меню

Отглеждане на домати 26.04.2019

Тайните на силните стволове на разсад от домати

стволове Разсад

Доматите от градината са по-ароматни и нежни. Но за да получите добра реколта от големи и вкусни плодове, трябва да засадят силни разсад. В голям асортимент от посадъчен материал се предлага на пазара, но често желаните разсад са тънки и продълговати. Най-добрият вариант е да се отглеждат разсад у дома, особено след като е лесно да се направи това, като се знае как и кога да се полива, при какви температури и осветление да се съдържа, в каква почва да се сеят семената.

Причини за издърпване на разсад

Доматът е популярен зеленчук от семейството на Solanaceae. Днес животновъдите отглеждат много хибриди, чиито семена могат да бъдат засяти на открито. Въпреки това, дори при избора на такъв сорт, този метод е приемлив само за топлите райони с мек климат. Основният начин за отглеждане на домати е чрез разсад. Последните, за начинаещи, често се изтеглят, което се отразява негативно на бъдещата реколта.

Основните причини за разтягане

  • липса на осветление - фотосинтезата е отговорна за нормалното развитие на растенията, а когато има недостиг на слънчева светлина, процесът е по-бавен;
  • нарушаване на температурния режим - след появата на издънки, колоната с живак трябва да падне под знака 16 ° C, което не винаги е възможно в жилищни условия;
  • неправилно подбрана почва - разсад се начертават върху лоши и тежки почви.

Условия за отглеждане на силни разсад и грижи

За богата реколта от вкусни и биологични зеленчуци трябва да се засадят здрави и здрави разсад. Най-добре е да го изгонят вкъщи: това гарантира добро вкореняване на посадъчния материал, както и неговото съответствие с сорта.

семена

Придобиване на семена в градински магазини. Сортовете трябва да бъдат зонирани в агроклиматичната зона, където се планира отглеждането. На опаковката те разглеждат времето за производство, за да осигурят кълняемост на семената, както и продължителността на вегетационния период. По-опитните производители избират няколко сорта наведнъж, за да продължат да избират онова, което харесват, и сами да вземат семената.

почва

Подгответе субстрата преди сеитба в продължение на 7-10 дни, като смесите торф, хумус, компост и глинеста почва в съотношение 1: 1: 1: ½. За да се повиши плодородието на почвата, към нея се добавят 5 грама суперфосфат и калиев сулфат, който трябва да бъде калциниран във фурната или разтворен с разтвор на манган за дезинфекция, в противен случай патогенните организми могат да разрушат целия разсад.

За ваша информация!

За да може посадъчният материал бързо да се корени в леглата, задължително към субстрата се добавя предварително обеззаразена градинска почва.

осветление

Кутия с разсад, разположени близо до прозорците на юг. Ако те липсват, трябва да се използват допълнителни източници на светлина. Алтернативно, можете да сеете семена по такъв начин, че разсадът да не се сгъсти - растенията няма да се конкурират в "борбата" за светлина.

температура

Веднага след засяването, контейнерът се поставя в топло помещение с температура 22-24 ° С. Веднага щом се появят първите издънки, контейнерът се премества в хладно помещение с температура 12-16 ° С, където се съхранява около седмица. След определен период от време кутията се връща. Това е важно условие, което няма да позволи разсадът да се разтегне.

поливане

Първо, овлажнете разсад с спрей. Когато стане по-силна, можете да използвате лейка за цветя на закрито. Поливането се извършва само след като горният слой изсъхне, за да се предотврати претоварването с влага. Водата трябва да бъде отделена и топла, в противен случай може да започне развитието на гъбични заболявания.

фехтовка

Процедурата се извършва след развитието на една двойка истински листа - 16-18 дни след появата на леторастите. Предварителните разсад се поливат и с помощта на чаена лъжичка се изважда един разсад, засажда се в отделни саксии или по-голяма кутия по схема 6 х 6 см. Преди това корените се съкращават с.

Топ дресинг

За да се отглеждат силни разсад, е необходимо да се извършат три превръзки (при условие, че сеитбата се извършва в плодороден субстрат):

  1. След бране, за бързо вкореняване на засаждането се излива с разтвор от 10 л вода, 12 г амониев нитрат, 40 г суперфосфат и 10 г калиев сулфат.
  2. След 10 дни, втората превръзка се извършва с помощта на комплексен минерален тор - нитроамофоски.
  3. 8 дни преди слизане на леглата, разсадите се хранят за трети път, като се използва състав, почти подобен на този при първото хранене, с увеличаване на количеството калиев сулфат до 60 g.

След като правилно са направили земята, като са осигурени всички условия за оптимален растеж, е лесно да се отглеждат силни разсад. Основното нещо е да се проучат в детайли всички нюанси на принуждаването на разсад и необходимостта да се отиде след тях на пазара няма да възникне.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
стволове Разсадстволове Разсад

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания