меню

Съвети 10.03.2019

Как правилно и бързо да почиствате маслото

жълт манатарки

При почистване маслото има свои собствени характеристики. Например, при дълъг престой на гъби във водата, те се влошават. Освен това, маслената капачка има лепкава глава, а в въпроса дали трябва да се почисти и как да се направи, има спорове. Методите за почистване варират в зависимост от методите за по-нататъшно приготвяне на плода. Младите и старите масла се третират по различен начин.

Трябва ли да накисна маслото преди почистване

Смята се, че преди почистване маслото трябва да бъде напоено. Но, в действителност, това действие ще донесе повече проблеми, отколкото ползи, защото, за разлика от други видове, глиганите не изискват накисване преди тази процедура.

Обърнете внимание!

С дълъг престой във водата, гъбите абсорбират влагата, стават слизести, което може да усложни процеса на почистване, да разкъса нервите и дори да доведе до леки наранявания.

При продължително накисване този вид гъбички могат да станат неизползваеми. Затова си струва да си припомним: маслото не трябва да се накисва преди почистване. Ако все пак е необходимо да се отстранят червеи или други замърсители от тялото на гъбите, те трябва да се изсушат в гевгир или да се поставят върху кърпа.

Попийте го най-добре в разтвор на сол, който трае буквално за две или три минути. Също така категорично не трябва да се накисва плодовете преди сушене, просто достатъчно, за да премахнете игли, листа, трева - всичко, което може да залепне в гората.

Какво става, ако не извадите филма от капачката

И на тази тема има дискусия, но в действителност, премахване на филма не е необходимо. Въпросът трябва да бъде решен въз основа на лични вкусове, тъй като варени или пържени гъби с ненамазан горен филм могат да бъдат много горчиви и да развалят вкуса на ястието. Но плодовете, приготвени по същия начин, от които са премахнали "кожата" - по-нежна, не горчива.

Като цяло, в някои случаи, филмът е по-лесно да се отстрани, отколкото да се премахнат всички замърсявания. Ето защо все още е желателно да се премахне горния слой от капачката, но това зависи пряко от метода на приготвяне:

 1. Ако сушите или маринованите масла, това не е необходимо, но мръсотията трябва да се отстрани внимателно, така че да не усетите скърцането на пясък върху зъбите.
 2. При термична обработка се отстранява и кожата.
 3. Но за младите мачти тази процедура изобщо не е необходима, ще бъде достатъчно само да се изплакне обилно с течаща вода.

Как да почистите гъби гъбички бързо и правилно

Необходимо е да започнете бързо почистване, така че гъбите да не се влошават и в тях да няма червеи. Нелекуваните нерези могат да се съхраняват в хладилника в продължение на десет до дванадесет часа, но това трябва да се прилага само в крайни случаи.

Не оставяйте гъбите в кофа или контейнер, в който първоначално са били събрани, най-добрият вариант е да ги поставите равномерно върху всякаква плоска повърхност.

Когато се маринирате, трябва:

 • Добре е да се отстранят всички замърсявания от гъбичките.
 • Обелете се (ако това не е направено, маринованите кисели краставички отново ще излязат мазен, въпрос на вкус).
 • Изплакнете почистената версия със студена вода, но в никакъв случай не я накиснете за дълго време и те са готови за по-нататъшни манипулации.

При сушене е необходимо само да избършете капачката с влажна кърпа и да отстраните мръсотията, но не я изплакнете с вода. При готвене или пържене е необходимо да се отстрани филмът. За тази цел има няколко възможности, които улесняват този процес:

 • За първия метод е необходима само топла вода. Необходимо е внимателно да потопите мазната шапка в кипяща вода и внимателно да отстраните кожата с нож или гъба, като я разтриете с груба страна.
 • За следващата манипулация ще ви трябват ябълков оцет и чиста кърпа. Необходимо е лесно да разтриете шапката с кърпа с есенция от оцет - и кожата постепенно ще излезе от само себе си.
 • За да почистите този малко по-сложен начин, трябва да добавите по два до пет супени лъжици трапезен оцет в един литър вода, да ври и да натопи гъбите в разтвора за 20-30 секунди, и филмът ще върви добре.
Препоръка!

За да почистите маслото с нож, трябва да носите ръкавици, защото те оставят тъмни петна по ръцете.

За класическия начин, където почистването се извършва само с нож, трябва допълнително да се подготви купа с вода, за да се изплакне гъбата, ножа или ръкавиците. Малко масло не може да се почиства, в средата, което трябва да се премахне филма, бране го с нож от ръба на капачката и дърпа. И големият трябва да счупи крака, да счупи капачката в средата на две части и да отстрани кожата от тях. Това е важно да се направи поради факта, че кора на капачката на голяма гъба е много тънък, отстраняването му от ръбовете ще бъде най-проблематично.

Белени гъби трябва да се изплакнат с вода, да се сложи в гевгир, да се изчака, докато водата се източи, и след това се хвърли в добре загрята тиган или в тиган за готвене. Можете също така да смажете ръцете си и нож с масло, това просто действие ще ускори процеса и нищо няма да се прилепи при почистването.

Можете да опитате по друг начин: ще ви трябва марля или превръзка. Едно парче тензух трябва да се грундира до капачката на маслото и да се откъсне. Горният слой ще се отдели от тъканта.

Опасен ли е лепкавият сок от гъби?

Млечният сок е бяла течност, която тече, когато тялото на плода е наранено. В някои случаи това може да означава, че отрязаната гъба е отровна. Но има много годни за консумация сортове, които произвеждат този много млечен сок. Списъкът включва: млечни гъби, камфор, ryehik, podmolochnik, розова вълна. Всички гъби изискват накисване, в противен случай те изобщо не могат да се използват.

Млечният сок прави горчивите гъби, изобщо не полезни за човешкото тяло. Първо, преди готвене, уверете се, че пачи крак или масло, които се готвят, не са фалшиви. Необходимо е също така да се внимава с гъби, съдържащи млечен сок, повечето от тях са условно годни за консумация и без специална подготовка не могат да се консумират.

За да се готви гъба с такава "подправка", трябва да го почистите, отстранете горния слой от шапката, почистете го вътре, под капачката, отрежете целия излишък и я изплакнете, вземете тавата, напълнете я със студена вода. Оставете белени плодове за няколко дни, постоянно променяйки водата, толкова по-често, толкова по-добре. Можете да добавите сол и малко лимонена киселина, но това не е необходимо. И едва след тази процедура да започнете да готвите. Единственото изключение могат да бъдат гъбите - сокът им изобщо не е горчив и не се нуждаят от накисване.

Използвайки тези прости правила и трикове, можете значително да опростите работата си. След като изчистите маслото бързо, за кратко време ще бъде възможно да опитате приготвените от тях ястия.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
жълт манатаркижълт манатарки
Коментари по статията: 1
 1. Constantin

  Има и друг начин да не замърсите ръцете си, когато почиствате маслото: Вземете ястието с масло, затегнете го в тила и почистете филма с шкурка!

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания