меню

Съвети 24.04.2019

Снимайте морковите за 5 дни! Ефективен метод

издънки от моркови

Морковите са популярна растителна култура, която се отглежда в различни региони. Зеленчуците са непретенциозни и да расте лесно. Основното нещо е да се изберат правилните семена и да се подготвят за сеитба, което ще осигури бързо поникване и пълно развитие на кореновата култура. Съществуват няколко метода за сеитбена обработка на материали, от които всеки летен жител ще може да избере най-ефективния и подходящ за себе си.

Избор на семена

Основните характеристики, които влияят върху избора на сорта, са регионализация в агроклиматичните условия на района на отглеждане, предпочитаното време за прибиране на реколтата, предназначението на корените. Ако планирате да отглеждате моркови в средната лента с възможни пролетни мразове и ранно охлаждане през есента, по-добре е да изберете сортове, неизискващи към земята, които са устойчиви на студ с кратък вегетационен период.

Обща класификация на сортовете по падеж:

  1. Рано - след появата на леторастите преди прибирането на реколтата отнема 65-80 дни. Добивът е добър, но корените не са предназначени за дълго съхранение, тъй като качеството е лошо.
  2. Среден сезон - най-добрият избор за региони с тежък климат. Добивът е висок, качеството е добро.
  3. Късно - най-голямото количество захар в корените с дълъг период на зреене - 130-150 дни. Зеленчуците са подходящи за дългосрочно съхранение и транспортиране.
За ваша информация!

Животновъдите отглеждат много хибридни сортове с високо съдържание на захар, добър добив. Те са устойчиви на много болести, но промяната, събрана само от тях, е неподходяща за засаждане.

Подготовка на семена за сеитба

Семената от моркови могат да се засяват на открито и в суха форма. Но след това издънките ще трябва да чакат около 20 дни, което е свързано с високо съдържание на семенен материал от етерични масла. За бързо получаване на разсад семената се подготвят предварително.

Покълване в земята

Сухата семена се изсипва в тъканна торбичка, която 10 дни преди планираната дата на засаждане се поставя на място до дълбочина 15-20 см. В деня на засяването те се отстраняват, изсушават и подуват, поставят се в стандартен модел.

продухване на

Семената се изливат с топла вода (25 ° С), като се осигурява устройство за подаване на кислород, за да се осигури аерация. В това състояние семената се държат 24 часа. След това се увива във влажна кърпа, в която се съхранява за около 5 дни в хладилника на средния рафт. След това семената се сушат до течливост и се засяват.

гранулиране

3-5 дни преди сеитбата семената се покриват с питателна обвивка. За да го създадат, те приготвят смес от торф и хумус (по 1 чаша всяка). В един литър контейнер се налива 10 г семена от моркови, добавят се 50 г от хранителната смес и 30 г течен лопен. Бурканчето се разклаща три пъти и след всяко разклащане изброените компоненти се добавят към семената. Накрая семената се разстилат на хартия и се изсушават.

За ваша информация!

Метод, който отнема доста време. Но опитни производители смятат, че това е едно от най-ефективните.

поглъщам

Пригответе хранителен разтвор, където семената в торбите се потапят за един ден. В края на това време те се отстраняват и се поставят в студено помещение за 5 дни във влажна кърпа за втвърдяване.

Варианти на състава на разтворите в 1 литър вода, загрята до 30 ° C:

  1. 5 ml тор "Гумат".
  2. 5 ml тор "Effecton O".
  3. 30 g дървесна пепел.

Предварителната подготовка на инокулата не само съкращава периода на изчакване за разсад, но също допринася за получаване на обилна реколта от вкусни кореноплодни култури, богати на захар и каротин.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 оценки, средно: 2,67 от 5)
Зарежда се ...
издънки от морковииздънки от моркови

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания