меню

Съвети 11.06.2019

Ябълка и круша: план за хранене и грижи през есента

Храни каменни плодове дървета, по-специално, круши и ябълки, през есента се извършва с цел да се компенсира недостига на хранителни вещества в почвата и да се подготви растението за зимата. Всеки градинар трябва да знае, че е наложително да се използва тор преди зимата, защото това е гаранция за бъдеща изобилна реколта.

План за приготвяне на ябълки и круши за зимуване и инспекция на дървета

След прибиране на реколтата и паднали листа, производителят трябва да извърши одит на своите дървета и да установи наличието на райони, засегнати от лишеи и насекоми, и да приложи мерки за тяхното унищожаване:

 1. Мъхът и лишейът нежно почистват багажника, след като поставят на земята близо до кръг от вестник или филм. След като мъхът се отлепи, той трябва да се изгори.
 2. Премахване на стари, счупени и сухи клони. Разрушават се и заразените с болести клони, а разфасовката се обработва чрез градинска смола.
 3. След като подрязването е преминало, стволовете трябва да бъдат третирани с антисептик, който се продава в специални магазини за градината.

Есенна торене и дървесен тор

За есента хранене градинари предпочитат торове в суха форма. Все още остава течно торене през пролетта. Време е да се хранят сортовете на костните дървета - септември-октомври.

Органични - оборски тор, пепел и хумус

Най-популярният инструмент за есенното хранене е оборски тор. Преди употреба, трябва да се съхранява най-малко 4-5 месеца, но по-добре - 2-3 години. Донесете го в процеса на изкопаване на почвата - 8 кг / м². Но това не е единственият метод. Можете също да използвате разтвор на оборски тор - 3 кг / 10 л вода, която се полива почвата под дървото.

От народните средства за торене крушите използват дървесна пепел, която е разпръсната в почти стеблените кръгове:

 1. Градинарите препоръчват на разстояние 1,5 метра от багажника в кръг да копаят 10-12 дупки с дълбочина 15 cm.
 2. Добавете към тях органична материя и след това заспите с бучка земя.
 3. За всяка квадратен метър се правят 150 г пепел.
 4. След като се наложи да се мулчира почвата.

Също така за хранене круши или ябълкови дървета използват хумус в размер на 30-50 кг на 1 възрастен дърво. Техниката на нанасяне е една и съща, но трябва да бъде вградена в почвата на дълбочина 15-20 cm.

Закупени лекарства

Градинарят самостоятелно определя въвеждането на минерални превръзки, въз основа на добива от текущия сезон:

 1. Плодовете са малки, а листата се изкривяват и бързо отпадат - това означава дефицит на калий. В този случай можете да помогнете на дървото чрез прилагане на калий-съдържащи торове.
 2. Листата стават по-дебели и по-тъмни, а плодовете имат атипична форма - недостиг на бор, който може да се напълни чрез пръскане с борна киселина (10 до 20 g киселина на 10 l вода).
 3. Стандартната подправка с минерали е добавянето на 10-15 г калиев монофосфат в 10 литра вода или 30 г калиев сулфат в почвата на кръг на дървесен ствол в течна форма.
 4. Веднъж на всеки 3 години можете да се хранят с суперфосфат - 30 г на 1 м2 земя в близост до багажника.

През есента е забранено да се хранят овощни дървета с азотсъдържащи торове, тъй като те провокират засилен растеж, което се отразява негативно на подготвителния период на растението за зимата.

Такива растения зимуват зле и могат да умрат.

Антисептично лечение

За да се предотврати развитието на болести през зимата и да се защитят дърветата от увреждане на насекоми, е необходимо през есента да се третират стволовете и короните с антисептични препарати:

 • 3% разтвор на меден сулфат или 3% разтвор на Бордоска смес;
 • Ако е необходимо, лечението трябва да се извършва със силни химикали - 1% разтвор на DNOCa или 3% разтвор на нитрофен.

Инсектициди могат да се използват и за борба с насекоми - дихлорвос, BI-58 и фунгициди за борба с болести - HOM (30 g на 10 l вода), Oksihom (20 g на 10 l вода). А също и за унищожаването на насекоми и техните ларви от кората на дървото е необходимо да се боядисват стволовете с прясно угасена вар, която ще помогне да се изгорят всички ларви на бъдещите насекоми.

Ако градинарят не използва пестициди в градината, тогава обработката се извършва с разтвор на състава на минералните торове:

 • 5% карбамид;
 • 7% амониев нитрат;
 • 15% амониев сулфат.

Как и кога правилно да режат ябълките и крушите през есента

Есенната резитба започва след листата от дърветата - средата на края на ноември. Колонната ябълка се подрязва или през зимата, или в началото на лятото.

Санитарната резитба се извършва само при положителни температури на въздуха, тъй като при студено замръзване раните замръзват след резитба, което води до смърт на клоните.

Круша е по-добре да се намали в началото на пролетта, когато въздухът се загрява до температура от +8 градуса, и ако резитбата се извършва през есента, тогава трябва да го направите през септември. Необходимо е да се образува корона с пирамидална форма - това улеснява събирането на реколтата.

Ако след изрязване температурата отвън за 2-5 дни не се понижи по-малко от + 10-11 градуса, тогава парчетата се изсушават по-добре във въздуха. След разфасовките след подрязване на крушата или ябълката се изсушават, те трябва да бъдат обилно намазани с олио или градинска смола и да се обвият с чувал с мехурче.

Правилната грижа и храненето на крушите и ябълките през есента е гаранция за щедра реколта за следващия сезон.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания