меню

Отглеждане на домати 13.03.2019

Засаждане дни през март 2019 г. за домати

домати

Отглеждане на домати разсад изисква търпение и значителни знания. От една страна, младите растения бързо се изтеглят, стават крехки и крехки, ако са засадени твърде рано. От друга страна, късното слизане не допринася за получаване на големи храсти преди периода на прехвърляне. Изборът на време за засаждане на домати през март 2019 г. си струва да се изясни благоприятни дни според лунния календар, сравнете с агротехническите норми и планирайте сеитбата.

Благоприятни дни

Изборът на подходящи дни за работа с доматени семена ще бъде лесен, ако се съсредоточите върху основните правила. Тъй като количеството на реколтата ще се определя от активното развитие на самия храст, цветни стъбла над земята, и в по-малка степен от силата на корените, това означава, че е важно да се извършва работа, когато Луната расте. Единственото изключение са високите сортове, които са по-лесни за презасаждане, когато са под средния размер и имат дебел ствол. В същото време благоприятни дни за засаждане на различни видове домати могат да се появят в периоди, когато следните зодиакални знаци са особено влиятелни:

  • Козирог;
  • риба;
  • Телец;
  • Рак.

Ще бъде трудно да се получат бързи и силни издънки, ако бъдат засети в дните на Дева, Овен или Близнаци. В изключителни случаи това е допустимо, но е необходимо особено внимателно да се третират не само почвите, но и инструментите, за да се намали рискът от инфекция. Забраненият ден ще падне на новолуние, пълнолуние. През март 2019 г. няма да има затъмнения, което увеличава възможностите за планиране на операциите по разтоварване.

Съвет!

Броят на лунните дни в календара също има своята стойност. Влиянието на фазите и знаците на зодиака обаче е много по-силно.

Най-подходящите дни за засаждане на домати през март 2019 г. ще паднат в средата на месеца. 10, 11, 12 числа - най-доброто време за разтоварване на ранни видове, които първо трябва да бъдат прехвърлени на открито. Ако има оранжерии или оранжерии, по това време можете да засадите всички сортове и хибриди. В бъдеще те ще имат време да натрупат сила, преди да угасят на открито, а реколтата ще бъде дадена много по-рано. 15 и 16 от месеца са подходящи и за работа с посадъчен материал. За сортове, които са силно изтеглени, и доматите, които само сезон през есента, края на месеца е по-подходящ. От 23 до 25 дни Луната ще допринесе за бързото нарастване на всички семена, както и за укрепване на кореновата система.

Началото на месеца се различава през настоящата година от пълната липса на благоприятни дни. По време на тези периоди угасващата луна няма да позволи формирането на силни корени, а семената, дори и при най-малките дефекти, е малко вероятно да пробият почвата. Тази ситуация ще продължи до 8 март. Но следващите няколко дни са силно повлияни от новолунието. Доматите, засадени по това време, ще бъдат твърде чувствителни към различни болести, бактерии и гъбички.

Полезни съвети

Благоприятните дни за засаждане на домати през март текущата 2019 г. имат някои особености, които трябва да бъдат взети под внимание. От 10 до 12 дни луната ще премине зодиакалните сегменти на Телека. Ето защо, разсадът ще бъде доволен от тяхното изобилие, дори ако семената не са с много високо качество. Но през този период всички растения ще се нуждаят от минерална превръзка и активно поливане. Затова не пренебрегвайте тези процедури.Почвата за домати може да бъде предварително смесена с хранителни вещества и след това да се извърши първото хранене със специални състави, за да се стимулира образуването на корени. Голямо количество влага няма да се превърне в проблем, ако се излее достатъчно количество дренаж в кутиите в долната част. По-добре е допълнително да се покрият всички култури с филм, така че върху него да се събира кондензат. Необходимо е дори в помещения с висока температура и влажност.

Съвет!

Важно е да се гарантира, че директната слънчева светлина не пада върху филма. Само разбити зеленини могат да получат сериозни изгаряния.

15 и 16 март ще се проведе под знака на Рак. Този период се нарича също и времеви лист. Ето защо, по-добре е да се засадят семена от домати с буйни зелени, високи стволове. Такива растения ще растат особено активно през първите седмици, ако са засети навреме. В същото време е необходимо да се работи с младите корени с особено внимание през този период и да се наруши възможно най-малко земята. Няма нужда да се разхлабва или оплоди. Всички химикали, дори и за ускоряване на разсад, са забранени за използване по това време. Можете да постигнете само обратния ефект: смъртта на по-голямата част от посадъчния материал.

Краят на месеца, а именно 23, 24 и 25 дни, ще бъде повлиян от Скорпион и Стрелец. Луната намалява, но това е добро време за засаждане на домати. Те няма да бъдат твърде много ангажирани, въпреки че могат да се повишат малко по-късно от определеното време. Това е особено удобно да се засадят домати по това време за тези, които ще трябва да прехвърлят разсад към почвата по-близо до средата на юни. В студените райони, в райони с рисково земеделие, дори в началото на лятото, не винаги се установява стабилна висока температура. Ето защо, засаждане на семена по-близо до март ще се отървете от многобройни снимки и притискане. Ако се забележи, че даден сорт често произвежда цветя в кутии, също е по-добре да отложи засаждането до края на март. В този случай няма да има риск от повреждане на дръжките по време на трансплантацията.

Плюсове и минуси на ранното слизане

Засаждането на домати върху разсад през март има своите предимства и недостатъци. Най- 2019 е достатъчно благоприятни дни точно този месец. Тъй като по-ранните и по-малко капризни култури трябва да бъдат обработени в края на февруари или април, времето за планиране не е достатъчно. Това е сериозен проблем за градинарите с големи планове: след няколко благоприятни дни трябва да свършите твърде много работа. Но през март ще има достатъчно време за внимателна и безпрепятствена обработка на семена.

Този месец се характеризира с удължаване на дневните часове. Ако се приземи в Дни на листа, първият зелен цвят ще се появи скоро над повърхността. И тя ще се нуждае от много слънчева светлина. Изкуствени лъчи, специални лампи не могат напълно да заменят естествените източници на осветление. Следователно, краят на март е особено добър за поникване на домати.

Трябва обаче да се има предвид, че лунният календар за март не е твърде благоприятен за късните сортове. Техният вегетационен период е много по-дълъг, така че не винаги е удобно да се планира засаждането. Началото на месеца и неговата среда ще бъдат неблагоприятни за такава култура, което усложнява задачата. Въпреки това, растенията могат да бъдат подсилени по други начини, например чрез своевременно втвърдяване и засаждане в оранжерии или оранжерии. В същото време, компактните храсти ще бъдат по-малко травмирани, когато бъдат пренесени на земята, ако засетите семената през март и предотвратите разтягането на разсад.

В първия месец на пролетта има много благоприятни дни за планиране на засаждането на различни сортове домати. Тъй като нарастващата луна и намаляващата, ще допринесе за формирането на силни храсти, като се има предвид влиянието на знаците на зодиака.В първите дни на месеца любителите на домати ще могат да се отпуснат, а през втората половина ще могат активно да засаждат.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 оценки, средно: 4,67 от 5)
Зарежда се ...
доматидомати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания