меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 27.08.2018

Как да се справим с пъпеши (памук) листни въшки на домати

Листни въшки на домати

Тиквата тютюн засяга много култури, по-специално доматите. Поселвайки се от долната страна на листата, насекомо засмуква всички сокове от младите листа, в резултат на което растението умира.

Веднъж на доматен храст, листната въшка се разпространява бързо в цялата градина, без да дава шанс за оцеляване на млади или зрели домати.

Описание на вредителите

В природата има повече от 3 хиляди вида листни въшки. Тиквата листна въшка (наричана още памук) е мъничко същество с крила (има индивиди и безкрили), с размери 1,5 мм. Той принадлежи към семейството на листните въшки. Латинското име е Aphis gossypii.

Цветът на телето на вредителя може да бъде различен: жълт или зелен с десетки вариации на нюанси. Тялото е овално, издължено. Насекомото има малък хобот, който пронизва листата и изважда от нея хранителни вещества. Визуално, възрастният прилича на оризово зърно. Продуктът от живота на едно насекомо е лепкава захарна субстанция (медена роса), така наречената подложка.

Между другото!

Със сладък аромат, тампонът привлича мравки, които действат като протектори за култури от пъпеши срещу други насекоми. Има случаи, когато листните въшки зимуват в мравуняк. И с пристигането на топлина, гостоприемните домакини пренасят гости до растенията.

Основните характеристики на паразита - лакомия и плодовитост. Това същество може да се нарече всеяден, защото освен доматите, той обича да пирува с пъпеши, дини, краставици и тиквички. Ако времето не се вземат мерки за унищожаване на вредителите, а след това на домати може да даде за лятото до няколко поколения. В размножаването участват само жени.

Зимни места за ларви на листни въшки и женски - безкрили девици - базални листа от многогодишни треви, останки от зеленчукови растения, както и различни защитени места, защитени от студа. Те особено обичат да се натрупват в оранжерии: в топъл климат, те могат да се развиват през зимния период. През пролетта, веднага щом температурата се повиши над 5 градуса по Целзий, се активират насекоми от всички видове: ларвите пълзят до разсадите, а възрастните излитат в търсене на сочна трева. В същото време те полагат стотици яйца на плевели, а ако посадъчните места вече са засадени в оранжерията, полагането се извършва точно в листата на листата.

Активността на вредителя върху доматите е донякъде намалена в средата на лятото, когато става твърде горещо. В допълнение, естествените врагове - големи насекоми и птици - помагат значително да се намали населението му през лятото. В началото на есента се наблюдава нова вълна - с появата на по-удобна температура, листната въшка се връща към доматите, с още по-голямо усърдие започва да поглъща листата. На почвените растения пъпеш може да се развие до началото на замръзване.

Обърнете внимание!

Това е устойчиво на замръзване насекомо, което може да издържа на температури до -10 градуса. Един вредител може да умре при по-ниски температури, както и по време на рязко увеличаване на степента до 30 градуса.

Признаци на листни въшки върху домати

Листни въшки попадат на засаждане на домати по различни начини: чрез плевели, закупени разсад, почва, насекоми. С настъпването на топлина, женските започват да се размножават, образувайки голяма колония.

Диня-полето се намира на долната страна на листата, растящи на млади стъбла, издънки. Симптоми на листни въшки върху домати:

 • усукване, свиване на млада зеленина;
 • лепкаво белезникаво цъфтене се появява върху издънките - отпадъчни продукти от вредителя;
 • доматен храст престава да расте;
 • В градината има много мравки.

Ако погледнете листа, можете да забележите тъмна, заразена маса - това е бързо възпроизвеждаща се листна въшка. Засмуквайки зеленчукови сокове, това нарушава процеса на фотосинтеза в растенията. Но освен това, листната въшка от своя страна отравя растението с токсини. Поради това, растението не може да консумира достатъчно количество азот. Доматите стават слаби и уязвими. Листата, издънките, изсъхват, плодовете стават малки и тромави. Техният вкус се разваля.

лечение

За борба с листните въшки, ако тя е успяла да увеличи семейството си, това е възможно само с помощта на химически инсектициди. В случай на малка популация е възможно да се отървете от вредителя с помощта на биологични препарати или продукти, приготвени на базата на естествени компоненти. Отбелязва се, че много народни средства доста успешно се справят с пъпеш, ако то току-що се появи на градинката на доматите.

Физични методи

Ако листните въшки на листата са малки, то то може да бъде унищожено ръчно, смачкване между листата. Силно засегнатите листа се отстраняват най-добре от храста, изгарят извън градината. Струва си да се премахнат остатъците от плевели, които лежат на земята - в тях се размножават и вредители.

Най-лесният начин е да се поръси доматите с помощта на спринклерно напояване, така че паразитите да бъдат измити с поток от вода. Това обаче не означава, че сте спечелили: спечелена е само една битка, тъй като листната въшка от градината не е изчезнала, а само е на земята. Скоро тя отново атакува домати.

Експертите препоръчват привличане на листни въшки, за да уловят нейните естествени врагове - хищници от насекоми. Както знаете, калинките, златистите очи, паяците, бръмбарите, осите и птиците не са склонни да пробват дузина индивиди едновременно. За да увеличите броя на полезните насекоми на място, можете да използвате сладки примамки, поставяйки хранилки и къщички за птици.

Народни методи

В ранните етапи на инфекцията, за да се справят с листни въшки могат да се правят народни средства. Те са безвредни за растенията и хората, могат да се използват много пъти за сезон. Многобройни разтвори, инфузии, различни бульони се пръскат под храстите на доматите и земята.

Полезни формулировки:

 • разтвор на растително масло (400 грама), настърган сапун (100 грама) и 10 литра вода;
 • инфузия на 500 грама пелин, бял равнец, глухарче, лайка, жълтурчета (всички растения имат неприятен мирис и вкус), 5 литра вода и 100 грама сапун;
 • пепел-сапунен разтвор от една чаша пепел, 200 грама течен сапун (или почистващ препарат за съдове) и кофа с вода;
 • тютюнева инфузия на 500 грама сух прах на литър вряща вода. Концентратът се разрежда с 10 литра вода. Тютюнът може да бъде заменен с шаг;
 • сода смес, състояща се от 100 грама сода, изсипва една кофа с вряща вода;
 • алкохолен разтвор от вода, течен амоняк (2 супени лъжици), 50 милилитра течен сапун;
 • инфузия на чесън и вода;
 • разтвор на литър мляко с добавяне на 10 капки йод;
 • слаб концентрат на оцет, смесен с вода;
 • 100 грама фино нарязан белен лук, разреден в два литра вода, след което се влива през деня. За най-добър ефект, добавете сапун към разтвора;
 • килограм съцветия невен, смесени с вода, оставете да се влеят. Преди обработка сместа се филтрира;
 • 800-900 грама пресни картофени върхове, напоени с вода, добавете горчив пипер. Напръскан 4 часа след приготвянето.
Важно е!

За да оставите полезно решение на листата колкото е възможно по-дълго, трябва винаги да добавяте малко сапун в него.

химични агенти

Химия се препоръчва да се използва, ако броят на вредителите е достигнал глобални размери и други средства не могат да се справят с проблема.

Обърнете внимание!

Химическите инсектициди могат да се използват само преди и след цъфтежа, както и по време на образуването на плодове. 21 дни преди прибиране на реколтата, лечението с отрови трябва да бъде спряно, в противен случай токсините ще влязат в плода. В този случай доматите ще станат опасни за консумация.

Използването на химикали може да бъде вредно за доматите, ако дозата е счупена. Ето защо е важно да следвате инструкциите. Така храстите могат да бъдат третирани със същите карбофос, които обработват земята при изкопаване, но след това дозата ще бъде намалена почти два пъти. За терапевтично пръскане, трябва да вземете само 40 грама лекарство на 10 литра вода. При обработката на растенията е важно да се обърне специално внимание на долната страна на листата - това е мястото, където се натрупват пъпешите.

Най-добри инсектициди:

 1. Commander - системен инсектицид, който се основава на веществото Imidacloprid. Веднъж попаднали в тялото, лекарството причинява срив в нервната система. За да се обработи едно тъкане, разредете 5 ml от лекарството и 10 литра вода.
 2. Actellic е несистемно лекарство, което действа директно върху вредителя. Отравяне на насекомото отвътре. В градината с домати ще се изисква подготовка на работен разтвор от 2 милилитра от лекарството и 1 литър вода.
 3. Карате Зеон е лекарствено средство за контакт с чревна тъкан. Разтворът се приготвя от 1 ml от веществото и 10 литра вода.
 4. Spark - лекарство за интегрирана растителна защита от вредители. За приготвяне на една инсектицидна таблетка се разтваря в 10 литра вода. На 10 квадратни метра ще са достатъчни два литра готово решение.
 5. Fury - лекарството действа върху централната нервна система на насекомото, причинявайки парализа. Готовият разтвор се състои от 1 милилитър Fury и 10 литра вода.

Биологични пестициди

За разлика от химичните агенти, биологичните се създават на базата на живи микроорганизми - гъбички и бактерии, които напълно показват своята ефективност в борбата с вредния животински живот.

Най-популярните инструменти:

 1. Biotlin - лекарството унищожава възрастни и ларви. Разтворът се приготвя от 5 милилитра от веществото, 10 литра вода. Това означава достатъчно за разтоварване на площ от 30 квадратни метра.
 2. Фитовермът е препарат, основан на метаплазмата от гъби, намерени в почвата. Действието на веществото става през стомаха, така че инструментът е ефективен само за възрастни. Изисква 3-4 еднократна обработка. Работният разтвор се приготвя от 10 литра вода и 2 милилитра от лекарството.
 3. Актофит - ефектът на лекарството се основава на блокиране на невромускулния импулс на възрастен индивид. Разтворът се приготвя от 8 милилитра средства и 1 литър вода.

Превантивни мерки

За да се избегне появата на насекоми на домати, като се използват своевременни защитни мерки.

Сезонни превантивни манипулации:

 1. През есента след прибирането на реколтата е необходимо да се почисти старателно земята от растения, в които се крият вредители. Земята трябва да бъде дълбоко изкопана - така че е възможно да се унищожи полагането на яйца в спорове за почвата;
 2. През пролетта, преди засаждането на разсад на леглото, земята трябва да се третира с инсектициди като Malathion (60 грама на кофа вода). Освен това те извършват дезинфекция на рамката, а стените на оранжерията - всички повърхности се измиват с манганов разтвор или се третират със синьо витриол.
 3. Заедно с доматите заедно с посадъчен материал са засадени миризливи растения, които отблъскват насекомите - невен, лупина, глухарче, пелин, копър, целина.
 4. Намереният на сайта мравуняк трябва да бъде преместен извън сайта.
 5. Трябва редовно да проверявате доматените храсти за вредители. Ако се открият лезии, по-добре е да ги извадите от растението.
Между другото!

Тъкани са привлечени от такива растения като калинум, нарустия, космея, бегония, мак, липа, слез. Ето защо, доматите не трябва да се поставят до тези храсти.

заключение

Тиквата листна въшка - най-злобната вредител на доматите. Той причинява сериозни щети на разтоварванията, лишавайки котлера от по-голямата част от културите. Ще бъде трудно да се справим с бързо нарастващото население, но е много по-лесно да унищожим вредителя навреме, отколкото когато многократно умножава колонията си. Борбата с паразита трябва да се извърши по един изчерпателен начин: компетентно селскостопанско инженерство, превенция и редовно пръскане на инсектициди ще спомогнат за спечелването на войната за жътвата.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания