меню

Съвети 15.06.2019

Моят експеримент за отглеждане на пилета: колко е изгодно?

Колко изгодно е да се пазят пилетата? Трудно е да се отговори. Да, и мненията са смесени. Някой се възхищава на този бизнес, казвайки, че загубата може да бъде най-минимална, както и времето и изразходваните пари. Да, и такова съдържание е полезно - продуктът е екологичен, можете да печелите добри пари за яйца и месо. Въпреки това, селяните, които знаят от първа ръка какъв е развъждането на птици, разсейват повечето митове. Кой да вярва? Нека трезво преценим ситуацията.

 

Изборът на помещения и разходите за неговото подреждане

Преди да започнете пиле, трябва внимателно да обмислите къде ще ги пазим. И дори да има навес в двора, това не означава, че той ще мине за къщата. Освен ако не се ангажира с подреждането.

Така че, първата точка в цената - подреждането на кокошарника. Може да се наеме, купи, построи. Ако има някаква плевня, тя също ще слезе, но първо трябва да я подготвите, поне за да загреете стените. Ако искате да правите строителство, придържайте се към плана:

  1. Dig 4 трупи в ъглите на бъдещото строителство. Имайте предвид, че височината на Coop трябва да бъде приблизително два метра.
  2. От двете страни на багажника зашийте дъските и покрийте покрива. Идеалният вариант - скатен покрив.
  3. Поставете изолацията между стърготини, дървени стърготини, слама, листа и др. Между дъските, за да не започват мишки, трябва да добавите вар (1 част до 25 части изолация).
  4. За да затопли пода.

Желателно е кокошарката да е с прозорци и източник на изкуствено осветление. В този случай, прозорците трябва да бъдат разположени в южната страна. Трябва да има люк за пилетата, за да могат свободно да излизат навън. Обмислете въпроса за вентилацията, за това можете да подредите прозорец. По задната стена на къщата е построен костур. Поикът и захранващото устройство са поставени на страничните стени.

Гнездата заслужават специално внимание. От може да се направи под формата на рафтове, и е възможно да се използват кутии за тези цели. Сламата със сигурност ще се промъкне в тях.

Колкото повече пилета планирате да имате, толкова повече гнезда ще ви трябват.

Закупуване на слоеве

Можете да си купите както пилета, така и млади пилета, на възраст около 17 седмици. По-добре е да купувате добитък от надеждни доставчици и да не избирате къде е по-евтино - това не е възможността да се спести. Полагането на яйца вече се дава по време на пубертета. Последното зависи от няколко важни условия. Така, половото съзряване на кокошките се влияе от:

  1. Порода. Ако породата е яйце (Hisex бяло, Loman Brown), тогава първите яйца ще бъдат след 4.5 месеца. Месените породи носят яйца шест месеца по-късно, месото - след 8 месеца.
  2. Условия за задържане. Площта на курника трябва да е достатъчна, поне 5 квадратни метра да се изчисляват за 5 глави. Също така, кокошките трябва да се освобождават всеки ден на улицата, а периодът на будност трябва да бъде поне 13 часа.
  3. Хранене. Вие не можете да хранят пилетата само с храна. Зелените, зеленчуците и добавките трябва да присъстват в диетата.

Що се отнася до цената, тя може да варира в зависимост от породата, възрастта и други показатели. Средно, две седмици пиле струва около 100 рубли.

Разходи за храна

Може би това е най-скъпият елемент в бизнес плана. Например, помислете за правилното хранене на домашните пилета, което често се използва от жителите на селските райони. Така дневната дажба се състои от “мокро” и “сухо” хранене.

Първото хранене в размер на 15 пилета - ние готвим нещо като супа от най-евтината риба (цаца, килка, шунки) - около 25 рубли на ден (80-85 рубли / кг.) + Пшенични трици (литър буркан с хълм - т.е. почти 300 g при 13 рубли / kg) + пълнозърнести храни. В същата смес препоръчвам добавяне на зеленчуци, които са във фермата. Е, нека +20 повече рубли / ден.

Вечерен прием - цялото зърно. Около 1 литър гърне с 15 пилета, т.е. 1,5 кг (около 15 рубли кг.)

Нека сега изчислим колко пари на ден отива за изхранване на едно пиле:

(25 (риба) + 20 (зеленчуци) + 3.5 (трици) + 22.5 (зърно) / 15 (пилета) - 3.7 рубли.

Към тази сума си струва да добавим и електричество и някои био-добавки, например креда и витамини. Това означава, че едно пиле е най-малко 4 рубли на ден. Изчислената сума, въз основа на факта, че всички продукти са закупени, не се отглежда. В последния случай сумата може да бъде по-ниска.

 

В преизчисляване на яйца - дузина ще струва около 70-75 рубли. С текущата цена от 120-130 рубли - това е добра икономия.

По този начин, ако коригирате продажбата на яйца, можете да имате постоянен доход. Освен това, можете да спечелите от продажбата на пилешко месо, пилета, както и пилешки тор, който се оценява като отличен тор.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания