меню

Съвети 21.06.2019

Моите тайни на буен и ароматен копър

Копърът традиционно се счита за култура, която не е твърде взискателна към почвата. Въпреки това, често градинарите, които не са обърнали необходимото внимание на необходимите допълнителни хранения, са разочаровани, като са получили крехки и безвкусни издънки вместо пухкав и ароматен сноп. Ето защо, всеки летен жител трябва да е наясно как да се прилага тор за копър.

Когато копърът се нуждае от превръзка

Тъй като копърът има кратък вегетационен период, препоръчително е да го засадят на култивирани почви, богати на минерали. Подготовка на почвата започва през есента, по време на копаене, въвеждане на органична материя (за предпочитане хумус) в размер на 5 кг на 1 кв. Км. Хумусът прави почвата хлабава и добре аерирана. Когато се засаждат директно, те не дават органични вещества, тъй като това може да влоши вкуса на пикантната трева.

Вар може да развалят външния вид на копър, като му придават червен оттенък, така че не се опитвайте да намалявате киселинността на почвата с нейната помощ.

Преди засаждане почвата се наторява със смес от гранулиран суперфосфат (30 г на 1 кв. М) и калиева сол (20 г на 1 кв. М), като по този начин разсадът получава необходимото количество фосфор и азот. Много е важно да не се прекалява с въвеждането на лекарства, просто като се следва дозировката.

След появата на издънки е необходимо да се въздържат от използването на химически торове, тъй като поради тях в зелено ще се натрупват нитрати и пестициди. В изключителни случаи е позволено да се пръскат издънките не по-късно от 2 седмици след покълването с разтвор на амониев нитрат или карбамид (8 г на 1 кв. М). За тази цел се използва фин спрей, за да не се изгарят листата.

За безопасно хранене на копър, за да дойдат народни средства, които ще бъдат обсъдени по-нататък.

амоняк

Ако стъблата на покълнал копър са леки или жълтеникави, увиснали, това показва липса на хлорофил. В този случай се препоръчва растенията да се хранят с лесно смилаема форма на азот-амонячен разтвор. За това, 1 чаена лъжичка. Амонякът се разтваря в 1 л вода и се напръсква с копър в сухо и спокойно време.

Амонякът не само допринася за растежа и богатия цвят на зеленината, но и помага за борба с насекомите.

пепел

Преди засаждане на семена, не се препоръчва третирането на почвата със суха пепел, в противен случай клоните от копър могат да придобият червеникав оттенък, какъвто е случаят с вар. Въпреки това, някои градинари използват пепел като фосфатно-калиева добавка по време на вегетация, смесвайки чаша зеленчукова пепел с 1 супена лъжица. л. амоняк и разтварянето им в кофа с вода, като се повтаря такова хранене веднъж на всеки 10 дни. Такава добавка ще бъде особено полезна за сортиране на ецване.

Торт от коприва

Копривата бражка е наситена с азотни съединения, органични киселини, фитонциди и витамини К и В1, което я прави изключително полезна за укрепване на зелената маса. Този тор се приготвя в пластмасова или дъбова бъчва (метални бъчви и кофи не могат да се използват поради възможна реакция на окисляване) съгласно следната рецепта:

  1. След като са придобили защитни ръкавици предварително, те счупват младите издънки без семена, разбиват ги и ги хвърлят в контейнера, запълвайки половината от контейнера.
  2. Водата се изсипва в цевта (идеално мека, дъжд) почти до самия връх и се покрива с капак с товар, за да не отлетя.
  3. Ако поставите инфузията на слънце, процесът на ферментация ще се ускори значително. Средно, това отнема 1-2 седмици.
  4. Съдържанието на цевта трябва да се смесва поне 2 пъти седмично.
  5. Можете да се отървете от неприятната миризма на ферментирала коприва, като добавите стрък валериана към цевта.
  6. Готовността на инфузията е показана от неговия тъмен цвят и отсъствието на мехурчета от ферментация.

Брага се използва за поливане 2 пъти месечно за половин кофа на 1 квадрат. m, разредена с вода в съотношение 1:10.

За да може храстите да бъдат правилно оформени, гъсто листа и да се наслаждават на яркия цвят на зеленината, той се нуждае от азот, фосфор и калий. Възможно е да се осигури растение с необходимите вещества, като ги направи под формата на сложни минерални торове преди засаждане, а по-късно, по време на растежа, да се справи с изпитани народни средства.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания