меню

Препарати и торове 11.03.2019

Топ 5 превръзки за пълни домати разсад

младок

В началото на вегетацията, разсадът на домати получава всички необходими хранителни вещества от субстрата. Ако почвата съдържа малко микроелементи и витамини за ембриона, се появяват слаби издънки. Краката са тънки, листата са малки, петнисти или усукани нагоре и надолу. За да се предотвратят такива дефекти, тор трябва да се добави към земната смес. За това можете да използвате сложни химически препарати или прости народни средства.

причини

Плътността и дебелината на основния ствол на разсада домати също се влияят от липсата или излишното осветление. Този проблем не е трудно да се определи. Трябва да преместите контейнера с разсад на по-подходящо място.

Ще бъде по-трудно да се разбере какво липсва в почвата. Ако почвата се закупи в магазина, списъкът на всички вещества и микроелементи, които са включени в него, е посочен върху опаковката. Но ако земята е била взета в собствената си градина, е почти невъзможно да се определи нейният състав.

В състава на градинската земя има малко хранителни вещества, които са необходими за отглеждането на разсад от домати. Преди сеитба, тя трябва да се обогати.

условия

Обогатената земя подхранва семената на доматите преди пика. Храни ги в този период не трябва да бъде. При засаждане на разсад нови торове също се оплождат. Трябва да се има предвид, че съдържащите азот вещества активно влияят върху растежа на листата и стъблата, но забавят развитието на кореновата система. Използвайте смеси, които съдържат еднакво количество минерални добавки: азот, фосфор и калий.

По-нататъшното торене се извършва не по-рано от 2 седмици след подноса. В зависимост от скоростта на растеж на разсад, интервалите между торовете се увеличават или намаляват. Условията на торове могат да варират от 2-3 пъти седмично до 2 пъти месечно.

Внимание!

При интензивен растеж на зелената маса, дозата на азотните добавки се намалява. По това време е по-добре да се използват средства, които активират развитието на корените.

Народни средства

Практическият опит на градинарите убеждава, че е възможно да се отглеждат разсад от домати със силен и дебел крак, използвайки дълго изпитани методи. В началния етап на вегетационния сезон това ще е достатъчно.

Инфузия на лук:

  • 80-100 g люспи (2 шепи) се поставят в литър контейнер;
  • излива вода (температура до + 70-80 ° C);
  • настояват 24 часа, филтрират;
  • поливане на разсад в корена 1-2 пъти седмично.

Качулки за пепел:

  • 1 чаша дървесна пепел изсипва 8 литра топла вода;
  • инкубира се за 24 часа, филтрува се;
  • Инфузията се добавя към вода за напояване при концентрация 1: 2 (за разсад).

Пепел може да поръси земята около корените на растението. С всяко поливане постепенно ще се хранят разсад. В ствола на разсад ще стане по-силен и клякам, листата вече няма да се къдря и пожълтяват.

На възраст от 2 месеца, разсадът ще изисква по-ефективни средства. Необходимо е да се започне хранене с биологични или химически добавки.

Биохимични препарати

Анализът на състава на почвата се извършва в специални лаборатории.За градинарите е доста трудно и скъпо. Ще бъде по-лесно да се купуват продукти на склад, които съдържат повечето от микроелементите, необходими на растенията. Тези вещества ще подхранват разсад и ще компенсират липсата на точно тези елементи, които им липсват.

Трите основни вещества, които влияят върху растежа на силните разсад с дебел ствол, са азот, фосфор и калий. Магнезий, калций и манган допринасят за усвояването на основните елементи, подобряват метаболизма и регулират натрупването на вода в растителните клетки. Желязо, бор, мед и цинк също влияят положително на растежа на доматите.

  1. Пилешки отпадъци. Пелети в торби. 1 супена лъжица. разтворете лъжица в 1 литър вода, оставете за един ден, разредете сместа, получена в 10 литра. Вода на разсад 1-3 пъти седмично.
  2. NPK. Зърнесто вещество в опаковката. На десетлитрова кофа вземете 20-30 g, разбъркайте, докато се разтвори. Вода под корена след влага на почвата. За разсад на домати ще бъде достатъчно веднъж на всеки 3-4 дни.
  3. "Крепост". Прахообразен агент. Укрепва растежа на корените, листата и стъблата. След 2-3 седмици след нанасянето, главното стъбло на разсадът става по-плътно, листата стават интензивен зелен цвят без пожълтяване.
Внимание!

Начини на използване на химикали са посочени на опаковката. Не превишавайте броя и концентрацията на разтворите.

По-нататъшното развитие на цялото растение зависи от силата на ствола на доматите. На дебела еластична дръжка големи и вкусни плодове ще узреят. Доматите няма да паднат на земята. За тях не е трудно да се грижат за: поливане, разхлабване на почвата, отстраняване на плевелите. Залогът за отличен добив - своевременно и ранно хранене на растението с необходимите хранителни вещества.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
младокмладок

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания