меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 8.07.2018

Доматите страдат от некроза: какво да правя, как да се лекува?

некроза на доматите

Некрозата на стъблата изпреварва доматите по време на образуването и узряването на плода. Заболяването се причинява от бактерията "Pseudomonas corrugata". Учените не са проучили напълно естеството на вредните микроорганизми. Cure растения от болестта е невъзможно, но външния му вид може да се предотврати. Как да запишете доматите от бактериален бич?

Симптоми на заболяването

симптоми на некрозаПървите симптоми на заболяването започват да се проявяват по време на периода на плодност. Некроза се открива на високи домати, които растат в парникови условия. Започва да се разпространява от дъното на растенията. Стъблото е покрито с депресирани некротични образувания от смарагдов цвят. След няколко дни, язвата започва да се пропуква и да се върти.

В основата на стъблото са колонии от бактерии, които запушват съдовата система на домат. Ако направите малък разрез на растението, след известно време бялата слуз ще започне да тече от раната. Поражението на некрозата води до пълно завяхване на доматите. На етапи, болестта се развива, както следва:

 1. Бактериите, чрез рани върху растението или по кореновата система, заразяват доматите.
 2. Ядрото става водно, след което става кафяво. Слузта запълва цялата съдова система на стъблото, в резултат на което започва постепенно да изсъхне.
 3. На дъното на растението се появяват въздушни корени. Първоначално те са боядисани в млечен цвят, а след това кафяви.
 4. Листата започват да губят своята еластичност, цвят. Листовата плоча започва да изсъхва.
 5. По външната страна на стеблото се проследяват кафяви ивици по цялата повърхност.
 6. Плодовете са повлияни от бактерии на последно място. На доматите се образуват нехарактерни вени. Рязането на плодовете, заразените семена се откриват.

Активната фаза на заболяването продължава 2-3 седмици, след което 70% от доматите изсъхват, а останалите продължават да растат, но са много слаби.

Причините за заболяването

храст, засегнат от некрозаРазвитието на некроза при доматите допринася за:

 1. Рязкото понижение на температурата на въздуха през нощта.
 2. Прекомерно азотно торене.
 3. Постоянна висока влажност на въздуха и почвата.
 4. Неспазване на агротехническите мерки за отстраняване на плевели, унищожаване на насекоми, които могат да заразят здрави домати.
 5. Използвайте не санирани градински инструменти, които могат да заразят доматите в процеса на грижа.

 

Важно е!

Основната некроза на доматите остава върху сушени растения до пет месеца. Затова заразените храсти трябва да се извадят от оранжерията и да се изгорят отвън.

 

Мерки за борба с некроза

Спасяването на заразените домати не е възможно. Следователно, остава само да ги унищожи и обеззарази почвата. Можете да третирате замърсената почва в оранжерията:

 1. Лекарството "Fitolavin-300", което е сложен антибиотик в борбата срещу различни вредни бактерии и гъбички. За дезинфекция на почвата, ще трябва да разтворите 20 милилитра течен препарат в десет литра вода. Полученият разтвор се изсипва в лейка, полива зоните на оранжерията, където нарастват заразените храсти. Консумацията на квадратен метър почва е 5 литра.
 2. Разтвор на калиев перманганат. Приготвяне на калиев перманганат: разтварят се 10 грама калиев перманганат в 10 литра вода.Залейте заразените места в оранжерията, така че почвата да бъде напоена с поне 15 сантиметра.

Профилактика на некроза в оранжерията

Като превенция можете да използвате три метода: агротехнически, химически и народни средства.

Агротехнически средства за превенция

 • нормализирано азотно торене в почвата;
 • отглеждането на сортове, устойчиви на некроза: "Red Arrow F1", "Mayeva F1", "Resento F1";
 • засяване на здрави семена;
 • незабавно унищожаване на заразени растения;
 • поддържане на стабилен температурен режим ден и нощ;
 • проветряване на оранжерии през деня;
 • подмяна на горния почвен слой в оранжерии на всеки няколко години.

Превантивни мерки при използване на химикали

 • дезинфекция на почвата след събиране в оранжерии с използване на меден сулфат или други съдържащи мед вещества. Подгответе почвата: премахнете върховете на доматите, мулч, плевели, копайте 10-15 сантиметра дълбоко, разбийте всички големи земни кичури с рейк. Незабавно пригответе дезинфекциращ разтвор: разредете 100 грама меден сулфат в десет литра вода. Култивирайте земята;
 • накисване на семена в разтвор на базата на лекарства, които убиват патогенни бактерии и гъбички. За превръзка използвайте "Baktofit" или "Fitolavin 300". Накисване в разтвор на базата на "Baktofit": разтворете 1 милилитър суспензия в половин литър буркан с вода при стайна температура. Семената се поставят в тензух, връзват и се поставят в сместа за един ден. Подготовка на разтвора на база "Fitolavin 300": разтваря се 1 милилитър от лекарството в половин литър топла вода. Накиснете не повече от 3 часа.
Полезна информация!

Измерва се 1 милилитър течен препарат, лесно се използва конвенционална спринцовка. Един куб е равен на един милилитър.

 • пръскане на зелената маса на доматите. Срещу бактериални заболявания ще помогне на наркотици "Trichodermin". В пет литра вода, за да се разтворят 5 грама от лекарството, пръскайте растенията напълно. Първото пръскане се извършва 20 дни след покълването, а второто - преди цъфтежа.

Народни средства за превенция на некроза

 • накисване на посадъчен материал в сок от алое. Смила 5 клончета от цвете до кашаво състояние. В сместа, добавете 50 милилитра вода, разбъркайте, поставете семената в чантата. Потапяйте посадъчния материал за 24 часа;
 • пръскане на инфузия върху чесън и калиев перманганат. Смелете в блендер или месомелачка 100 грама скилидки чесън, налейте 250 милилитра вода, оставете за 24 часа. Полученият инфузионен филтър се разрежда с 10 литра вода, като се добавя един грам калиев перманганат. Доматите се пръскат няколко пъти. Първият е, когато първите 3-4 листа ще се появят след вписванията. Вторият - преди цъфтежа.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания