меню

Съвети 7.05.2019

Горски гъби в градината - това е лесно!

гъби в страната

В страната можете да отглеждате домашни и горски гъби. Е, ако дърветата растат на мястото. Под тях мицелът е по-лесно да създаде необходимите условия за растеж. Сходствата на горския микроклимат се създават от борови дървета - бор, смърч и широколистни дървета - дъб, трепетлика, бреза. Почвата за засаждане трябва да се приготвя по определени правила, да се купи мицел или да се прибере реколтата в гората.

Видове гъби

Всички гъби, отглеждани в страната, могат да бъдат разделени на две групи. Едната включва паразитни гъби, те живеят върху стволове на дървета. Това са добре познати, популярни сега стриди и диви гъби. Втората, по-обширна група включва микоризните гъби. Това са манатарки, пачи крак, манатарки, тревисти гъби, шафранови млечни гъби и любими гъби.

Помощ!

Симбиозата на гъбичките с корените на растенията се нарича микориза.

Мицелът им оплита корените на дърветата, консумира растителни захари, които отделят в процеса на живота. Поради тях образуват плодови тела. За разлика от всички шампиони. Те не образуват микориза. Те не се нуждаят от дървета, за да образуват плодни тела. Лесно се отглеждат при изкуствени условия.

Как да се разпространяват диви гъби

Има няколко начина за възпроизвеждане на горските гъби, всички са доста прости. Някои летни жители намират мицел в гората, прехвърлят го на мястото си. Други събират млади гъби, приготвят разтвор от тях и напоят на тях приготвено градинско легло, някои използват спори. Най-лесният вариант е да си купите готови мицели.

Трансплантация на див мицел

Сезонът на гъбите започва през есента, леглото за засаждане на гъби се приготвя преди началото му. Изберете място в сянка, отстъпвайки се от ствол на дървото 50-60 см, изкопайте окоп най-малко на 30 см. В гората се събират растителни остатъци, които изпълват бъдещото градинско легло:

 • листа;
 • иглолистни игли;
 • гнило дърво.
за гъбени легла

Всичко това се смесва, добавя се кравешки тор и се излива в изкопания ров. Сместа се разсипва с 1% разтвор на амониев нитрат. Субстратът отлежава около месец. Тя е покрита с целофан, за да ускори прегряването, разхлабете веднъж седмично. Преди засаждане на билото се добавя градинска почва.

В гората се намират гъби, които изкопават легло с размери 30х30х10 см (дължина * ширина * височина). Внимателно го прехвърли в страната, разделена на няколко части, засадени на дълбочина от 5 см. Поливат се напоени, заспиват със слой от листа и игли. Почвата се поддържа влажна. През зимата мълчат падналите листа.

Съвет!

Гъби микориза със смърч, лисички - с бор, бреза, бук, дъб.

След 2-3 години, и следващата есен, първите гъби се събират. Диви мицел дава плодни тела за 5 години. Лисичките в страната са засадени под дъб или бук. Маслят като иглолистни, както и манатарки и осинови птици живеят добре в близост до брезите.

Белите гъби в гората растат под различни дървета. Леглата са направени под брези, ако са взели мицел в широколистна гора. Поставени под борове, ако го изкопаха в гората.

Морели в ябълковата градина

Първите молове се появяват през април, това са пролетни гъби. Леглата за тях могат да се правят в градината до ябълковите дървета. За засаждане трябва да съберете младите морски дарове. Те не трябва да се режат. За получаване на висококачествен посадъчен материал, гъбите трябва да бъдат внимателно разбити заедно с корена.

В ябълковата градина предварително подгответе субстрата за билото, разбъркайте:

 • дървесна пепел - 1 част;
 • листа - 1 част;
 • дървени стърготини - 3 части;
 • дворно място - 6 части.

Тя се поставя в изкоп, изкопан на дълбочина 15 см, добре напоена. Събраните гъби се смачкват, разпръснати по повърхността на леглото. Напълнете субстрата със слой от 5-6 см. Овлажнявайте почвата през лятото, мулчирайте ябълковия сок. За зимата заспи със слама и паднали листа. В пролетта част от заслона се отстранява.

По време на пролетното засаждане първите морски дарове се появяват до края на лятото, ако са били засадени през лятото - година по-късно, през пролетта. Гъби плантация работи в продължение на няколко години. От пролетта до есента билото трябва да се полива, опложда се с пепел.

Гъмово легло

Печурката се развива добре с висока влажност на всеки плодороден субстрат. Не се изисква ярко осветление за образуването на плодови тела. Ридж се подготвя през пролетта, веднага щом почвата се разтопи на байонет. Те копаят окоп, запълват го с хумус, смесен със слама.

Субстрат обилно хидратира, поръсва се с 4-6 см слой градинска почва. Прегряването на сламата ще генерира топлина. Субстратът е готов за колонизация от мицела, когато неговата температура на дълбочина 4 cm е между 27-28 ° C.

Технологията на засаждане зависи от вида на посадъчния материал. Можете да закупите мицел (тор, зърно) или да намерите дивия мицел, да го използвате като разсад. Закупеният посадъчен материал (мицел от житни растения) се засажда, както следва:

 • част от покривния слой (3 cm) се отстранява от цялата площ на билото;
 • разпределят мицела по цялата повърхност;
 • заспиване компост.

Мицелът и закупеният гниещ мицел се разделят на парчета, засадени в кухини, направени в билото, покрити с компост. Дебелината на засипката е 2-3 см. Земеделските производители, които отглеждат гъби за продажба, произвеждат самия мицел, уреждат спорите в агара (зърно, морков, бира) по специална технология.

Какво гъби се отглеждат в страната спорове

Спорите узряват в капачки, особено при презрели гъби. За да се приготви суспензия от спори от дъното на капачките, тръбният слой се отделя, превърта се в месомелачка. При 10 литра разтвор трябва да навиете 1-2 кг гъбена маса.

ЗАБЕЛЕЖКА!

Хлебните дрожди стимулират поникването на спорите.

Към съда се прибавя суха мая с разтвора - 15 г. Течността се разбърква, настоява при температура 23-25 ​​° С в продължение на 14 дни. До края на срока решението ще се разслои:

 • в горната част на пулпа, пяната и малките отпадъци;
 • в центъра е почти бистра течност;
 • долния слой на спори с дебелина няколко сантиметра.

Първият и вторият слой не са необходими. Те се дренират внимателно и утайката със спорите се изсипва в по-малък съд и стои още една седмица. След това събраната на върха течност се източва и суспензията със спорите се излива в пластмасови бутилки. Съхранявайте суспензията в хладилник, засайте я в билото.

Спорите в страната растат:

 • манатарки;
 • бели гъби;
 • птици от трепетлика;
 • манатарки;
 • пачи крак;
 • гъби.
поливане на гъби

Суспензията на спорите преди сеитба се разрежда с вода 1: 100. През лятото се грижат за гъбите. Полива се с метод за разпръскване с топла вода, при топлина те се затварят от слънцето. Необходима е влага за развитието на мицела и образуването на плодови тела. Грижата е проста, така че е интересно и лесно да се отглеждат гъби в страната.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
гъби в странатагъби в страната

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания