меню

Съвети 19.06.2019

Идеалната градина: моите прости правила

Планиране на градината

В къщата под градината за стандартно семейство от 4 души е достатъчно да се разпределят 3 тъкани. С правилното поставяне на леглата, правилния избор на сортове, няма да има проблеми със зеленчуците. Те са достатъчни за лятна консумация, замразяване, зимно прибиране на реколтата. Ако подредите градината разумно, тогава времето за грижа за растенията ще бъде по-малко и реколтата ще бъде по-голяма.

Избор на място в градината

Най-доброто място се намира в южната, югозападната част на лятната вила. Ще бъде по-добре, ако леглата са осветени от слънцето през по-голямата част от деня. Зеленчуците, които се отглеждат на добре осветено място, съдържат по-малко вредни нитрати, натрупват се повече полезни вещества.

Добре е, ако дърветата, оградата, стената на жилището или икономическото строителство предпазват леглата от преобладаващия вятър. Добра пречка ще бъде оранжерията от поликарбонат, стъкло. Дъждът пада неправилно, всички зеленчуци се нуждаят от влага, за да растат. За да организирате удобна напоителна система, в градината трябва да има източник на вода.

планиране

За да започнете работа е необходимо с рисуване. На лист хартия, за да начертае градински план. Маркирайте върху него специфични области, разположени на слънце, в сянка, частична сянка. Места, където водата може да застине. Правете бележки, където почвата е тежка, глинена, пясъчна.

Полезно е да се определи съставът на почвата и киселинността. Познавайки ги, е по-лесно да се подготви почвата за засаждане. Някои култури като алкална и неутрална среда (цвекло, зеле), други - леко кисели (краставици, моркови, лук).

Помощ!

Реколтата е с 30% по-висока, ако съвместимите зеленчуци са засадени един до друг.

Цялата площ на градината по схемата трябва да бъде разделена на зони. Вземете под внимание земеделските практики на културите, тяхната нужда от светлина, влага, състав на почвата. Всяка зона е разделена на легла. Те са най-добре разположени от север на юг. След това зеленчуците ще получат повече слънчева светлина.

Премии за зониране:

 • Сеитбообращението е по-лесно;
 • по-лесно организиране на поливна система;
 • възможно е да се прокарват пътища с оптимална ширина.

Как да си направим легла

Правоъгълникът е класическа форма на билото. Ширината зависи от културата, дължината е ограничена от размера на градината, броя на семената, разсад. В южните райони на леглата се правят вълни със земята, намалява се изпарението на влагата. На север и в умерен климат, те са издигнати, издигнати огради, използвани от:

 • борда;
 • шисти;
 • тухла;
 • естествен камък

Ранни зеленчуци, краставици и зеленчуци се отглеждат на високи легла. Изработени са по определени правила: височина 0.7 м, широчина 0.9-1.2 м, дължина 4-6 м. Рамката обикновено е изработена от пръти, стените са облицовани с дъски. Силата на звука е запълнена със слоеве:

 1. дървесни отпадъци, клони;
 2. паднали листа;
 3. отпадъци от храни и зеленчуци;
 4. компост, хумус;
 5. градинска почва, смесена с компост (хумус).

Органичните вещества, разлагащи се, отделят топлина, толкова високи, топли легла работят от ранна пролет до късна есен. За отглеждането на разсад от домати, цветята в градината дават място за оранжерия. Отвор 60 cm дълбоко копае през есента. На дъното поставете фина мрежа, тя ще предпази от гризачи.

Паднали листа
ЗАБЕЛЕЖКА!

Торовете са устойчиви, отделят топлина, така че разсадът в оранжерията е топъл, дори и да е около 0 ° C навън.

Рамката е облицована с дъски. Затворете остъклената рамка. Напълнете оранжерията през пролетта. Първият слой е поставен оборски тор с дебелина 30 см, смес от градинска почва, хумус, пясък се излива върху него.

Магданоз, чесън, праз, спанак, магданоз, мента и киселец са засадени в сянката. В светлината се размножават цветовете с полусянка и два вида зеле - карфиол и броколи. Слънчевите места дават домати, тиква, пипер, пъпеш.

Първият е затопляне на пясъчната почва, така че ранозрелите зеленчуци се засаждат на такива легла. Глиновата почва е по-подходяща за късни култури. Той замръзва повече, след като снегът се топи дълго време. Повърхността на хребетите трябва да бъде плоска, така че водата след поливане да не застоява.

Как да организирате поливане

Поливането на зеленчуците отнема много време. Неговата организация трябва да бъде обмислена, когато се маркират хребетите. На площадката трябва да имате голям обем капацитет, дори ако водата се подава през централното водоснабдяване.

Съвет!

По-добре е да се полива краставици, чушки, домати, патладжани с топла, дестилирана вода.

Системата за подаване на вода в леглата може да бъде направена под формата на стационарна водопроводна система, система за капково напояване, използване:

 • подсилени и гофрирани маркучи;
 • полипропиленови тръби;
 • капкова лента.

Място за почивка

Зона за отдих може да бъде отделена от градината с хедж от цъфтящи храсти (hydrangea paniculata, chubushnik, lilac), пергола, обрасла с растителни алпинисти:

 • клематис;
 • глицин;
 • бръшлян;
 • катерещи рози.

На терасата може да се организира удобен кът за сядане. По практически съображения е по-добре да го прикрепите към къщата, можете бързо да приготвяте храна, напитки, възглавници за мебели, одеяла. Всяко място за почивка (беседка, павилион) трябва да бъде с оптимален размер, така че да можете да се движите свободно, да поставите мебели, контейнерни растения.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Планиране на градинатаПланиране на градината

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания