меню

Отглеждане на домати 27.12.2018

Ние растат домати в черупката

Изглежда, че сезонът наскоро приключи, но отново е време да се мисли за отглеждане на домати. Много хора живеят в апартаменти през зимата, а разсад се отглеждат на перваза на прозореца. Капацитета на засаждане често заема много пространство и голям брой разсад не могат да се отглеждат. Не толкова отдавна е изобретен метод, който напълно да спести място, той се нарича култивиране в "охлюв" или черупка.

Какво е охлюв и какво да правя

Охлювът е плътна материя, усукана в тръба, всеки слой от която е запълнена с плодородна почва, усукана като ролка и фиксирана. Полученият "охлюв" се поставя в прозрачен контейнер. За да създадете необичаен капацитет за засаждане на семена от домати, имате нужда от прости материали, тяхната покупка не изисква големи инвестиции:

 • удобна опаковка;
 • водоустойчив материал, например, субстрат за полагане на ламинат, дължината трябва да бъде от 100 до 150 сантиметра и ширина 10-15 cm;
 • дъвка за канцеларски материали;
 • целофанова торба;
 • почвата;
 • пинсета;
 • табла;
Съвет!

Необходимо е да сгънете черупката плътно, в противен случай почвата заедно със семената ще се плъзна надолу и кълновете ще бъдат трудно подхлъзвани.

Как да си направим черупката за посев домати

засяване на домати в охлюв

Когато всичко е подготвено, е необходимо да се почисти на работното място, премахване на всички ненужни. По-добре е да покриете плоската повърхност с мушама. След завършване на работата лесно се почиства. Всичко, от което се нуждаете, за да създадете охлюв и семена за посев, трябва да се намира наблизо. Семената се приготвят - първо се калибрират и след това се накисват в дезинфекциращ разтвор и покълват.

Алгоритъм на действия:

 1. Първо, оправете лентата така, че единият от краищата да е върху тавата;
 2. Първо, около 15 см от лентата се пълни с пръст. Дължината и ширината на почвата, изложени един слой от 1-1,5 см, малко го трамбоване. Можете да го излеете с ръка и лъжица. За по-малко разтрошена почва, тя е леко навлажнена.
 3. Готови семена се излагат на почва, покрита парцел, опитни градинари препоръчват използването на пинсети да копаят в посадъчен материал, като го притиснете в почвата с пръст. Разстоянието между зърната трябва да бъде около 2 cm, а няколко сантиметра също се отдалечават от ръба на лентата.
 4. Материалът се навива до точката, в която почвата свършва. След сгънатия "охлюв" дръжте ръката и по същия начин разпространете почвата и семената в останалата част от обекта.
 5. Когато целият лист вече е запълнен с пръст, той прилича на ролка, така че конструкцията се държи, тя се фиксира с помощта на еластична лента.
 6. Поставете "черупката" в удобен контейнер, така че ръбът със семената да е отгоре. В долната част можете да сложите слой от стърготини, те ще абсорбират излишната влага.
 7. Когато всичко е готово, “черупката” се полива обилно и върху нея се поставя прозрачна целофанова торба, която също се фиксира с еластична лента. Това ще създаде правилен микроклимат вътре в ушната мида и ще насърчи бързото поникване на семената.

Вижте също:

Домати в дупки

Ако отглеждате домати в кофа, тогава процесът на грижа за тях ще бъде по-удобен. Кофите могат да се използват за засаждане на разсад в ...

Всеки ден, охлювът се овлажнява, след като издънките се появят, опаковката се отстранява и контейнерът с охлюва се поставя на топло слънчево място. Уверете се, че редовно овлажнявайте почвата, ако е необходимо, включете допълнително осветление и контролирайте температурата в помещението, в противен случай растенията могат да се разтегнат.

Предимства и недостатъци на отглеждането на разсад в черупката

Този метод е чудесен не само за отглеждане на доматен разсад, но също така е възможно да се отглеждат пипер, лук, кръстоцветни растения, патладжани, зеленчуци и някои цветни култури в охлюв. Предимствата на този метод могат да бъдат преброени много, но съществени недостатъци не са забелязани. Единственото, което може да им се припише е, че за пръв път засаждането на семена по такъв начин е необичайно и дори изглежда, че е обезпокоително, но с всяка следваща култура ще бъде по-лесно да се направи.

засяване на разсад от домати в охлюв

достойнство

 • съседни растения не пречат на развитието на корените, тъй като разсадът е на оптимално разстояние един от друг;
 • бране на разсад не създава проблеми, лесно се отстранява от охлюва, без да се увреждат съседните растения;
 • издърпване на разсад с този метод на засаждане се среща по-рядко;
 • раклата заема минимално пространство;

Можете да растат в черупки като хибриди, и всякакви разновидности на домати, но най-подходящ за това:

 • Ямал;
 • Уралски гигант;
 • Сладка целувка;
 • Hidalgo;
 • Черно калене;
 • Камбани.

Този метод е сравнително нов, но вече любители на градинари и градинари. Мнозина казват, че разсадът в кохлея расте много по-силен и по-мощен, отколкото в обикновен контейнер, и грижата за него е почти минимална. Засаждането на посадъчен материал, отглеждан в черупки, е по-лесно и няма вероятност от увреждане на корена по време на трансплантацията. И как начина, по който отглеждате разсад сте домати?

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 3,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания