меню

Съвети 16.06.2019

Доларово дърво (Zamioculcas): тайни на грижа за бърз растеж

Замиокулкас има славата на растение, което носи икономически просперитет, за което е спечелил второто, популярното име „доларово дърво“. Този индивид се отличава от другите декоративни листни цветя не само със своята красота, но и с доста бавен растеж, който може да се ускори с помощта на подходяща грижа.

 

Най-важните правила за грижа, без които дървото не расте

За да може растението да се разкрие в цялата си слава, трябва да следвате прости правила за грижа.

гърне

Основните изисквания за пота са неговите малки размери. Въпреки това, тя не трябва да бъде твърде тясна - това може да затрудни трансплантацията. Трябва да подходите към избора със специални грижи, тъй като честата подмяна на контейнера поради негативната реакция на „доларовото дърво“ към трансплантациите е изключително нежелана. Размерите на саксията се изчисляват по отношение на кореновата система с грудки, капацитетът им трябва да надвишава само с 2-3 cm. Дъното трябва да бъде с големи дренажни отвори.

поливане

Замиокулкас, по своята същност, не се нуждае от вода твърде често. Напротив, прекомерната влага може да доведе до факта, че кореновата система започва да изгнива, а след това да спаси растението може да бъде много трудно. Моделът на напояване варира по отношение на изменението на климата на закрито.

През горещото лято и през отоплителния сезон честотата на поливане трябва да се увеличи поради бързото изсъхване на почвата.

Също така важен инструмент за ефективно и ефикасно напояване е обикновен дървен шиш, който се използва, за да се определи колко суха е земята в саксия. След добавяне на вода се прави в този случай, когато почвата е изсъхнала наполовина.

местоположение

Прозорец с прозорец с южно изложение ще бъде чудесно място за това растение. Наличието на слънчева светлина допринася за положителната динамика на нейния растеж.

 

Как да ускорим растежа на едно доларово дърво у дома

 

Като следвате тези съвети, можете да помогнете на растението да расте по-бързо.

Топ дресинг

Необходимо е да се започне подправка през април, след което трябва да продължи редовно 2 пъти месечно, до края на лятото. Тъй като висока концентрация на торове може да навреди (изгори корените) преди употреба, те трябва да се разреждат с вода или да се разреждат. Можете да използвате същия тор, както за кактуси, сукуленти. Чрез редуването им с органична материя е реалистично да се постигне непланирано ускоряване на растежа.

Едно от най-важните изисквания за примамката е наличието на достатъчно количество азот - елемент, който влияе върху растежа на нови стъбла и листа, и помага да се гарантира, че цветът на растението е по-богат.

 

осветление

Не е необходимо цветето да се държи на пряка слънчева светлина през лятото, тъй като с известна вероятност те могат да причинят изгаряния на листата. При такова развитие на събитията, правилното решение ще бъде да се създаде засенчване, което може да се постигне чрез щори или огледален филм на прозореца. Но през зимата и късна есен се препоръчва да поставите растението по-близо до слънцето.

Тънкости на трансплантацията и репродукцията

През пролетта, след замиокулкас напускат латентния период, който включва зимата и късната есен, се препоръчва да бъде трансплантиран в прясна почва. Ефективността на тази процедура ще се поддържа с честота 1 на всеки 2 години.

Извършването на тази манипулация е важно да се избегне увреждане на кореновата система, тъй като това може да повлияе негативно върху развитието.

Почвата трябва да се състои от пясък, съчетан с плодородна почва. Тази смес ще позволи да се формира желаната структура и да се осигури на растението хранителни вещества. Дъното е облицовано със слой дренаж (експандирана глина) с дебелина 1,5 cm.

Замиокулкас може да се разпространява по три метода:

  • дръжка;
  • разделяне на храста;
  • лист.

След създаването на комбинация от пясък и торф 1: 1, в него се вкореняват резници и ножове. Това се прави при топли условия, под стъклена или пластмасова обвивка. Светлината не трябва да бъде директна, а разпръсната.

Замиокулкас се счита за един от най-благородните стайни растения. Въпреки това, за неговото отглеждане и поддръжка в прилична форма е необходимо много усилия.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания