меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 29.09.2018

Защо доматите стават немарливи и грозни?

грозни домати

Неправилната форма на доматите е не само естетичен дефект. Разтопените плодове, гънките, издатините и вдлъбнатините значително усложняват обработката, не позволяват подготовката за зимата, намаляват общата полезна маса на културата. Ето защо е важно да се разберат причините за това явление, да се познават методите на борба.

Какво е това и защо се случва

Деформацията на доматения плод показва, че растението е имало недостиг на вещества, от които се нуждае в един от етапите на образуването на яйчника. Такава култура на вашия вкус, вкус не е по-малък дори домати, но размерът на плода често е много по-голям, както и неговото тегло. Най-честата причина за промяна на формата е хранителните недостатъци. Доматите са много взискателни за хранене, затова трябва да обърнете специално внимание на броя на въведените съединения:

 • калий;
 • магнезий;
 • азот;
 • фосфор.

Въпреки факта, че растението обича вода, прекомерната влага в условията на лоша циркулация на въздуха е нежелана. Оптималното количество вода - 1 литър за храст на ден. По време на периода на цъфтеж, скоростта трябва да се удвои, това ще осигури бърз растеж. За да се избегне запушване на почвата, гниене на доматите и деформацията им, е необходимо да се наблюдава честотата на засаждане. Почвата трябва да бъде активно проветрена дори при лошо време.

Съвет!

Тежко растящите храсти са засадени с интервал от 50-65 сантиметра, маломерни с по-малко буйни листа с интервал от 25-30 сантиметра.

Ако доматът се деформира в долната част, той има твърди мостове, и има забележима промяна в цвета на кожата, тогава причината може да бъде бактериална и гъбична лезия на храста. В този случай грозната форма е по-малката от проблемите. Вътре, пулпата в зоната на деформация ще бъде твърда и безвкусна, може би дори белезникава. Такива плодове не се съхраняват, да ги използват за заготовки е нежелателно, можете да развали цялата маса.

"Тромавата" форма може да бъде резултат от недостатъчна светлина и излагане на твърде ниски температури. Когато плодовете вече са формирани и са преминали в етапа на узряване, такива ефекти не са ужасни за тях. Въпреки това, по време на полагането на яйчниците, по време на растежа на доматите, метеорологичните условия имат най-силен ефект.

Една от често срещаните причини за щама е наследствен фактор. Неправилна независима събиране на семена допринася за дегенерацията на сортовете, увеличавайки процента на нередовни плодове. Като правило подобна култура е типична за храсти, получени от семената на много големи домати, които не са характерни за първоначалния сорт.

Първи признаци

Когато доматът вече е деформиран, плодът е придобил крайната си неправилна форма, това не може да бъде отстранено, като същевременно силата на растението вече е изразходвана за растежа и узряването. Ето защо е важно да се забележат признаци на негативни промени през периода на формиране.

Грозните плодове растат най-вече върху много и много големи цветя. Процесът на техния растеж се нарича фаширане. Тя често е придружена от огъване на клони и издънки, сливане на отделни доведени деца. Популярното име за такъв яйчник е кралско или хавлиено цвете. Той се появява най-напред. Тя трябва да бъде отрязана, особено ако се виждат следи от сливане.

Друг "симптом" на деформация е дълбоки канали на повърхността на домат. Дори плодовете имат едва забележимо облекчение в точката на привързаност към клона.Въпреки това, или е невъзможно да се чувствате с пръстите си изобщо, или не се произнася ярко. За онези плодове, които по-късно придобиват тромава и грозна форма, браздите се разминават по цялата площ и проникват дълбоко в самата плът.

За да се предотврати появата на такива домати, е необходимо да се наблюдава самият храст. Тревожните симптоми са:

 • бледолистен цвят;
 • бял цвят на почвата, стъбла;
 • вид гниене петна;
 • увяхване и пожълтяване на долните листа.

Всичко това предполага, че доматите не получават достатъчно хранителни вещества или приемат едно от най-често срещаните заболявания.

Съвет!

Всички тези проблеми са от значение за отглеждането в оранжерии. Много често доматите страдат в оранжерии от висока влажност и недостатъчно проветряване.

Как да се лекува

Ако деформацията се забележи на фона на други неблагоприятни промени, се откриват признаци на заболяване, трябва да се извърши просто лечение на мястото. Разтвор на калиев перманганат в концентрация от 0,5% не вреди на вече отгледани домати, но може да убие някои общи гъби и бактерии. Ако причината за деформация при прекомерна влага, както и липсата на тор, ще помогне за храненето на пепелта. Можете да направите инфузия: една чаша сухо вещество в половин кофа топла вода, настояват 2-3 часа, ако е необходимо, леко загрята. Залейте растението в основата. Същото количество пепел може да се прилага върху почвата в суха форма: да се поръси под храста, да се пръсне, леко да се излее.

Ако доматите са започнали да се оформят в неправилна форма, трябва незабавно да ги нахранят. За да направите това, най-добре е да изберете естествени форми без агресивна химия. През този период всички съединения ще се акумулират точно в плода, което в последствие може да повлияе неблагоприятно на човешкото здраве. Могат да се използват калий и суперфосфат. В 10 литра вода се разтваря една супена лъжица смес от тези вещества в равни количества, напоявайте растенията в размер на 2 литра на храст. Добър ефект се постига чрез добавяне на две чаени лъжички на Kemira към превръзката.

Ако деформацията е силно изразена и причината е установена като недостатъчна хранителна стойност на почвата, може да се направи сложна смес от торове. За една кофа с вода, вземете 20 грама птичи изпражнения или хранителен лопен, 25 грама калиев сулфат, добавете 15 грама селитра. Всички място, оставете да престои в продължение на 4-6 часа, след това поливане в обичайната сума.

Противно на общоприетото схващане, сивата мрежа от твърди ленти на „тялото” на плода няма нищо общо с процеса на опрашване и жизнената дейност на пчелите като такива. Следователно, изолирането на растенията от насекоми няма да бъде ефективен метод за борба с този неприятен феномен.

За периода на лечение е необходимо да се избере най-доброто режим на поливане, Ако плодовете са деформирани и пукнатини едновременно, по-добре е да се намали количеството на водата наполовина и да се напоят растенията само през най-сухите периоди. Направете същото, ако гниенето се развива активно върху храстите, на земята се появява бяла патина. Когато листата се навиват, изсъхват, плодовете растат бавно, времето е горещо и сухо, в този случай е по-добре количеството вода да се увеличи с един и половина пъти, като се замени течната студена течност с топла вода.

Съвет!

Редовното поливане с изключително топла вода ще увеличи добива, ще предотврати разпространението на много болести и ще подобри вкуса на самите плодове. Тази мярка е особено необходима в рисковите земеделски райони.

предотвратяване

За да се коригира деформацията на доматите е много трудно, след като плодът се е образувал. Можете само да предотвратите по-нататъшно влошаване на ситуацията и напукване. Най-добрият ефект може да се постигне чрез провеждане на подходяща превенция. Първата от тези мерки включва:

 1. Избор на подходящо разнообразие за даден регион.
 2. Спазване на сроковете.
 3. Внимателен подбор семенен материал.

Засаждането само на северните сортове в северните райони е една от основните причини за появата на странни и грозни плодове. Те просто нямат достатъчно слънчева светлина и топлина. Същото се случва, когато се опитвате да засадите доматите рано с надеждата за благоприятни условия. Не взимайте семена от непознати закупени зеленчуци, хибрид видове. Изборът на семена от плодове с отлични характеристики на цвят и форма е една от най-важните превантивни мерки.

Дори по време на образуването на яйчника трябва внимателно да проучи цветята. Всички хавлиени пъпки се почистват задължително. Понякога няма достатъчно опрашващи насекоми, в някои случаи се образуват твърде малки пестици. Такива проблеми са особено важни за обекти, разположени близо до големи градове, където има основно няколко насекоми, както и пчелини. Собствениците на оранжерии се сблъскват с тези трудности. В този случай, можете да помогнете с опрашване, разстилане на прашец през пестиците с мека пухкава четка.

За плодовете са гладки, красиви, е необходимо да се провежда редовно хранене. През есента в земята трябва да се поставят органични торове. Преди да засадите семена, те трябва да бъдат събудени, мариновани и напълнени с кислород. Веднага след засаждането се извършва торене със стимулиращи агенти след азотни торове.

Напълно избягване на образуването на "gnarled" домати не може дори професионалисти в индустриална среда. Въпреки това, за да се намали техния брой, можете да следвате простите правила за поливане, хранене, избор на точното време и място за засаждане.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания