меню

Съвети 23.06.2019

Корените на орхидеите във въздуха: какво е това и може ли да се отреже?

Орхидеите се появяват в продажба сравнително наскоро и не всички производители на цветя успяват да се справят с грижите си, въпреки че повечето от грешките са свързани по някакъв начин с кореновата система.

Защо орхидеите имат твърде много въздушни корени?

Корените, които са в саксията, трябва да имат плътна структура, без гниене и сбръчкани кухини. Освен това, техният богат зелен цвят показва неотдавнашно поливане, докато белезникавият оттенък показва, че орхидеята не е била напоена с вода дълго време.

Що се отнася до въздушните процеси, единствената им разлика е, че те се намират в самия връх на цветето, без да се спускат в земята. Тези корени са покрити с беламени - гъста зелена маса, която играе ролята на вид гъба, абсорбираща влагата от водата и въздуха.

Голям брой корени от орхидеи може да покаже, че цветето е в твърде влажна среда, която по принцип е доста добра за нейното развитие. Но понякога появата на такива корени показва препълване на гърнето и гниеща коренова система, като растението се опитва да компенсира неадекватното функциониране, като го актуализира.

В допълнение, орхидеята може да се утвърди, дори ако тя е постоянно в помещение с прекалено сух въздух, или ако има често изсушаване на почвата.

Причините могат да бъдат и липсата на осветление или твърде плътна подложка в саксията.

Какво означава, ако корените изсъхнат?

Ако корените на орхидеи се изсушават в саксия, постепенно губят тургора и се изпразват, тогава преди всичко е необходимо да се коригира поливането на растението. Обикновено продължителното накисване на цвете във вода на всеки 7-10 дни променя ситуацията.

Не е възможно да се направи това с въздушни корени, защото е невъзможно да ги потапяме. Някои любовници използват редовно пръскане, без да знаят, че такава мярка е доста опасна, защото ако водата попадне в изхода на фаленопсиса, рискът от загниване на кореновата яка се увеличава.

Съдържанието на орхидеите в добре проветриво помещение или на открито ще помогне да се промени всичко, в което те ще имат време да изсъхнат напълно след пръскане или душ. Ако това не е възможно, тогава ще трябва да закупите овлажнител и сфагнум мъх, който се поставя на върха на дървесната почва на цветето и редовно се разсипва по ръба, като осигурява най-ценната влага във въздуха.

Кога трябва да режа

Подрязването на здрава коренова система е абсолютно противопоказано и въздушните процеси в това отношение не са изключение от правилото. Нещо повече, колкото повече са тези корени растението, толкова по-голям е шансът за неговата успешна реанимация в случай на гниене в коренището или в синусите.

Въпреки това, има ситуации, при които е необходимо подстригване на корените, и преди всичко става въпрос за премахване на сухи и развалени сегменти. Обикновено, при такива процеси, самият веламен лесно се отстранява от основата на тел, така че по-нататъшното му пребиваване върху корените е нежелателно.

Самата основа също не е ценна, тъй като губи способността си да абсорбира влагата без веламена.Това означава, че корените трябва да се режат с тези жици, оставяйки само здрава тъкан.

Но напротив, не си струва да се отървем от зачервените, но да запазим тяхната цялост и плътност на корените, тъй като има взаимодействие на твърда вода и кислород.

Правилно подрязване

За да бъде подрязването на сухи и разлагащи се корени възможно най-безболезнено, се препоръчва да се следват няколко прости препоръки. Става дума за следните действия:

  1. На първо място, растението се проверява, по време на което се идентифицират корените, които трябва да се подрязват.
  2. Следващият етап включва подстригване до здрава тъкан, ако има такава, или с малко вдлъбнатина от врата, което ще изисква остри ножици или градински ножици.
  3. Местата с резени трябва да бъдат санирани, особено ако върху тях има жива тъкан. За тези цели обикновено се използват естествени антисептици като натрошен активен въглен или смлян канела.

В допълнение, третираното растение трябва да изсъхне добре, така че ще трябва да изоставите поливането си през следващите дни.

За да се избегне появата на гниене на корените, е необходимо да се регулира влажността в помещението. Наред с другите неща, трябва да избягвате измръзване, след което корените се оцветяват и бързо умират. Ако те, напротив, изсъхнат, можете да сложите пота с цвете върху мократа глина, като по този начин увеличите нивото на влагата около растението.

Предотвратяване появата на нови въздушни корени

Много е просто да се предотврати прекомерното появяване на въздушни корени в орхидея. За това трябва да изпълните следните действия:

  • коригира напоителната система, като не позволява нито преливане, нито изсушаване на почвата;
  • добавяне на осветление;
  • пресадете растението в по-просторна саксия;
  • разхлабете свалената почва.

Не се страхувайте да купите фаленопсис, като се има предвид грижата за него сложна наука. Правилното поливане, отхвърлянето на цветни саксии в полза на прозрачни пластмасови саксии, които насърчават фотосинтезата на корена, със сигурност ще си свършат работата и растението многократно ще зарадва собствениците си с буйни цъфтежи.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания