меню

Заготовки за домати 29.09.2018

Домати в гроздови листа за зимата

домати в гроздови листа

Доматите в гроздови листа, имат уникален вкус поради факта, че масата оцетна есенция не се добавя към буркана. Съхранението на доматите в листата на гроздето е идеално за тези, които страдат от заболявания на храносмилателните органи.

Това е най-вкусната и полезна рецепта за събиране на домати за зимата без оцет. Рецептата използва двойно изливане на плодове, преди банката да се навие с херметичен ключ.

Време за приготвяне: 1 час.

Предписанието излиза от 2 кутии по 0,5 литра.

съставки:

  • домати - 1 кг;
  • лист от грозде - 100 г;
  • копър - ½ куп;
  • чесън - 5 зъба;
  • филтрирана вода (студена) - 1 литър;
  • бяла кристална захар - 100 g;
  • груба сол - 50 гр.

Как да се готви домати в гроздови листа

Пригответе бурканите: измийте, стерилизирайте и изсушете от влага. Предварително ще измием доматите, ще вземем добрите домати от покварените, ще премахнем дръжката. Нарязваме доматите с клечка за зъби или вилица, така че зеленчукът ще спаси кожата и може бързо да се запази. На дъното на кутиите се поставят пресни зеленчуци и резени от чесън.

чесън и билки на дъното на буркана

Избираме листата на гроздето без увреждане, измиваме ги добре и ги изсушаваме от влага. Препоръчваме да се използват листа от грозде с размери няколко сантиметра от всички страни, така че можете свободно да завъртите доматите.

домати

Сега сложете листата на гроздето, поставете доматите в средата и внимателно увийте. Сложете увитите домати в буркан. За аромата се редуват слоевете подправки: домати, дафинови листа, грах от черен пипер и пъпки от карамфил.

листа от грозде

Пригответе туршия за консервиране: изсипете студена вода в тигана, разтворете захарта и суровата сол. Смесете съставките и варете. Напълнете бурканите до самите ръбове с гореща туршия, покрийте с капак и оставете за 5-7 минути. След това изсипете саламурата и отново изсипете плода, повторете 2 пъти.

поставяме в буркан

При последния подход, ние запълваме банките с кипяща марината, херметически близо. Завийте го в топла кърпа / юрган, оставете да се приготвя за 8-10 часа. Уверете се, че сте проверили буркана за правилно затваряне: при преобръщане течността не трябва да изтече под капака.

Налейте марината

Съхранявайте ароматни домати, консервирани с гроздови листа, в тъмна, прохладна стая.

подготовка за зимата на домати и гроздови листа

Насладете се на храната си!

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
домати в гроздови листадомати в гроздови листа

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания