меню

Съвети 22.05.2019

Какви растения могат да бъдат засадени под овощни дървета?

Цветя под дърветата

Какво могат да бъдат засадени под овощни дървета се интересуват от много градинари. Някой просто иска сайтът да изглежда привлекателно, и някой, който всеки сантиметър от земя ползи. Pristvolnuyu част може да бъде украсена декоративно, можете да счупите цветна леха тук, и можете да засадите не само зеленчуци, но дори и плодове.

Градинско легло под дървото

Препоръчително е този въпрос да се разгледа незабавно, докато се засажда самото дърво. Факт е, че много култури имат корени, които са разположени близо до повърхността. Следователно по-нататъшното разхлабване може да ги повреди, да доведе до болест на разсад.

Но ако дървото расте дълго време и е било решено едва сега да заеме прилежащата територия, трябва или да си направите високо легло около него, или първо да подреждате ствола на дърветата, да го почиствате ръчно от плевелите, внимателно да го мулчирате със сено, торф или косена трева.

Леглото в колелото трябва да бъде не повече от 80-90 cm в диаметър. В противен случай ще бъде много неудобно да се грижи за нея. Растенията трябва да бъдат засадени на разстояние 20-25 см от ствола, така че да няма пряк контакт с него.

Важно е.

Ако под плода има цветни лехи, няма да бъде възможно да се пръскат и други третирания с листа с химикали, защото те ще паднат върху растенията, които растат на дъното.

Може да има и трудности с поливането. Дървото се нуждае от много влага, но рядко, а леглото под него често, но малко по малко. Ето защо, за да се напои плода, ще бъде необходимо да се изкопае дупка по периметъра на короната, а растенията, които растат на дъното, трябва редовно да се поливат от лейката с утаена вода.

Какво да засадят

Изборът на растения, които се намират под плодовете, зависи преди всичко от това, което собственикът иска да постигне. Ако задачата е да се създаде само една чиста област, можете да използвате тревната трева или нежно да мулчирате територията на багажника, като я декорирате с декоративни камъни.

Но можете да комбинирате бизнеса с удоволствието.

Пикантни билки

Препоръчва се да се засаждат под дърветата:

 • копър;
 • магданоз;
 • маточина;
 • мента;
 • риган;
 • розмарин;
 • чубрица;
 • маргаритка и др.

Това растения примамват пчели, които ще опрашват плодове, което означава, по този начин, ще бъде възможно не само да се украсяват територията в непосредствена близост до багажника, но и да се увеличи значително добива.

В допълнение, можете да сеете около siderats. Това е горчица, лупина, детелина и някои други. Тези растения имат много мощна коренова система, която прониква дълбоко в земята (около 50-70 см и го разхлабва перфектно).

Оказва се, че действието на системата. От една страна, пчела лети към цвета на растенията, от друга страна, миризмата им отблъсква вредителите, има активно разхлабване на почвата, но в същото време кореновата система на дървото не страда, тъй като може да страда от копаене с лопата. И след косене, siderats може да се разшири около ствола и това ще бъде не само чудесна възможност за мулчиране, но и начин за хранене на хранителни вещества, предимно азот.

факт.

Най-добре е да се използва пелин и кориандър за отблъскване на насекоми вредители, особено като паяк акари, sawflies, ябълка молец, листна въшка и др.

зеленчуци

лук

Под плода може да се счупи растително легло. Най-добре е да растителни лук, чесън и ниско растящи домати. Тези растения не само са добре приспособени към тези условия, но и от дървото ще изплашат вредители, особено листни въшки и трион.

Някои градинари засаждат скуош, тиква, цвекло и дори подставки за краставици под дърветата.

Репички расте добре в сенчесто пространство, което по принцип не се нуждае от слънчева светлина и прегряване. Такива условия на кольраби и броколи са подходящи. Но обичайното бяло зеле, дори ако тя расте, получавате малко малка.

Като цяло, под сянката на коронките, можете да засадите всякакви ниски култури, които нямат мощна коренова система, която би могла да повреди дървото и се нуждаят от сенчесто място.

плодове

Под всяко дърво на сайта можете да отглеждате плодове. Най-непретенциозни са ягодите и ягодите. Те не се нуждаят от слънчева светлина. Основното нещо е, че почвата е получила достатъчно количество хранителни вещества.

Тук е по-добре да не се поставят храсти в квартала. Корените им могат да преминат, което води до болести и по-ниски добиви. Някои летни жители понякога засаждат малини близо до дърветата. Но това ще ограничи достъпа за прибиране на реколтата, а „бодлите“ ще трябва редовно да се режат, а също и да се направи избор в полза на ниско растящите сортове.

цветя

Обхватът на цветовете зависи от дървото, под което планирате да го засадите. Ябълките и черешите се считат за почти универсални съседи. Печеливш избор е невен, невен, настурция. Такива едногодишни не само ще украсят района близо до багажника, но и ще ги дезинфектират от инфекции, гъби и бактерии, привличат голям брой червеи.

Под дърветата можете да имате разнообразие от почвени растения. Те са ниски, имат разнообразие от цветове и форми, създават невероятен "килим". И някои също много красив разцвет.

На бележка

Пикантни билки

Не всички дървета отговарят на тези препоръки. Например, под череша не трябва да засявате домати, ягоди и ягоди, но под нея ще се вкоренят камбани, папрати и лилии от долината.

 1. Под слива и череша се препоръчва да се засаждат само пикантни билки, невен и настурции, иглика и малка луковица.
 2. Под всички овощни дървета не растителни патладжани, пипер и тютюн.
 3. В съседство с ореховата мелиса, лилиите, нарцисите, съжителстват папрати.
 4. С мускари от ябълки, крокуси и нарциси, теменужки, зеленика.
 5. Вечерните иглики, флокса, ягодите, невента и маргаритките се чувстват чудесно под круша.
 6. Под липа и дъб дребнолистни и виолетови, под бреза дива ягода, Волжанка и лилия.

Ако на парцела има бор, не забравяйте да засадят горски ягоди, кокичета, ниско растящи лалета, нарциси, брусници или боровинки.

И опитни градинари съветват да засадят няколко храсти от жълтурчета под всяко дърво, те казват, че това е отлична защита срещу листни въшки и мравки. Опитайте го и вие.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
Цветя под дърветатаЦветя под дърветата

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания