меню

Съвети 21.06.2019

Най-ефективните методи срещу зарастване на сливи

Слива - доста непретенциозно дърво, плодоносни вкусни и сочни плодове. Плодовете му се използват както пресни, така и за консервиране. Затова почти всеки градинар отглежда това дърво на земята си. Но слива може да се превърне в източник на замърсяване на почвата с процеси на оттока. Появата на сливиците е една от най-често срещаните трудности при отглеждането на сливи, тъй като е изключително трудно да се отстрани.

Защо е толкова трудно да се премахнат обрасли сливи от мястото?

Поразителната маса от любители на овощни дървета, които имат сливи в овощните си градини, рано или късно се сблъскват с проблема за появата на свръхрастения - копър. Начинаещите градинари, чрез неопитност, заемат секатор или лопата и премахват допълнителните издънки. Но коварна слива, сякаш в подигравка, позволява все повече и повече зараста.

Първо, необходимо е да се определи причината за растежа. По правило парчето се появява поради такива събития:

 1. Увреждане на кореновата система на дървото.
 2. Сериозно увреждане на надземните части на централата.
 3. Несъвместимост и запас.

Прорастането на паша на прасе е естествена реакция на дървото към заплаха, идваща от нейната среда. По този начин сливата се опитва да се защити и да продължи да живее в нови издънки. Отърви се от него е много трудно, защото растението хвърля цялата си сила върху леторастите.

Рязането с нож и дори изкопаването на туршия с лопата е неблагодарна работа. Скоро дървото ще позволи повече издънки. В допълнение, след като ножиците останат коноп, който е много лесно да се нарани. Необходимо е да се бори срещу издънки драматично, без да забравяме да се премахне причината за неговото възникване.

Методът на подслоняване на почвата под дърво

Един от най-надеждните начини за справяне с процесите е методът за покриване на горния слой на почвата. Неговата същност се състои в блокиране на достъпа на въздух от повърхността на почвата към издънките.

Подслонът се изготвя, както следва:

 1. Земята около дървото е изчистена от плевелите. Сливи копаят под корена.
 2. В радиус от половин метър от багажника посочете кръг.
 3. В определената линия на почвата се поставя слой от картон и вестници. Всички добре изсипват вода и се стъпчат. Колкото по-сложни са слоевете, толкова по-силен ще бъде подслонът.
 4. Полученият печат е покрит с филм, след това с рубероид.
 5. Накрая се нанася слой от прясна почва.

Често заслонът се засажда с морава трева. Но можете да покажете въображението и да замените тревата с цветна леха, килим от цветни чипове, сложни пътеки и др.

Методът за подстригване на издънки от майчински коренища на дълбочина 40 cm.

Най-ефективен е методът за подрязване на сини сливи от майчиното коренище. Заслужава да се отбележи, че този метод се счита за най-времеемко. Изрязването се извършва, както следва:

 1. По местоположението на издънките изкопали окопа. Дълбочината й трябва да бъде около 40 см, защото на това разстояние от повърхността се намира майчиното коренище, от което произтичат издънки.
 2. Издънките се изрязват направо от главния корен. Много е важно да не се оставя нито едно бягство. Дори от малък пън отново ще се издигне тинята.
 3. Голи части от коренища от сливово покритие с почва.

Опитните градинари се съветват да обработват местата за рязане с антисептик. Пресованият активен въглен или въглен са много подходящи за растенията.

Намаляването на свръхрастения с резач е най-неефективният начин да се отървете от туршия. По-целесъобразно е да се отстранят нежеланите издънки директно от коренището или да се отреже достъпа им до повърхността на почвата с помощта на метода на покритието.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания