меню

Съвети 11.06.2019

Не затопляйте стените отвътре!

Много експерти изразяват мнението, че е изключително нежелателно да се изолират стените на жилищните помещения отвътре, защото това може да доведе до образуване на мухъл, гъбички и мокри кътчета. Но все още такова затопляне има и редица положителни аспекти.

Плюсове и минуси на изолация на стените отвътре и какво казва ГОСТ

СНиП 23.02.2003 (термична защита на сгради) позволява използването на топлоизолационни материали за вътрешна изолация - пяна, експандиран полистирен и др. Въпреки това, на всеки от тях се налагат определени изисквания (плътност, дишане, енергийна ефективност и др.).

Ако капитанът знае тънкостите на работа с избрани материали, то това е приемлив начин за увеличаване на комфорта в къщата. Аргументи, които говорят за положителната страна:

  • топлоизолацията, която се намира на закрито, не се срутва при внезапни температурни промени, което удължава живота му. В този случай можете да използвате материал, който не е защитен от влага, който струва няколко пъти по-евтино;
  • спестявания - вътрешното пространство е по-малко по площ от фасадата на къщата, така че се изисква по-малко материал и не е необходимо скеле;
  • намалено потребление на топлина за стенно отопление.

Недостатъците на тази изолация:

  • намалява вътрешния обем на помещенията;
  • Наемателите трябва да излязат за периода на ремонт, защото по време на тази работа има много прах и отломки.

Основният проблем под формата на кондензация

Количеството вода във въздуха зависи от неговата температура. Когато въздухът се охлажда и образува конденз. В случай на вътрешна изолация, точката на оросяване се появява на границата между топло-спестяващия материал и тавана или пода, както и вътре в топлоизолационните панели.

В местата на влага може да започне да се развива натрупване на мухъл. Това е възможно, ако работата не е извършена съгласно правилата.

Температурна разлика

Ако изолацията е неправилно монтирана, когато изолацията покрива само стените, в помещенията, както и между помещението и тавана, са възможни разлики на топлина и температура. За да се избегнат температурни крайности и да се запази скъпоценната топлина, е необходимо да се инсталира равномерна топлоизолационна верига в цялата къща, включително тавана и подовете.

Деградация на микроклимата

Мнозина сочат към влошаване на микроклимата вътре в къщата - студ от тухлената зидария минава през изолацията, защото този кондензат се натрупва вътре в помещението. Влагата няма време да се изпари, а при температура в рамките на 10 градуса се образува плесен и гъбички върху изолационните панели, върху мебелите и книгите се появява бял филм и мирише на влага в къщата.

Тези проблеми могат да бъдат избегнати, ако изберете топлоизолационен материал, подходящ за метеорологичните условия на региона и го инсталирате професионално.

Намаляване на площта на помещението

Основният отрицателен фактор за затопляне в жилищното пространство е намаляване на кубичния капацитет на дневните. Разбира се, няма да има значително намаляване на жизненото пространство, но все пак е по-добре да се избере материал с малка дебелина. Особено ако стаите са вече малки, а мебелите са точно съобразени с размера на стените.

Допустими методи за вътрешна изолация на стените

Основни правила за инсталиране:

  • стените трябва да бъдат внимателно измазани, всички пукнатини да се поправят;
  • цялата повърхност, подготвена за изолация, трябва да бъде обработена с противогъбични смеси или разтвори;
  • ъглите на свързването на стени, таван и подове трябва да бъдат боядисани с изолационна боя;
  • Изолация трябва да бъде плътно прикрепен към стената, и 50-60 см трябва да отиде в ъглите на съседните стени, пода и тавана. По този начин ще се избегнат мостове от студ (места, където студен и топъл въздух влизат в контакт) и развитието на мухъл в ъглите.

Ако правилно използвате тези съвети майстори, тогава всеки може да затопли къщата отвътре на техните собствени, избягвайки проблемите с промяната на климата в стаята.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания