от 12-часов светлинен ден и за да не поникнат, е необходимо да осветите фитоламповете.Но излишък на светлина също се отразява отрицателно върху младите растения - листата започва да "изгаря", пожълтява, стъблата изсъхват и лежат - доматите умират. През нощта няма нужда от допълнително осветление, тъй като за разсад е необходима тъмнина - в тъмното време растенията абсорбират хранителните вещества, получени през деня от земята.

Температурни смущения

Неспазването на температурния режим е петата най-честа причина, поради която разсадът на домати пада и избледнява в основата. Когато температурата в помещението надвиши 36 ° C, младото растение изсъхва и изчезва от прегряване. Поради това е забранено да се поставя контейнер за разсад близо до нагревателите. Оптималната температура за младите домати е 18-20 C.

След като растенията станат по-силни, разсадът трябва да се втвърди - през нощта температурата постепенно се понижава до 3-4 ° С. Това ще укрепи растенията - те, когато са засадени на открито, няма да могат да понасят благоприятни условия на околната среда. Но черновите са неприемливи, тъй като дъхът на студен въздух ще доведе до избледняване. По време на вентилацията на помещенията е необходимо да се почистват разсад от отворени прозорци.

Когато растат на перваза на прозореца в къща или апартамент, е необходимо да се гарантира, че растенията са защитени от течения и стоят настрана от стъклото, тъй като стъкленият лист изстива и води до факта, че разсадът на домати може да започне да избледнява. Преди контейнерът за разсад да се постави на перваза на прозореца, е необходимо да се провери дали той излиза от прозореца и да затваря всички идентифицирани пропуски. Отварянето на отдушника за проветряване също е забранено, тъй като студеният въздух ще унищожи младите незрели растения. Те не препоръчват поставянето на посадъчен материал на первазите на прозорците, обърнати на север - доматите ще изпитат липса на слънчева светлина, което ще се изрази със следните симптоми:

 • закърняване или прекомерни стъбла;
 • разсадът ще стане летаргичен;
 • поради липса на слънчева светлина, стъблата ще паднат.
Внимание!

Не е възможно да се поставят разсад на южния перваз, тъй като младите домати ще получат изгаряния. По-добре е да поставите растенията на изток, в екстремни случаи - на запад, первази на прозорците.

Нарушения на оплождането

Често проблемите с разсад от домати възникват поради нередности при храненето - доматите нямат вещества за пълно развитие. Но преди да се опитва да коригира фураж за предполагаемите нарушения, трябва внимателно да проучи растенията - в зависимост от недостатъците на торове, проявите и решението на проблема се различават:

 1. Листата пожълтяват и на ръба се появява лека ивица или почерняването започва от края с постепенно изсъхване. Такива промени показват липса на калий във фуража, а калиев фосфат или дървесна пепел се добавят като тор.
 2. Доматите са малки и жълти на цвят, с ивици. Това показва липса на азотен компонент в преработката, за да се отстранят течните азотни торове или растението се трансплантира в по-голям съд.
 3. Цветът на листата се променя на синьо-виолетово, червеникаво или пурпурно. Такива промени настъпват поради липса на фосфор. За да решите проблема, допълнете диетата с калиев монофосфат.
 4. Ако листата стане жълта до бяла, а вените остават зелени, доматите вземат желязо. За да се попълни този елемент, почвата се освежава и се добавя поливане с 1% разтвор на железен сулфат като фураж.

Торове за растенията трябва да бъдат направени съгласно инструкциите - превишаване на концентрацията намалява ефективността и води до изгаряния на кореновата система. В такива случаи, зелеът умира поради смъртта на корените. Основният признак на надценяване на дозата е образуването на бял цвят на горния слой на земята. Тази плака също води до лоша циркулация на въздуха. За да го отстраните, нанесете разтвори на хумусни соли - натриев гутамат или калиев гутамат.В 10 литра вода достатъчно 3 g от активната съставка.

За справка!

Солите на хуминовите киселини са естествен тор. Използването на Гутама постига повишени добиви.

Болести, от които страдат разсад от домати

Ако стандартите за грижа за доматите са напълно изпълнени, разсад също може да изсъхне, Това се дължи на възможността за развитие на различни болести по доматите. Те се появяват, когато почвата не се дезинфекцира или когато съседните саксии с растителност са повредени. Лечението на заболявания се определя от степента на увреждане на доматите. Най-честите гъбични и бактериални лезии:

 • Fusarium;
 • гниене;
 • черен крак.

Всяка от болестите се определя от характерните симптоми. Тези нарушения се изразяват в увяхването на растението - пожълтяване на листата и постепенно отслабване на тялото. Ако ситуацията не се изпълни, част от домата може да бъде запазена. Но ако болестта значително е повредила доматите, повечето ще трябва да бъдат унищожени, за да се спаси друга растителност.

Fusarium

При озеленяване разсадът пожълтява постепенно - от долните листа до горните, това е ясен знак за Fusarium. Такова гъбично заболяване може да засегне повечето растителни култури. Ако фузариумът причини увяхването на разсада от домати, растенията могат да бъдат запазени, докато пожълтяването достигне горните листа. За да направите това, разсадът се трансплантира в контейнер с дезинфекцирана земя, а когато зеленината е напълно пожълтяла, те се изхвърлят. За да избегнете заболяването, трябва да изберете вида на доматите, които са устойчиви на Fusarium.

Черен крак

Черен крак - Честа бактериална лезия, която се открива на повечето култури. Ако проблемът е бил открит на всеки зародиш - вземете спешни мерки, тъй като бактериите бързо се прехвърлят в най-близката растителност. За да идентифицирате болестта, трябва да обърнете внимание на състоянието на младите домати:

 • летаргия на ствола и листата;
 • гниеща коренова яка в основата;
 • пожълтяване на растения.

За да се отървете от черния крак, всички засегнати домати трябва да бъдат изхвърлени. Останалите разсад се измиват в слаб разтвор на манган и се пресаждат в прясна почва. Земята от бившия съд се нагрява при високи температури и се третира с манган. Преди да се използва саксията за разсад след бактериално замърсяване, тя се третира с вряща вода и се измива с дезинфекционен разтвор.

Внимание!

За да запазите частично повредени растения няма да работи - те също трябва да бъдат изхвърлени, за да не се разпространи инфекцията в нов съд.

Доматено гниене

С обилно поливане и липса на топлина, може да се развие гниене. Листата на растенията, засегнати от това заболяване, пожълтяват, а краката постепенно изсъхват и гният. Не е възможно да се спасят разсад от домати с гниене - всички кълнове трябва внимателно да се изследват и да се пресаждат в пресни почви само цели проби. Загнилите домати се изхвърлят и земята се третира с топлина.

Превантивна грижа

Предприемете стъпки, за да запишете по-добре доматите преди основните симптоми. Основното правило - семената се купуват само на проверени места, след определяне на датите на изтичане. Това се дължи на факта, че повечето от заболяванията възникват поради слабостта на семената. Така че младите растения да не се задържат и да не падат, е необходимо да се спазват стандартите за грижа и да се вземат превантивни мерки:

 1. Почва преди засаждане, третирана с разтвор на манган или калциниран.
 2. Семената се третират с фунгициди или с розов манганов разтвор.
 3. Осветлението в близост до доматите осигурява 12 часа дневно.
 4. Разсадът се нуждае от топъл и сух свеж въздух.

Преди засаждане е наложително да се провери киселинността на почвата или да се използва закупената почва с неутрален състав. Ако се храните, тогава фосфатните съединения са оптимални за доматите.Те също са внимателни с поливане - те излива много вода, но почвата не трябва да бъде като мръсотия. Ако има рискове от заболявания, трябва незабавно да се вземат мерки - да се добави вермикулит към почвата или да се напръскат домати със специални разтвори.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания