меню

Отглеждане на домати 27.02.2019

Чудесен начин да отглеждате разсад от домати

младок

Самостоятелно изработени резервоари за отглеждане на доматен разсад много популярна сред зеленчукопроизводителите. Това ви позволява да дадете втори живот на вече обслужваните неща и да спестите семейния бюджет. Най-често млякото и обикновените пластмасови торбички отиват в търсене на контейнери.

Какви пакети могат да се използват

За засаждане на домати разсад са доста подходящи обикновени найлонови торбички. За закуска можете да използвате ролкови торбички. Размерът от 10 на 15 см ще бъде достатъчно.

В допълнение, опаковката от различни млечни продукти е перфектна:

 • опаковки от меко мляко, кефир (опаковки с перки, чанта за берта). Изработени са от полиетилен с висока плътност;
 • полутвърда опаковка от млечни продукти (заквасена сметана, кисело мляко, извара). Изработен е от термопласти с различен състав. По-добре запазва формата от предишната версия;
 • картонени кутии от различни видове. Материалът, от който се прави такава опаковка, е издръжлив и лек.

Умелите градинари са се научили да се побират под разсад и големи торби. От тях можете да построите един вид касета за разсад.

Съвет!

Отглеждането на домати в картонени кутии или меки опаковки е много по-удобно, отколкото в пластмасовите бутилки. Кръгли бутилки в напречното сечение не могат да се поставят близо един до друг, което означава, че много ценни сантиметри се губят на светъл прозоречен перваз.

Как да се подготви контейнера и как да се засадят

По-добре е предварително да се подготвят контейнери за мляко, тъй като те се появяват и се освобождават от съдържанието. Първо, трябва да отрежете горната част на торбите, като излезете от основата 11-12 см. След това старателно ги измийте с гъба със сапун или с течност за миене на съдове. Много е важно да не останат продукти в ъглите. По време на съхранение, те могат да гният и гниене. Това е изпълнено с появата на болести на кореновата система на разсад.

Вторият етап на подготовка включва образуването на дренажна система. За изтичане на излишната вода в долната част трябва да направите няколко дупки. Размерът на дупките е важен. Твърде големите дупки ще допринесат за извличането на почвата, а твърде малките няма да могат да изпълняват функциите си. Оптималният размер на дренажните отвори се счита за размер, равен на диаметъра на обикновен молив.

Готовите опаковки трябва да бъдат внимателно изсушени и съхранявани за съхранение до засаждане. Някои градинари преди засаждане провежда допълнително дезинфекциращо лечение домашно опаковане. За да направите това, разредете разтвор на калиев перманганат отново добре измива вътрешната си повърхност. В този случай рисковете от разпространението на патогенни микроорганизми са сведени до минимум.

Този контейнер е подходящ за посев от 1-2 броя във всяка опаковка и за засаждане на вече отгледани кълнове. Преди засаждане, контейнерите трябва да се напълнят с хранителен праймер ⅔. С нарастването на доматите почвата може постепенно да се излива. Когато се използват малки опаковки, трябва да се изсипва в тях 1-2 супени лъжици почва, да се постави разсад и да се навие опаковката в торба. Такива чанти заемат малко място. За удобство те могат да се поставят върху стара тава или тава.

Да се ​​направи касета от голям пакет може да бъде както следва:

 • първото нещо, което трябва да овлажнява почвата и да я напълни в опаковката;
 • удобно е да се постави опаковката с почвата на всеки палет (тава, тава за печене) и да се запечата с скоч, така че почвата да не се разлее;
 • от дъното на торбата трябва да се направят много дупки (игла);
 • от горната страна, трябва да се режат кръстообразните дупки, в които е удобно да се сеят семената.

Когато дойде време за пресаждане на разсад, можете просто да отрежете чантата с ножици.

Съветник на зеленчуци!

При сеитбата директно в индивидуални контейнери е по-безопасно да се поставят две семена в почвата. В бъдеще можете да изберете по-здрав разсад.

Предимства и недостатъци на домашна опаковка

Чанти за мляко и обикновени торби като контейнери за засаждане на разсад имат няколко предимства пред другите контейнери:

 • достъпност;
 • заемат малко място и по този начин спестяват място на перваза на прозореца;
 • улесняват презасаждането в земята (опаковките могат да бъдат просто отрязани, докато кореновата система не е повредена);
 • непрозрачен материал не позволява слънчева светлина на корените;
 • способността лесно да се правят дренажни отвори;
 • голям обем ви позволява да развиете мощна коренова система.

Сред недостатъците някои производители на зеленчуци отбелязват, че корените на растенията могат да се задушат в полиетилена. Всъщност, с разхлабена структура на почвата и правилно организиран дренаж, рисковете от такъв проблем са минимални.

Като експеримент можете да опитате да засадите няколко разсада в нежелани торби за мляко и на собствения си опит, за да оцените икономичен начин. В допълнение, грижите за разсад от домати, растящи в торбички за млечни продукти, не се различават от обичайните.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 4,00 от 5)
Зарежда се ...
младокмладок

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания