меню

Съвети 20.06.2019

Киви семена: тайните на отглеждане в страната

За много хора идеята за саморазвиващ се киви изглежда доста странна. В действителност, засаждане и отглеждане на цели лозя с плодове на вашия двор парцел е възможно, но за това трябва да знаете правилата за грижа за растенията.

Подбор и приготвяне на семена

Можете да отглеждате киви от резници и семена. При засаждането на семена е много удобно размножителният материал да се приема дори от закупения плод. Въпреки това, процесът на отглеждане ще бъде много по-дълъг и по-труден, отколкото в варианта с резници.

За да получите семената от плодовете, най-добре е да използвате пинсети. Ако няма наличен инструмент, можете просто да смачкате пулпа във водата - семената ще изплуват на повърхността и просто ще трябва да бъдат събрани. Семената се сгъват в мини-оранжерии, които могат да бъдат направени независимо от пластмасови капаци, парцали и филм.

 

Подготовка и засяване на почвата

Идеалното място за слизане е хълм, на който определено няма да има излишната влага в кореновата система. У дома можете просто да използвате специален грунд. Киви не обича глинеста почва, застояла влага. Също така, земята трябва да бъде достатъчно питателна и наситена с кислород.

При сеитба трябва да се опитате да наблюдавате съотношението най-малко на 1 мъжко растение към 10 женски.

Отглеждане на разсад у дома

За да получите здрави здрави разсад, трябва да спазвате температурния режим в помещението (температурата е по-разрушителна от студа), за да се предотврати прегряване през лятото, тъй като по този начин растението може да се изгори. Възможно е да се отглеждат издънки в обикновени клонки, като се използва субстратът от склада като почва.

Поливането трябва да се извършва не повече от 3 пъти седмично през топлия сезон и не повече от 1 път на 2 седмици по време на зимен сън на растението. Въпреки това е важно да се избягва застояла влага, защото тя е вредна за кивито.

Трансплантация на открито

При разсаждане е важно правилно да копаем дупката. Оптималната дълбочина е стандартен байонет. За да се чувстват комфортно, на дъното на дупката се наливат малки камъни или експандирана глина. Не е необходимо да се уплътнява земята, достатъчно е само да се пускат и напояват фиданките. Като защита срещу паразити и температурни колебания, дървените стърготини се изсипват отгоре и се поставят върху капачки от бутилки или агрофибър. За да се отглеждат лозите в спретнати редове, придърпват се клечки по градинските легла, които водят лозата.

Подстригване и грижа

У дома кивито не е твърде капризно, но когато се отглеждате в отворени легла, трябва да сте много внимателни.

Коренната система на храстите не навлиза дълбоко в земята и е много нежна, поради което изкопаването и подхранването са забранени.

В ранните години, растението ще се нуждае от редовно обилно поливане, защото кивито не обича сушата толкова, колкото застоялата вода.

През първата година на засаждане в земята, фиданките трябва да бъдат нарязани на 3-4 пъпки, от които по-късно ще се появят издънки. Оставете само най-здравите и здрави кълнове и внимателно подстрижете останалото със секатор. По време на второто зимуване ръкавите се нарязват на дължина 2 m.

плодните

Първите плодове на кивито ще започнат не по-рано от 3 години след засаждането. В този случай всяко нарушение на грижата за растенията ще предизвика „забавяне“ във външния вид на плодовете, затова често първите плодове се появяват едва след 10 години.

За получаване на плодове, присъствието на женски и мъжки лози.Подът на растението може да бъде идентифициран по цвят, но те ще се появят поне 3 години по-късно. По този начин е по-изгодно да се засаждат резници (защото подът вече ще бъде известен), но когато се отглеждат от семена, трябва да вземете само количеството и да се надяваме, че сред кълновете ще има растения от двата пола.

Независимо от сорта, киви започват да узряват по-близо до началото на декември. Въпреки това, много хора прекъсват плодовете по-рано (за да имат време да покрият лозята до първата слана) и след това да ги оставят да узреят у дома.

зимуване

Тъй като кивито все още е тропическо растение, е необходимо да се създадат най-безопасни условия за успешно зимуване. Градинарите съветват мулч лози най-малко 10 см височина. След това можете леко да спуснете лозите на земята и да построите за тях един вид колиба (най-доброто от дърво) и да обгърнете цялата структура отгоре с няколко слоя полиетилен. Това ще защити растението от замръзване и сняг. Само най-слабите млади издънки могат да замръзнат, което е напълно некритично. Също така е желателно след първото затопляне постепенно да се разкрие „колибата”, така че лозите да не се събудят преди време.

 

Независимо отглеждате киви на открито е възможно, но ще бъде много по-лесно да го отглеждате у дома. Стабилната температура е много важна за растението, въпреки че много съвременни сортове на този плод не се страхуват от замръзване. Най-важните жизнени фактори за кивито са добрата почва, обилно поливане, компетентна резитба.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания