меню

Съвети 16.06.2019

Зимният чесън: моите правила и тайни на засаждане за богата реколта

Чесънът е растение, без което повече от едно домакинско стопанство не го прави. Растат големи, плътни плодове, подходящи за дългосрочно съхранение, и може да начинаещ градинар, спазвайки определени правила. Като правило те го посаждат преди зимата, за да изчакат реколтата по-бързо през пролетта.

Тайните на приготвяне и преработка на семена

Приготвянето на посадъчен материал включва следните етапи:

 • избиване - изберете само големи глави с плътни зъби, които са свободни от мухъл и гниене;
 • Преди засаждане семената трябва да се дезинфекцират - потапят се скилидки чесън в разтвор на калиев перманганат (1%) или меден сулфат (1%) в продължение на 20-30 минути. Можете също да използвате пепел разтвор - 300 г дървесна пепел на 2 литра вода (вари в продължение на 10-15 минути и се охлажда). Потопете скилидки чесън в тази течност за 1 час;
 • след дезинфекция на чесъна, той трябва да се разложи на въздух в един слой, така че горната кожа да изсъхне (за по-лесно засаждане).

Почва тор преди засаждане

За зимния чесън леглата се приготвят 2-3 седмици преди засаждането. Ако препаратът се извършва непосредствено преди засаждане, зъбите ще се свиват, когато почвата се свие, което ще се отрази негативно на времето на кълняемост, добива и запазване на качеството на културата. Почвата трябва да бъде неутрална, насипна и пясъчна.

За да намалите киселинността на почвата, трябва да направите 1 квадрат. м от почвата 200 г негасена вар. За разхлабване на почвата, пясък, торф, дървени стърготини и хумус трябва да се добавят при изкопаване, което увеличава плодородието на почвата. Humus се въвежда в такива ставки - 5-6 кг на 1 кв. М + 1 литър пепел.

Органичните вещества могат да бъдат заменени с минерални торове - дозата им е 30-40 г на 1 кв. Км. м.

Правила за кацане и допълнителни грижи

За добра реколта трябва да спазвате аграрната технология:

 • поливане на леглата по време на есенното засаждане не е необходимо;
 • Необходимо е да се засадят чесън навреме, така че резените да имат време да се вкоренят преди зимата, но да не покълнат;
 • дълбочината на запечатване на скилидки чесън във влажна почва - 5 см;
 • за да се предотврати гниенето на луковиците по време на зимния период, пепелта или пясъкът трябва да се излива в кладенците;
 • след слизане от леглото, мулчиране с торф, стърготини;
 • през зимата леглата трябва да бъдат покрити с листа (преди сняг), а по време на размразяването снегът от леглата трябва да бъде отстранен.

Грижа за чесън по време на вегетация - своевременно поливане и мулчиране, плевене и контрол на вредителите.

След като стрелите са нараснали с 20 см на растението, те трябва да бъдат скъсени с нож до 5 см. Такова скъсяване на съцветието позволява всички хранителни вещества на растенията да бъдат пренасочени към образуването и растежа на главите. 3-4 седмици преди прибиране на реколтата (началото-средата на юли) е необходимо да се отстрани земята от главите (така че те да са наполовина от земята), това ще увеличи техния размер.

Систематичното поливане се извършва по следния начин (честотата зависи от метеорологичните условия):

 • през пролетта, в периода на интензивен растеж, е необходимо да се напоят леглата на всеки 5-7 дни;
 • при умерена влажност - на 1 квадрат. m - 10 литра вода с интервал на напояване 7-10 дни;
 • в горещо време, 1 до 15 квадратни метра вода трябва да се излива 15-18 литра вода на всеки 5-6 дни;
 • след поливане, поръсете голи глави с пръст;
 • поливането се извършва с топла вода и за да се предотврати свръх омекване на почвата, за да се избегне развитието на инфекции.

Топ превръзката за зимния чесън се прави през пролетта след като се топи снега - урея или амониев нитрат или органична материя (птичи тор или лопен - 1 кг на 8-10 литра вода). По време на вегетационния период растенията могат да се хранят с пепел.

Прекомерната употреба на органични и минерални торове намалява вкуса на зеленчука и неговото съхранение.

Най-често чесънът е атакуван от такива насекоми - стоножки, нематоди, мечки, луковица и молци. За борба с насекоми можете да използвате следните народни и закупени продукти:

 1. 2 пъти месечно трябва да напръскате растенията с разтвор на тютюн (250 г) или смлян черен пипер (2 ч.л.). Разтворът се приготвя по следния начин - тютюн или пипер се наливат 3000 мл вряща вода и настояват 3 дни. Прецедете и добавете вода до 10 литра. Добавете 2 tsp в разтвора. течен сапун (за залепване на разтвор). Могат да се използват и инсектициди.
 2. Фунгициди или медни препарати - купроксат, меден сулфат.

От вас зависи да си купите чесън или да го отглеждате сами, но е ясно, че домашно приготвеният зеленчук ще донесе много повече ползи, без да се изискват много усилия за отглеждане.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания