меню

Заготовки за домати 23.08.2018

Гъста доматен сос без варене и нишесте

Доматен сос

Такава оригинална технология за приготвяне на доматен сос в домашни условия може да бъде приета по рецепта за зимата в няколко случая наведнъж. Как да си направим дебел доматен сос без нишесте и кипене? Уверяваме ви, че е по-лесно, отколкото си мислите.

Време за готвене: 2 часа. Порции: 1-1,5 л.

Съставки за доматен сос:

  • домати - 2-3 кг;
  • сол - на вкус;
  • захар - на вкус.

съставки

Рецептата за приготвяне на доматен сос у дома


Вземете зрели меки домати за соса - розово, жълто или червено, което имате на склад. Те трябва да бъдат измити и наранени, накланящи се или прекалено зелени.

домати

След това трябва да се отървете от кора на доматите. Ако имате малко количество домати, например, 1-2 кг - можете да ги напълнете с вряща вода, след като направите кръстосани разрези. След 5 минути се изсипва врялата вода и се залива с попарени домати с ледена вода. С такива домати кората се отстранява много лесно. За малко по-голям обем от домати, предлагаме да използвате ренде. Вземи си половин домат в ръката си, разтрий месото. Цялата "кожа" остава в ръката ви - изхвърлете я и вземете следващата половина от доматите. Е, за голяма реколта, вземете обичайната сокоизстисквачка. С него можете да се отървете не само от кожата, но и от семената.

Доматите в тенджерата

След изгаряне, обелвайте месото на половинки, като изрязвате стъблата.

Нарязваме доматите

Сега от тези половинки по всеки удобен начин (с блендер, комбинирайте, месомелачка) получаваме най-често срещания доматен сок. Ти просто искаш да го изпратиш веднага на печката, но тъй като днешната ни рецепта за доматен сос не се изсипва, ще видим какво трябва да се направи по-нататък!

Доматен сок

И тогава ние изграждаме проста конструкция на гевгир, саксии и марля нарязани в 4 слоя. Ако няма марля, можете да я замените с обикновена кърпа, изработена от естествен памук, покрит с еднослойно гнездо.

Газов слой

Изсипете всички доматен сок в гевгир с марля или кърпа и ... Това е всичко! Разбира се, ще трябва да изчакате няколко часа, докато цялата допълнителна бистра течност се отдели от червената пулпа от домати. В зависимост от първоначалния обем на сока, около 1 литър сок - 1 час. Но от друга страна, това време може да бъде изразходвано за нещо друго - полезно или приятно, но не и за стоене над нагрята печка и постоянно разбъркване на сока.

Сок в марля

След 1-2 часа наблюдаваме следната картина: гъсена маса от домати се формира в гевгир с марля.

Доматено пюре

Изваждаме гевгира и гледаме в тавата - тази течност трябва да се свари дълго време, като се губи време и усилия. Между другото, възможно е да не се излива, а да се готви окрошка и други летни първите ястия от нея, където се използва подкиселена течност като квас или айран.

Доматено течност

Вече дебел сос от доматен сос и добавете захар на вкус и необходимост.

Добавете сол

Сложете на печката и да доведе до възпаление, се вари в продължение на 5-7 минути. Можете да го направите още по-дебел, и за това ще ви трябва максимум 15-20 минути, защото Сосът първоначално има доста гъста консистенция.

Сварете сос

Остава само да го преобърнете в банките, докато затваряте обичайните заготовки. Гъст доматен сос без варене на нишестето е готов!

Разпространихме се по банки

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (12 оценки, средно: 4,67 от 5)
Зарежда се ...
Доматен сосДоматен сос

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания