меню

Съвети 23.06.2019

Най-ефективните начини за бързо покълване на резници във вода

За да се ускори вкореняването, резниците не трябва да използват стимуланти за растеж на базата на химически препарати. Има естествени средства, които стимулират растежа на корените, както и химикалите.

Вода от върба

Един от най-старите методи за вкореняване на резници е използването на върбовата вода. За да го получите, трябва да поставите 4-5 върбови пръчки (обработени с алкохол) с диаметър до 6 мм в обикновена чешмяна вода и изчакайте, докато на тях се образуват корените (около 14-15 дни). Те могат да бъдат засадени в градината, а течността може да се използва за вкореняване на резници от грозде или процеси на плодови храсти и дървета.

Същността на тази техника е, че върбата е източник на салицилова киселина. Той е естествен антикоагулант и предотвратява развитието на стрес хормон в стъблото, което се освобождава по време на рязане на клона. Затова процесът на вкореняване започва бързо във върбовата вода. Това решение също допринася за имунитета на бъдещото растение.

мая

Преди да поставите пръчките на кълняемост, те трябва да се съхраняват в разтвор на дрожди за 24 часа - 200 г обикновена мая за печене на 2 литра вода. Тази течност съдържа витамини В, азот и калий, които допринасят за развитието на мощни коренища.

След накисване на пръчиците в дрождна смес, те могат да бъдат поставени незабавно в плодородни субстрати или в чиста вода за отглеждане.

Разтворът на дрождите може да се използва и за хранене на засадени градински разсад или разсад на градински култури.

Алое вера

Най-ефективният и лесен стимулатор на растежа е екстракт от алое лист. Сокът от домашното растение активира клетъчното деление и регенерира тъканите. Алоето също укрепва имунната система на растението и я подхранва с полезни съставки. За да приготвите естествен стимулант, трябва да отрежете няколко листа алое в основата (над 3 години) и да изплакнете добре. Подсушете с кърпа или хартиена кърпа и изрежете цялата ножица с нож. Чрез марля от желеобразната субстанция изстискайте сока. За 200 мл вода трябва да се използват 5-7 капки сок. Фрагменти от резници трябва да се спуснат в получената течност и да се поддържат до поникване на корените върху тях.

мед

Медът заедно с водата от върбови клонки и алое е естествен ефективен стимулант.

Този метод е лесен за приготвяне на разтвор - 1 ч. Л. всеки мед разрежда 1500 мл топла вода. Потопете фрагментите от клонките в течността в продължение на 12 часа, а след инфузия посадъчният материал може да бъде поставен в обикновена вода или засаден в хранителен субстрат. Разтворът от мед има следните свойства:

  • антимикробни и имуностимулиращи;
  • имуномодулаторни и антисептични.

Медният разтвор облекчава стреса и подхранва растението по време на присаждането.

Картофени клубени

Тази техника се използва дори и при растения със слаби резници. Същността на метода се крие във факта, че е необходимо да се вземат само най-големите и най-здравословни картофи и да се изрязват дупки в тях на мястото на очите. В подготвените грудки трябва да вмъкнете резници и да ги погребат в плодородна почва. Покрийте земята със стъклен съд или го поставете на мястото за приземяване на дъгата, върху която да се разтегне пластмасовото фолио. В оранжерийната среда с редовно поливане на фрагменти от засадени растения се образуват доста бързо корени.

Закъпено в стъблото на клубените получава от картофите витамини и минерали, нишесте, което е много необходимо време присаждане.

Можете да използвате и друг метод, където картофите действат като концентрат за нарязани на есента резени. Поставете резниците в клубените, увийте ги в хартия и ги поставете на хладно място (хладилник) до пролетта, след това извадете хартията и се приземете в земята под филмовия капак.

Изрезките в естествените стимуланти осигуряват бърз растеж на кореновата система, а също и засилват имунитета на бъдещото растение. Тези методи са тествани във времето и дават отлични резултати.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания