меню

Съвети 14.06.2019

Удобен начин за вкореняване на резници във водата без гниене на корените

cherenki v vode

Рязането е един от простите и достъпни методи за вегетативно размножаване, достъпни за всеки градинар. Ако подхождате правилно към процеса, можете да създадете много красиви растения в градината си по този начин. Налице е най-лесният метод за вкореняване на резници във водата, която често се използва от жителите на лятото. Важно е само да знаете какви мерки да предприемете, така че корените да не изгният.

Как да изрежете правилно резниците

Първото правило за успешно размножаване е да се вземат парчета от стъблото с желания размер и от правилното място. Агрономите не препоръчват да се вземат резници от мощни клони на мазнини, по-добре е да се използват незабележими долни издънки за това.

Също така е важно да се спазват следните условия:

  • за растенията е трудно да се уловят, за да вземат материал от по-младите „родители“;
  • от 1-2 годишни дървета, дори една круша с ябълково дърво може да се корени, което обикновено е трудно да се дадат корени;
  • направете горния разрез точно под бъбрека, без пънчето;
  • по-ниски за 3-4 см;
  • оставете само 1 лист.
cherenki-vinograda

Придържайки се към такива правила, можете да подготвите добър материал за последващо вкореняване.

Важно е!

Колкото по-нисък е клонът, от който се взема сегментът, толкова по-големи са шансовете за успех.

Как да изкорени

В буркана е по-добре да се вземе тъмно или просто не е прозрачно, така че корените ще бъдат по-добре да се роди. Ако един сегмент без едно листо - поставете на тъмно място, ако има поне един лист, останал на светлината.

Нивото на водата е вторият важен етап. Трябва да се разбере, че корените се образуват на самата граница на вода и въздух, затова не се препоръчва да ги наводнявате щедро. Ако има много течност - корените могат да изгният. Друг важен момент: не променяйте водата, а само добавете прясна, стайна температура. За да подобрите процеса, извършвайте периодична аерация.

Много растения, според опитни градинари, се размножават по-добре в латентен период. Например, през февруари, отсече клоните на морски зърнастец, пуснати във водата, придържайки се към принципите, описани по-горе, и след няколко седмици тя ще има корени.

Важно е!

Не прекалявайте с посадъчен материал, защото твърде дългите корени не могат да се установят в градината на ново място.

Все още има добър начин размножаване чрез резници с използване на пяна и активен въглен. За да направите това: в подходящ контейнер, изсипете в топла дестилирана вода, добавете 1-2 таблетки въглища (предварително смачкани).

Нарежете кръг около диаметъра на блюдото от пенопласт, направете дупка в него, поставете подготвеното парче от клона и го поставете върху контейнера с вода. Така че сегментът винаги ще бъде на повърхността, под желаното ниво няма да падне, а въглищата ще предотвратят гниенето. Необходимо е само периодично да се допълва изпарителната течност и да се изчаква за вкореняване.

sposob-ukoreneniya-cherenkov-V-Vode

Материалът може да бъде приготвен от есента, поставен в торба с дупки в студа, може да се залепи в картоф без пъпки и да се съхранява до желаното време. Ако всичко е направено по-горе в представения начин, като се вземат предвид всички нюанси, резниците за вкореняване никога няма да изгният, да даде добри корени и ще се хареса на растежа след засаждане на открито.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 оценки, средно: 4,00 от 5)
Зарежда се ...
cherenki v vodecherenki v vode

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания