меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 20.12.2017

Домат "Ultra Early F1" - за тези, които обичат стабилна реколта

Доматите се разделят по падеж на ранен, среден, късен. И ако в северните райони по-често се отглеждат средни и късни домати в оранжерии, за да се получи гарантиран добив, тогава ултра-ранните сортове домати могат да се отглеждат там на открито, докато се събират добри, стабилни добиви.

Свръхзрелите сортове домати са чудесни за студените зони, да не говорим за средната зона и южната част на Русия. Средно плодовете на такива домати узряват за 50-70 дни, което е много важно за нестабилните климатични условия в райони с високорисково земеделие. Ултра-бързо растящите сортове, по принцип, не се страхуват от капризите на времето, те все още имат време да узреят. Разнообразието от домати Ultra Early F1 е едно от тези семейства от домати.

Характеристики и описание

Домат Ultrafast F1 е по-подходящ за отглеждане в оранжерии, въпреки че дава отлични реколти под открито небе. Свойствата и характеристиките на това разнообразие привличат градинари, които искат да им се насладят рано вкусни домати.

Това, което отличава Ultra Early F1 ще помогне да се определи характеристиката и описанието на сорта.

Описание на храста:

 • детерминант, ултра-ранен сорт - домати узряват 70 дни след засаждането;
 • Бушът на стандартен домат е силен, набит, висок до 55-70 cm;
 • Ултра ранният F1 перфектно се адаптира във всякакви климатични зони, успешно плодотворява както на открито, така и на затворено място;
 • студоустойчива: устойчива на ниски температури и краткотрайни студове;
За да се предпазят младите храсти от повреда при ниски температури, е необходимо да се напоят редовете между улиците късно вечер. Меката гъста мъгла се образува в резултат на температурната разлика между топлата, затоплена земя и студения нощен въздух. Мъглата запазва топлинно-обичащите растения от замръзване.
 • Ultrafast F1 се отличава с висок добив: от един храст можете да съберете около 2 кг отлични домати;
 • този домат привлича със своята непретенциозност;
 • отличават се с устойчивост към болести, характерни за доматите;
 • на всяка четка се образуват 7-8 яйчници;
 • той е нискоразвиващо се разнообразие, но се нуждае от жартиери заради големия брой плодове, които поради своята гравитация го притискат към земята;
 • Сибирските животновъди са разработили този сорт за отглеждане в северните райони в оранжерии, но расте добре и дава богати добиви на открито.

Описание на плодовете

 • Ultrafast F1 домати узряват средно до 100 g или повече;
 • формата е кръгла, нивелирана;
 • цветът е богат на червено;
 • пулпата е месеста, гъста, има няколко гнезда;
 • съдържа средното количество сухо вещество;
 • кожата е лъскава, гъста;
 • сладък вкус;
 • универсална цел: чудесно за пълно консервиране - кожата не се напуква в резултат на топлинна обработка, доматът е чудесен в свежи салати, прави вкусни сокове, сосове, кетчупи и др.

Болест и устойчивост на вредители

 • поради ултра ранното узряване, доматът Ultra-sazing F1 не се влияе от болестта;
 • устойчиви на типични за доматите болести;
 • почти никакво време за нахлуване на вредители, успешно запазени при прилагане на стандартни методи за контрол на вредителите - пръскане с инсектициди или билкови настойки (от пелин или картофени върхове).

Вижте също: Домат домати "Марина Гроув F1": правилна грижа за растението

Силни и слаби страни

Както всички много ранни сортове, Ultrafast F1 няма почти никакви недостатъци, освен ако не изисква обвързване, въпреки краткия си ръст, но трябва да го обвържете, защото тежките четки с узрели плодове привличат храста към земята.

Този домат има няколко предимства:

 • ранно узряване;
 • почти едновременно узряване на домати;
 • доматът е абсолютно непретенциозен;
 • висок имунитет и устойчивост на болести, характерни за доматите;
 • не се страхуват от ниски температури;
 • лесно понася внезапни промени в температурата;
 • малко е трудно да напуснеш;
 • подходящ за пълно консервиране;
 • висока степен на запазване на качеството;
 • отлична транспортируемост;
 • равномерно, заедно узряват.
Ако спазвате поне минималните, най-необходимите правила за грижа, тогава ултра-зрелият F1 ще отговори благодарно с добра, стабилна реколта.

Характеристики на растящите сортове

Ultrafast F1 може да се отглежда в оранжерии, на открито. Тя може да се засее веднага в земята, и първо можете да отглеждате разсад - това зависи от климатичната зона, от желанието на самия градинар да получи ранна реколта.

Този домат предпочита песъчливи глинести или глинести почви, неутрална киселинност на почвата и много хумус. Ако почвата е кисела, от есента мястото за домати е по-добре да се дезоксидира чрез добавяне на тебешир или вар за изкопаване през есента.

Не забравяйте за правилата на сеитбообръщение. Доматите не могат да бъдат засаждани в тези райони, където преди са отглеждани чушки, патладжан и други членове на семейство куче. Но след моркови, тиквички, лук, зеле домати расте забележително.

За профилактика преди пролетното копаене е полезно да се поръси площта под Ultrafrequent F1 с меден сулфат, да се добави хумус или компост (на основата на хумусна кофа за 3 храсти).

младок

За разсад, Ultra F1 семена могат да бъдат засети в края на февруари и началото на март (в зависимост от климатичните условия на региона), един и половина до два месеца преди кацане в земята. Добре е първо да накиснете семената за четиридесет минути в наситен розов разтвор на калиев перманганат, след това за един ден във вода. Водата трябва да се променя периодично (на всеки четири до пет часа).

След това източете водата, изсушете семената на хартиена салфетка или хартиена кърпа. Тя трябва да се засаждат в разсадните кутии на дълбочина 1-1,5 см. Можете да разпръснете подутите семена на почвата, добре навлажнени в контейнери, след това поръсете с почва.

Поливане стреля трябва да бъдат внимателни, по-добре между редовете. Когато разсадът расте малко, той трябва да започне да се втвърдява: в топлите дни, извадете кутиите на чист въздух, по-добре е първо при облачно време, тогава можете на слънце. Всеки ден е полезно да се оставят кутии с разсад за по-дълго време. Тя трябва да бъде засадена в земята, когато почвата е достатъчно топла и няма да има опасност от замръзване.

Семена веднага на земята

Посейте семената в почвата трябва да бъде, когато се затопля достатъчно, за да младите разсад не се замразява, докато те са все още слаби. Обработката на семена е същата като разсада. Този метод обаче е много рядък и на юг. Разсадът все още е по-безопасен.

Засяването на три семена на кладенец е по-благоприятно за по-нататъшния растеж на доматите. Съответно, разсадът и след това засаждат две или три растения в една дупка.

Вижте също: Характеристика и описание на сорта домати "розов мед"

разстояние

Между храстите трябва да бъде около 50 cm.По-добре е да се засаждат домати по квадратен начин - това осигурява на храстите по-добро осветление, вентилация и необходимата зона за хранене. Редове са по-добре да има от север на юг, а след това храстите ще бъдат по-добре и по-дълго осветени от слънцето.

Ultrafast F1 може да расте в сянка, но тогава доматите ще узреят по-дълго.

Почвата между редовете трябва периодично да се разхлабва, особено след дъждове или след поливане. Възможно е след засаждане на разсад между редовете сеят горчица. Горчицата се издига много бързо, потиска плевелите, обогатява почвата с азот. Когато горчицата нарасне достатъчно листа, те могат просто да бъдат вкопани в почвата по време на процеса на накисване на доматените храсти. Получената органична зелена маса от горчица е отличен тор за доматени растения.

поливане

Поливането на храстите на доматите е най-добро при залез слънце. Водата е полезен дъжд или уредена, не студена. Необходимо е да се полива в пътеката, изливайки се изобилно до дълбочина около байонет на лопата. Поливането е необходимо, когато почвата изсъхне. Прекомерната влага е много вредна за доматите, защото провокира разпространението на различни гниене и други заболявания. Почвата под доматите трябва да се поддържа в умерено влажно състояние.

Обвързване

Коловете за обвързване е по-добре да се качат в дупките, когато се засаждат разсад. Тогава корените на растенията ще бъдат по-малко увредени. Когато храстите са достатъчно стари, те могат да бъдат свързани към опорите. За обвързване, трябва да използвате мек материал (панделки, изработени от плат, стари високи или чорапогащи, мека широка тел и т.н.), които не са вързани плътно, за да не се повредят или затегнат куфарите на храстите.

Обвързването осигурява храстите на доматите с по-добра вентилация, осветление и по-лесно събиране на реколтата. Бушът, привързан към опорите, не се огъва или пречупва от вятъра. Те са по-лесни за разпръскване, трева, вода.

Топ дресинг

Доматът е полезен за хранене в растежа и образуването на фосфатни, азотни и калиеви торове. Въпреки това, тук трябва да се отбележи, че е невъзможно да се прехранва растенията.

Изобилието от хранителни вещества ще провокира в доматите увеличение на зелената листна маса вместо образуване на яйчници. Това е точно случаят, когато е по-добре да се подхранва, отколкото да се прехранва.

Ще се интересувате от: От какво зависи вкусът на доматите, как да се получи ароматна реколта?

жътва

За да се съберат зрели плодове Ултразрелите домати F1 могат да бъдат отстранени почти едновременно, защото този сорт узрява много добре. Ако храстите са все още незрели плодове, полезно е да се оставят един или два зрели домати за три или четири храсти. Зрелите домати произвеждат етилен, който „заразява“ зелените плодове със зрялостта си и узряват по-бързо. Ултразрелите F1 сортове домати не се събират за зреене, защото храстите имат време да дадат цялата си реколта преди началото на есента.

От опита на градинари, градинари

Домат Ultrafast F1 е много популярен сред летни жители, градинари и фермери, ангажирани в производството на ранни продукти, ревюта и снимки напълно потвърждават забележителните характеристики на този сорт.

Със спазването на много простите правила на агротехническия домат Ултраспеченото F1 може да даде реколта дори по-рано от обичайното и повече, по-добро качество. Този домат е чудесен за ранно събиране на реколтата.

Видео: Грижа за доматите. Първи важни стъпки

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания