меню

Отглеждане на домати 17.03.2019

Кога е по-добре да разсадят разсад от домати през април

засаждане на домати

Прехвърлянето на домати на постоянно място на кълняемост е един от важните етапи в отглеждането на тази култура. Резултатът от правилния избор на дата и спазването на всички правила на селскостопанската техника ще бъде приятелска изобилна реколта. Доматите могат да се отглеждат на открито и в оранжерии.

Какво влияе върху времето за кацане

При отглеждането на домати е важно не само да се сеят и купуват семена своевременно. Трябва да изберете датата на трансплантацията. При определянето на времето от голямо значение е регионът и неговият климат, както и разнообразието на отглежданите култури, особено по отношение на ранната зрялост.

Как регионът влияе върху избора на дата

засадете домати през април

Територията на Русия е много голяма, всеки регион има свои уникални климатични условия. В съответствие с избраните дати на засаждане.

  1. Московска област и централна Русия. Тази територия се характеризира с температурни капки през целия ден, вероятността от нощни студове през пролетта е висока. Ето защо, засаждането на домати на открито се извършва едва в края на май. Ако кацнете по-рано, трябва да осигурите допълнителен подслон за първи път. Най-доброто време за кацане в оранжерии е края на април - началото на май.
  2. Ленинградска област. Тук климатът е по-тежък, отколкото в московския регион. Условията за кацане се преместват в продължение на 2 седмици. Разсадът ще бъде готов до средата на май.
  3. Сибир и Урал. Най-студената територия на страната, където практикуват отглеждането на ранни сортове домати. Растенията се засаждат предимно само в оранжерии, оранжерии и филмови заслони.
  4. Южна Русия. Тази част от територията се характеризира с топъл мек климат. Ранните сортове домати се засаждат в края на април - началото на май, точно на леглата. Доматите могат да се прехвърлят в оранжериите от началото на април, за да се получи възможно най-ранна реколта.
Съвет!

В много редки случаи през април се извършва трансплантация на домати. Изключенията са отопляемите оранжерии, както и топлите южни райони.

Избор на дата в зависимост от сорта

засадете домати през април

Всички домати могат да се разделят на групи според скоростта:

  • много рано;
  • рано;
  • по-късно.

Първите два вида се използват за ранна реколта. Те имат кратък вегетационен период, разсадът е готов до края на април за засаждане. В по-топлите райони ранните домати могат да се прехвърлят в оранжерии още в средата на април.

Късните и средно сезонни сортове доматено се отглеждат за съхранение и съхранение. Те имат по-дълъг вегетационен период, засадени са през май, могат да бъдат прехвърлени в отопляеми оранжерии в края на април.

Кога да се пресаждат домати през април

Изборът на датата на разсаждане на домати следва да се извършва въз основа на конкретния климат и мястото, където те ще покълнат. През април е препоръчително да се пресаждат разсад в оранжерии, а за открито място се препоръчва да се изчака, докато времето стане стабилно и вероятността от нощни студове да изчезне.

Много градинари пресаждат разсад от домати през април според лунния календар, защото всеки знае влиянието на Луната върху процесите, протичащи на Земята. Тъй като плодовете на доматите се оформят над земята, си струва да се ангажирате с агротехническа работа с тази култура по време на нарастваща луна. По това време максимално активираните сокове в зелената част на растението.

Но има и неблагоприятни дни, на които не трябва да има никакво бране, трансплантация и друга работа с домати. Най-често това са дните, когато Луната е в новолуние и в пълнолуние. През април тези дни ще бъдат 4, 5, 23 април.

Трансплантация в оранжерии

засадете домати през април

Ако има нагрята оранжерия, а разсадът е готов за прехвърляне на постоянно място, тогава април е прекрасно време. Пресаждането може да стане в началото на април.

Ако разсадът расте в удобни условия, тогава можете да изберете пропорцията на засаждане в парникови условия на 7 и 8 април, когато нарастващата луна е в съзвездието Телец. В по-студените райони разсадът се трансплантира в края на месеца. Благоприятни дни през 2019 г. са 20, 21, 22, 24, 25, 26, 27 април.

Трансплантация на открито

Възможно е трансплантациите да се извършват на открито само след установяването на стабилно време. Ако климатичните условия позволяват, тогава разсадът се засажда в края на април. За трансплантация на разсад на открито можете да използвате следните номера: 19, 20, 23, 24, 25.

В южната част на страната по това време няма нощни студове, но все още се препоръчва да се инсталират дъгите и да се покрие площадката с филм за през нощта.

Как да пресадите домати

По време на засаждане разсад домати трябва да се формира. Те трябва вече да са формирали първата четка с яйчника, а втората - с цветя. От момента на засяването до разтоварването преминават 55-65 дни. Също така е важно климатичните условия да позволяват това. Най-добре е да се пресажда в облачен ден и се препоръчва да се засенчват фиданките до момента на укрепване.

Съвет!

За трансплантация на разсад без увреждане, поливането се спира няколко дни преди процедурата и непосредствено преди процедурата доматите се поливат обилно.

Трансплантация на открито

Предварително подгответе леглата. Преди засаждане, наторете почвата. За всеки завършен състав трябва да се приготви следният състав:

  • 1 кофа от компост или хумус;
  • 0.5 литра пепел;
  • 1 ч. Л карбамид.

Кладенците изкопават повече от капацитета, в който доматите растат.

Ако разсадът има стандартна височина (25-30 см), тогава използвайте вертикалния метод на засаждане. Дълбочината се извършва преди първите истински листовки. Ако разсад обрасли, след това се поставя под ъгъл от 45 градуса, така че долните листа се намират над земята на височина 20 cm.

След засаждането разсадът се полива. Важно е да се гарантира, че водата не попада върху листата, това може да причини изгаряния и развитие на фитофтора. Ако това се случи, незабавно отстранете всички капчици от течност.

Трансплантация в оранжерията

засаждане на домати през април

За трансплантация на разсад в оранжерията може да бъде малко по-рано, отколкото на открито. Когато разсадът достигне 50-60 дни, те могат да бъдат прехвърлени в парникови условия. По това време растенията трябва да достигнат височина 25-30 cm.

Оранжерията трябва да бъде предварително загрята. Трябва да поддържа температура от 18-20 градуса в продължение на няколко дни. Принципът на засаждане на оранжерии не се различава от разсаждането на открито. За стабилността на разсад се привързва към опорите, особено ако се използват високи сортове.

Съвет!

За производството на домати се изисква пасинкования. Първият стадий се отстранява две седмици след трансплантацията.

Както може да се види, пресаждането на домати на постоянно място е отговорен и труден процес. Освен правилно подготвените разсад, е важно да му се осигурят удобни условия за кълняемост и да се изпълняват агротехнически работи съгласно правилата.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
засаждане на доматизасаждане на домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания