меню

Съвети 21.06.2019

Мъжки и женски храсти от ягоди: тайната на богата реколта

Опитните градинари знаят, че има "мъжки" и "женски" гнезда, и това е полът на храст, който засяга неговото плододаване. Начинаещите трябва да се научат да различават пода, за да получат добри добиви.

Как се размножават ягодите

Правилното засаждане на ягоди и по-нататъшната грижа за леглата влияят върху качеството на бъдещата реколта. Препоръчително е да се засадят младите фиданки на разстояние 20-40 см един от друг, като се поддържа интервал от 60-70 см между редовете.

Растението обикновено се размножава чрез вкореняване на мустаци, които се простират от маточния кошер. Вкореняват се само силните и здрави мустаци, а всички останали се отстраняват. Процеси, подходящи за размножаване, вкоренени в градината, като се спазва интервал от 3-5 cm. След като "децата" ще формират своята коренна система, те могат да бъдат отделени от основния храст.

За да може растението да донесе богата реколта, преди да бъде засадена или размножена, е необходимо да се разделят ягодовите издънки на „женски“ и „мъжки“.

Освен това е необходимо да се идентифицира “етаж” на насажденията годишно, така че леглото да не е обрасло с голям брой “мъжки” индивиди.

За да се отървете от излишъка на "мъжки" обекти, те трябва да бъдат отстранени от градината легла, внимателно усукване от земята. Внимание в този процес играе важна роля, тъй като може да увреди коренищата на храстовата майка и по този начин да го унищожи, След като се отвият ненужните гнезда, е необходимо да се запълни дупката, която се появи с почвата, като се изравнява леглото. По този начин, редовно изтъняване на легла, можете да получите голям брой плодове.

Влиянието на пода на храстите върху размера на културата

Не само живи същества, но и някои растения, включително ягоди, са противоположни полове. И подобно на животинския свят, само женски разсад са способни да дават плод. Ето защо, градинари, които растат плодове, се уверете, че площта нарасна, колкото е възможно храсти, "момичета". Опитните експерти препоръчват засаждане на разсад в съотношение 10: 1, където 1 е храстите „момчета” и 10 „момичета”, тъй като „мъжките” гнезда образуват множество процеси, но върху тях не се образува яйчник. Въпреки това, не си струва да се отървем от тях напълно, тъй като те опрашват женските храсти, допринасяйки за плодните и възпроизводството на растението.

В допълнение, "мъжки" контакти могат да станат "женски", подлежащи на растеж в ограничено пространство. Така, когато слизат на разстояние 10-15 см един от друг и своевременно отстраняват мустаци, те се „препрограмират“ в края на сезона.

Основното нещо е да се използва остър нож или ножица по време на премахването на мустаците, така че да не причинява вреда на растението и да не заразява инфекцията.

Как да се разграничат мъжките и женските храсти и гнезда

Често градинари са изправени пред проблема с лошо плодните на здрави и силно изглеждащи растения с ярка зелена листа. Въпреки това, ягодите се оценяват заради плодовете им, а не заради декоративния им вид, поради което е важно градинарите да могат да определят „етажа“ на търговските обекти. В противен случай едва ли ще опитате вкусното зрънце.

В таблицата можете да видите по какви външни характеристики може да се определи "етажът" на централата:

Характеристика / пол мъжки женски
разсад Голям, пухкав Средна или малка
мустак Силен и дебел тънък
Форма на изходната сърцевина Конус (тесен) с малък диаметър Апартамент с голям радиус
шума Месести, ярки Малки, леко бледи
цветя Големи с голям брой тичинки, след изсъхване не образуват плодови яйчници Средна по големина, след тяхното изсъхване, се образуват яйчниците.

На етапа на цъфтеж е достатъчно лесно да се разбере коя фиданка е „момче“ и коя „момиче“ е просто като гледаш цветята. Но да изберете желаните разсад по-трудно, защото понякога "женски" храсти са доста големи, което усложнява процеса на определяне на "секс".

Отглеждането на ягоди не е лесно. Въпреки това, ако знаете всички нюанси на засаждане и се придържате към правилното съотношение на "женски" и "мъжки" индивиди на леглата, можете да се насладите на вкусни и ароматни плодове всяка година.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания